Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a fost desemnat raportorul Parlamentului European pentru un dosar cheie care poate ajuta la aderarea României la spațiul Schengen, referitor la punerea în aplicare a prevederilor tratatelor Uniunii Europene privind procedurile legislative speciale, cum ar fi cele care decid libera circulație a cetățenilor europeni, controalele la frontieră, alegerile europene, cadrul financiar multianual sau compoziția Parlamentului European.

 „Raportul are ca obiect clarificarea situațiilor în care apare un conflict de competențe între Consiliu, Parlamentul European și Comisie. Documentul caută să seteze modul în care aceste situații pot fi rezolvate prin intermediul prevederilor tratatelor europene.

Obiectivul meu este să arăt în cadrul raportului că blocarea aderării României la spațiul Schengen de către Consiliul de Justiție și Afaceri Interne contrazice principiul cooperării loiale între instituțiile europene și statele membre, dat fiind faptul că recomandările Parlamentului European și ale Comisiei Europene au fost clare în acest sens, iar veto-ul guvernului din Austria nu este întemeiat din punct de vedere juridic.

Dacă raportul va fi aprobat de legislativul european în forma pe care o voi propune, atunci acesta poate sta la baza unor argumente juridice prin care Parlamentul European sau Comisia Europeană pot ataca rezultatul votului din decembrie, inclusiv apelând la o procedură mai rapidă a Curții Europene de Justiție a UE„, a declarat europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu.

Raportul, inițiat de Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, va fi dezbătut și votat în toamna acestui an.

Victor Negrescu a solicitat fonduri europene suplimentare pentru fermieri și mediul rural în plenul Parlamentului European

În cadrul dezbaterii Parlamentului European privind intrarea cerealelor ucrainene pe piața europeană, europarlamentarul Victor Negrescu l-a criticat pe Comisarul European pentru Agricultură, care face parte din grupul eurosceptic, pentru lipsa de soluții și a solicitat fonduri suplimentare pentru agricultură și mediul rural.

România a fost printre primele state europene care au creat culoarele verzi de solidaritate cu Ucraina pentru exportul grânelor către Nordul Africii.

Dar, în absența unor mecanisme europene de sprijin și a unei strategii coerente pentru statele aflate în prima linie, fermierii noștri au fost puternic afectați, în mod special din cauza celor care au profitat și speculat situația existentă. Din păcate, domnule comisar, nu am auzit nicio soluție pe termen lung din partea dumneavoastră.

Contextul acesta ne arată, de fapt, că este nevoie de mai mult sprijin din partea Uniunii Europene pentru mediul rural și pentru fermieri„, a declarat europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu.

Reprezentantul României în legislativul european a afirmat că social-democrații români susțin nevoia unui sprijin mai consistent din partea Uniunii Europene pentru mediul rural.

Desfășurăm în aceste zile, împreună cu Partidul Social Democrat și PES activists România, campania Sate Românești Cu Bani Europeni, prin intermediul căreia, alături de fermierii români, atragem atenția decidenților europeni asupra nevoilor comunităților mici.Îl invit pe domnul comisar să susțină creșterea alocărilor financiare pentru mediul rural și agricultură la revizuirea bugetului european pe termen lung, să se asigure că aceste grâne ajung acolo unde trebuie și să arate că se preocupă, cu adevărat, de soarta persoanelor care trăiesc în aceste zone rurale„, a completat europarlamentarul român, Victor Negrescu.