Google

Ziua Mondială a Mediului 5 iunie 2020

Written on:iunie 7, 2020
Comments
Add One

Organizațiile de Tineret ale Asociațiilor EuroDEMOS și Kasta Morrely au organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului un eveniment online de leadership pentru tineret de conștientizare a importanței protejării mediului înconjurător în dezvoltarea sustenabilă a comunității.

După cum este deja binecunoscut, 5 iunie este Ziua Mondială a Mediului. Este o zi în care, de peste patruzeci de ani, oamenii din întreaga lume au susținut și au acționat pentru un mediu sănătos, acestă zi devenind în timp o adevărată sărbătoare.

Dezvoltarea sustenabilă a comunității reprezintă o preocupare constantă a organizațiilor EuroDEMOS și Kasta Morrely manifestată prin programe pe termen lung și proiecte concrete ce susțin armonizarea între protejarea mediului înconjurător, echitatea socială și dezvoltarea economică. Fără această armonizare sănătatea Pământului și a „omenirii este pusă într-un pericol major.

Ca de obicei, pentru a fi atractiv, evenimentul a avut caracter informativ și educativ prin momente dinamice de echipă și prezentări interactive de informații utile privind modalități practice de manifestare a unui comportament prietenos cu mediul înconjurător. Manifestarea a cuprins: momente de creativitate în care participanții au realizat ţinute personalizate din materiale reciclabile pe care le-au prezentat într-un mod original; prezentări informative despre Ziua Mediului în context local şi  internațional și rubrica „Curiozităţi despre mediu” ce au avut ca scop acumularea într-un mod atractiv de informații despre mediul înconjurător. Pentru momentul „Circuitul poveştii în natură” participanții au realizat o prezentare interactivă a planetei Pământ în societatea modernă. Un moment antrenant a fost și „Adevăr sau provocarea mediului” ce a cuprins întrebări și soluții de a adopta un comportament ecologic prin asimilarea celor trei R – redu, refolosește, reciclează în viața de zi cu zi cu bucuria specifică tinereții.

Experții EuroDEMOS, Ana Cristina Zacornea  – Președinte Executiv EuroDEMOS și Cătălina Aghiniței – Director Programe și Proiecte Internaționale au transmis cu acest prilej tinerilor voluntari EuroDEMOS și Kasta Morrely informații aplicative și exemple concrete de acțiuni civice de mediu ce contribuie eficient la dezvoltarea sustenbilă a comunității.

Dezvoltarea sustenabilă poate fi realizabilă urmărind un proces de susținere a unui mediu sănătos, o economie prosperă și o viață socială dedicată membrilor comunității. Atingerea obiectivelor de dezvoltare presupune implicarea comunității prin consens și un parteneriat susținut. Este necesar să valorificăm bunurile și resursele naturale, culturale, istorice și umane și să acționăm fără timiditate pentru a le proteja și îmbunătăți prin conservarea resurselor și prevenirea poluării.

O comunitate pentru a fi prosperă trebuie să cunoască și să recunoască interfața sensibilă între mediile naturale și cele construite. Comunitatea civilizată urmărește responsabil să nu submineze sistemele sociale sau de sprijin dezvoltându-se în armonie cu modelele ecologice în care se află.

În concluzie, putem ca urmare a implicării active a tinerilor în acest eveniment online, să constatăm încă o dată faptul că avem o generație de tineri care privește responsabil la viitorul ei, abordând cu maximă seriozitate dezvoltarea cunoștințelor aplicative necesare protejării și apărării mediului.

Leave a Comment