Puterea arestează opoziția, rușii se dau cocoși că le-a fost interzisă propaganda în limba rusă, iar puterea așa zis proeuropeană stă cu mâna întinsă la Europa și la America pentru a avea de unde să dea salarii structurilor de forță, politicienilor și niște pensii amărâte celor mulți, care-s mai mici decât ajutoarele sociale din România.

Politica în Republica Moldova se desfășoară mai rău ca-n perioada interbelică. Puterea dispune arestări masive în rândul opozanților, ca să-și păstreze fotoliile deținute în prezent. Cei de la putere spun că sunt proeuropeni. Rușii spun de aceștia că au buletine românești. Opozanții acestora, în special unul care a fost arestat în lipsă, dar conduce partidul prin legături video și, culmea, e prezent în viața publică a Republicii Moldova cu ajutorul internetului și chiar are un cuvânt de spus, acuză guvernul că fură, că duce țara în dezastru, că aduce războiul în Moldova, că e nenorocire-n țară și așa mai departe.

Să le luăm pe rând. Pentru a plăti salarii babane structurilor de forță (polițiști, procurori, servicii secrete) Maia lasă câteva lacrimi în fața Europei și a Americii și primește periodic 100, 200, 300 milioane de euro. Așa trăiește Republica Moldova astăzi. Mai bine spus, așa triesc aleșii, că din banii care vin de peste hotare abia se plăteasc lefurilor celor de „sus”, la cei de jos ajunge nimic. Ba chiar de când cu democrația tot așa trăiește. Mai interesant este că o țară cu 2,5 milioane de locuitori, deci cam cât Bucureștiul, este împărțită în vreo 3 regiuni cu statut special, care au guverne, miniștri, parlamente, adică aparate stufoase care mănâncă bani mulți. Zilele trecute au fost alegeri în Găgăuzia. După denumire, aici ar locui etnici găgăuzi. Majoritatea covârșitoare, a celor 200-300 de mii de locuitori ai așa zisei republici Găgăuzia, vorbește limba rusă. Ce fel de găgăuzi sunt? Găgăuzia este doar un alt cui al lui Pepelea pus de ruși. Celălalt cui al lui Pepelea bătut de ruși în peretele șubred al Republicii Moldova este Transnistria. Au fost alegeri pentru bașkan. E un fel de președinte. Chiar dacă se dă autonomă, regiunea Găgăuzia sau Republica Găgăuzia trăiește cu bani de la Guvernul Republicii Moldova. Dacă această așa zisă republică ar fi lăsată singură ar muri în maxim duă săptămâni. Unii au încercat să facă referendum pentru alipirea regiunii la Federația Rusă. Repet, însă, toți banii vin de la Guvernul de la Chișinău.

La alegerile din Găgăuzia a fost bătaie mare între socialiștii lui Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, prorus în declarații dar cu acte românești și afaceri în România și Ilan Șor, cel care vrea să ia puterea prin forță în Republica Moldova. Partidul celor de la putere a contat deloc în ecuație, dar s-a impus cu ajutorul instituțiilor de forță. După alegeri, polițiștii, alături de trupele speciale, au decimat partidul lui Ilan Șor. Oamenii legii au arestat membri ai partidului și au confiscat mulți bani de la partid. Evident că acțiunea e forțată. Coincidențele sunt „pe față”.

„Marea luptă cu corupția”, o poveste bună pentru electorat și cam atât, decretată de guvernul „proeuropean” de la Chișinău, înseamnă de fapt eliminarea tuturor competitorilor politici. Maia Sandu vrea scena politică ocupată doar de partidul ei. Am pus în ghilimele proeuropean pentru că guvernanții de la Chișinău își urmăresc strict interesele proprii. Fiind o țară mică, fără vreun fel de resursă, e clar că-i strâns legată sau subordonată finanțatorilor. E ca-n fotbal. Cât i-a dat rusul lui Dodon, personal, nicidecum pentru țară, când era președinte, Republica Moldova avea fața spre est. Acum, când „proeuropenii” de la putere primesc din vest. Deci se închină vestului.

Revenind la situația în ansamblu, Republica autonomă Transnistria nerecunoscută decât de Rusia cere mai mulți militari ruși în regiune. Cererea făcută recent de conducătorii acelei regiuni e cu siguranță dictată de ruși, pentru a crea haos în Ucraina. Despre situația din Găgăuzia am pomenit. Iar ce mai rămâne din micuța republică de dincolo de Prut e carnea de tun electoral pentru guvernul „proeuropean” al Maiei Sandu.

Asta e politică? Asta e democrație? Continuare în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.