EuroDEMOS este organizaţia neguvernamentală care acum 25 ani şi-a asumat dificila sarcină a reînvierii Sărbătorii Româneşti a Iubirii, Veseliei şi Norocului – DRAGOBETELE. Conform tradiției, Dragobetele reprezintă Ziua Logodnelor și a Iubirii Magice. Dragobetele este o zi simbolică a veseliei și bucuriei, în care toți trebuie să fim amabili, iar domnii, ca să fie fericiți și iubiți tot anul trebuie să facă măcar o fată să râdă. Domnii care nu respectă ritualul vor fi pedepsiți de Dragostele, cu singurătate. Puțini oameni știu că această sărbătoare s-a menținut de-a lungul mileniilor deoarece ritualurile magice strămoșești, dacă sunt respectate, chiar au efect.

Evenimentul cultural educativ Sărbătoarea Dragobetelui, a XXV-a ediţie – 24 februarie 2024 a fost organizat cu implicarea activă a voluntarilor simpatizanți ai Organizațiilor de Tineret EuroDEMOS și Kasta Morrely la Galeriile “Dumitru I. Grumăzescu”, secție a Muzeului Municipal Regina Maria Iași.

Astfel, Sărbătoarea Dragobetelui ediția aniversară a XXV-a, s-a desfăşurat sub forma unui spectacol tematic tradiţional. În cadrul Spectacolului de Dragobete au fost incluse concursuri cultural-educative pe tema tradițiilor de Dragobete, tinerii au creat momente artistice de teatru, cântec, dans popular și teatru de modă. Cântecul Dragobetelui a avut versuri scrise de un tânăr voluntar și a fost pus în scenă de un cor format din colegii voluntari pe un fundal muzical alcătuit din mai multe melodii cunoscute. Sceneta de Dragobete a fost pusă în scenă având la bază un scenariu scris de un alt tânăr voluntar. Rolurile interpretate de colegii săi au fost: Dragobetele, zâna, îndrăgostiții, fetele din sat și Baba Dochia. Copiii și tinerii implicați în momentul de teatru de modă au adus în fața spectatorilor ținute tradiționale adaptate într-o formă modernă.

Evenimentul a avut ca beneficiari implicați direct în eveniment copii, tineri și adulți atât din cadrul organizațiilor EuroDEMOS și Kasta Morrely, cât și de la instituții educaționale din Iași: Liceul cu Program Sportiv Iași, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Colegiul Național Iași, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iași, Colegiul Economic Administrativ Iași, Liceul Economic de Turism Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași. Concluzia principală care s-a desprins din aceast eveniment a fost că Sărbătoarea Dragobetelui se bucură de succesul reînvierii sale mulțumită efectelor benefice pentru viața tuturor celor care respectă această sărbătoare.