Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a vorbit în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Veteranilor de Război de principalele momente care au dus la înfăptuirea statului român.

Acesta a vorbit despre sacrificiile făcute de ostașii români pentru câștigarea independenței la 1877, dar și despre eroismul de care au dat dovadă în cele două războaie mondiale.

„Dintr-o coincidență, această zi de omagiere a celor care s-au sacrificat pentru țara noastră este foarte aproape de ziua în care națiunea română a ridicat pretenții în fața imperiului otoman și a participat în războiul româno-ruso-turc, bătălie care a adus independența statului român. Încercările acestea la care au fost supuși cei care au trebuit să lupte pentru țara noastră au continuat cu primul război mondial și cu al doilea război mondial. Acum, la 78 de ani de la încheierea celei mai mari conflagrații mondiale, al doilea război mondial, încă mai avem printre noi pe aceia care, lăsând totul la o parte, au mers să lupte pentru țara lor, pentru tot ce însemna atunci ideea de patrie. Toți aceia ale căror oase au albit pe pământurile Bulgariei, în războiul de independență, apoi dealurile, câmpiile și munții din România din primul război mondial, care a dus la constituirea statului național unitar român, și pe aceia care au luptat în al doilea război mondial, au luptat până când au eliberat ultima palmă de pământ românesc și au continuat efortul acesta alături de națiunile unite până la înfrângerea nazismului, îi pomenim astăzi, ne rugăm pentru liniștea lor acolo unde s-au dus. Dumnezeu să le odihnească trupurile lor care s-au ostenit în bătăliile duse pentru patrie”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

El a mai precizat faptul că trebuie să îi prețuim pe puținii veterani de război care încă mai trăiesc, fiindcă reprezintă, pentru noi toți, modele de urmat. Datoria celor mai în vârstă este să învețe tânăra generație să-și iubească bunicii și străbunicii, care le oferă șansa să fie contemporani cu trecutul.

„Să-i omagiem pe aceia puțini dintre noi care au mai rămas în urma celui de-al doilea război mondial. Mulți dintre dumneavoastră, care sunteți mai tineri, nu o să mai aveți ocazia să-i mai întâlniți, pentru că acesta este cursul vieții firești. De aceea să considerăm că fiecare moment de acesta este un prilej de bucurie și să aducem o înaltă cinstire efortului lor, să le dorim, câte zile vor avea, să fie sănătoși, pentru a duce cu demnitate această onoare de a fi unii dintre aceea care s-au jertfit pentru patrie”, a completat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Manifestările dedicate Zilei Veteranilor de Război au debutat la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, unde a avut loc un ceremonial religios, după care au fost depuse coroane de flori, în memoria celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă.

A urmat un simpozion omagial, găzduit de Sala ”Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui, unde s-a vorbit despre eforturile depuse de România în timpul marii conflagrații mondiale.

La final, veteranii de război și văduvele de veterani de război au primit din partea președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, diplome de onoare. Continuare în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.