Stelele – florile cerului – și florile – stelele pământului – sunt, împreună cu sunetul muzicii, o triadă mirifică de exataze spirituale, întru nemărginirea și-nveșnicirea frumuseții și iubirii încununate între cer și pământ. Toate, absorbite în și din divinitate, simfonizează estetic și încântător viața, visul, iubirea și fericirea. Muzica se revarsă dintr-un crug spiritual universal luminos în viața sufletească a noastră înnobilată de sunetul din sunet și de visul din vis în actul trăirii fiecăruia în sine. Astfel, sinele este contopit în mirajul erupției radioase din flori, stele și sunete seducătoare…!

Vorbind despre feeria muzicală, nu există în universul sonor românesc nimic mai atractiv prin eleganță decât splendoarea concertelor regale…! Ce fermecătoare acte de cultură și artă muzicală, ce grație, ce decor, ce distribuție de artiști interpreți vocali și instrumentali, ce public…! Concertele regale sunt întocmai așa: regale…! Gingășia și excelența sunt patroanele spirituale ale unor astfel de scânteietoare, magnifice, fascinante interferențe ale emoției cu idealul, ale visului cu făgașul sufletesc al armoniei…!

Concertele regale sunt sărbătorile sufletului, duminicile vieții, albiile apei curate ca mirul în care se clătesc ochii, inima, conștiința, razele de soare în care se-nveșmântează gândul ca-ntr-o speranță fierbinte, ca-ntr-o iubire alinătoare, ca-ntr-o frumusețe magică…!

25 octombrie 2024, ziua de naștere a bunului rege Mihai ce aparține istoriei noastre ca o coloană de consolidare și susținere a ei, începând cu tristul 5 decembrie 2017, al chemării Majestății Sale între ctitorii României moderne pe care așteptăm a o restaura cât mai curând, cât mai durabil și legitim…! Este ziua grandioasă în frumusețe și elevanță a artelor spectacolului în care sărbătorirea a o sută trei ani de la nașterea regelui (25 octombrie 1921) s-a unificat cu actul caritabil al unui Concert Regal (cea de a XV-a ediție), organizat de Fundația Regală Margareta a României, în continuitatea tradiției regale de susținere și promovare a culturii naționale și a talentului tinerilor artiști români, prin strângere de fonduri întru beneficiul susmenționat, la Ateneul Român din București, în prezența Familiei Regale a României – Majestatea Sa Margareta, Alteța Sa Regală Radu Principele Consort al României, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României –, precum și a Principesei Muna al-Hussein a Iordaniei.

Au mai onorat cu prezența membri ai Comitetului Director, directorul executiv și membri ai colectivului,voluntari și susținători ai Fundației Regale Margareta a României, reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, ai Bisericii Ortodoxe și Bisericii Romano-Catolice, Nunțiul Apostolic, decanulCorpului Diplomatic acreditat în România, ambasadorii Statelor Unite ale Americii, Republicii Franceze, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatului Hașemit al Iordaniei, personalități din mediul privat și din societatea civilă, oameni de artă, un numeros, frumos, elegant public.

În Rotonda Ateneului a fost organizată expoziția „Pasiunile și Preocupările Familiei Regale”, realizată de tinerii artiști vizuali, bursieri ai programul „Tinere Talente” îndrumați de conf. univ. dr. Ion Anghel. Curtea Veche Publishing și-a marcat prezența în foaier cu o colecție de volume regale, publicate în decursul ultimilor ani.

Evenimentul a reunit Alumni de referință în ceea ce privește succesul primelor generaţii ale programului „Tinere Talente”, premiate internaţional.

Cea de-a XV-a ediție a Concertului Regal Caritabil, la pupitru cu muzicianul Tiberiu Soare a reunit în reprezentații de splendidă etalare a talentului și oglindire a generozității, alături de Orchestra Universitaria a Universității Naționale de Muzică București, muzicieni precum pianiștii Mihai Ritivoiu și CadmielBoțac, violoniștii Mircea Dumitrescu și Paul Răducanu, violonceliștii Izabela Ghergu și Constantin Borodin (Mihai Ritivoiu și Constantin Borodin sunt laureați ai Concursului Internațional George Enescu; Paul Răducanu și Mircea Dumitrescu au cântat pe viorile Paul Kaul, respectiv, Frères Silvestre, ce-au aparținut lui George Enescu și se află în administrarea Muzeului Național „George Enescu”).

Cine nu-și dăruie și nu dăruiește binele, frumosul, iubirea, pacea, armonia este cel învins. De viață, și de sine însuși…! Un concert regal ca cel organizat pe 25 octombrie 2024 la Ateneul Român din București ajută ca pentru cine se află în ascensiune pe versantul vieții, asfințitul să nu coboare dimineața.

Însoțit la acest mirabil eveniment regal de către artista acrobată de circ Carmen Cristea, autorul textuluiacesteia mulțumește cu reverență pentru invitația primită de la Casa Regală, artiștilor fermecători și celei amintite mai sus, artistei acrobate Carmen Cristea din pilda căreia a înțeles cât soare este în inima omului bun, luptător,demn și optimist față în față cu cea mai grea încercare a vieții sale, având de suferit cumplit de pe urma devastatoarei pandemii de Covid 19,căreia nu i-a supraviețuit  soțul, cunoscutul și talentatul acrobat Remus Cristea, consecințele acelor suferințe prelungindu-se până azicu traume grave fizice și sufletești resimțite de întreaga familie. Este o doamnă luminoasă sufletește, va învinge și va continua…! Concertul Regal Caritabil la care am fost împreună i-a înflorit pe durata lui fața și i-a vibrat sufletul.

A fost un act de artă și cultură împlinitor în idealurile celor ce trăiesc estetizat viața, au har și iubire pentru înnobilarea cu grație a propriilor aspirații, iar mai târziu sau mai devreme vor convinge că sunt vase alese pentru artele spectacolului muzical…!

(Aurel V. ZGHERAN) (sursa foto: ©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale)