Google

Ziua Internațională a Tineretului 2020

Written on:august 9, 2020
Comments
Add One

Ca în fiecare an, Ziua Internațională a Tineretului este sărbătorită pe data de 12 august. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat, în 1999, această dată în vederea marcării Zilei Internaţionale a Tineretului, promovată drept o sărbătoare anuală a tinerilor, fete şi băieţi, ce sunt considerați parteneri esenţiali în schimbare şi ca oportunitate de creştere a gradului de conştientizare cu privire la provocările şi problemele cu care se confruntă tinerii din întreaga lume. În prezent există în lume 1,8 miliarde de tineri cu vârste între 10 şi 24 de ani. Potrivit ONU, este cea mai mare populaţie de tineri din toate timpurile.

Evenimentele din acest an au fost organizate în mediul online, conduse de tineri, pentru tineri. Organizația Națiunilor Unite încurajează tinerii, structurile de tineret, societatea civilă și alte părți relevante interesate să se reunească și să celebreze tema Zilei Internaționale a Tineretului 2020 „Angajarea Tineretului pentru Acțiune Globală” (Youth Engagement for Global Action).

Tema acestui an a urmărit să evidențieze modalitățile prin care implicarea tinerilor la nivel local, național și global îmbogățește instituțiile și procesele naționale și multilaterale. Totodată sunt promovate modele despre modul în care reprezentarea și implicarea lor în politica instituțională formală pot fi îmbunătățite în mod semnificativ.

Asociațiile EuroDEMOS și Kasta Morrely au organizat cu acest prilej un eveniment cultural interactiv online pentru tinerii interesați în descoperirea sau dezvoltarea prin experiență a aptitudinilor de lider. Din agenda evenimentului menționăm: scenete video, îndemnuri ale voluntarilor, exercițiul „ce vreau să fiu . . .” și multe altele completate de prezentări interactive ale informațiilor despre istoria acestei zile, rolul unor astfel de zile, instituțiile care le stabilesc, impactul acestor zile în lume și modalități de participare pentru a avea o voce în aceste contexte. Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1995, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor prin influențarea factorilor de decizie. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor necesare pentru o participare deplină, eficientă şi constructivă în societate.

Evenimentele prilejuite de Ziua Internațională a Tineretului reprezintă în acest an și un preambul al proiectului tradițional al Asociației EuroDEMOS „Lideri pentru Europa”, proiect mult așteptat de tinerii din comunitatea ieșeană, aflat anul acesta la a VI-a ediție. Reprezentanții EuroDEMOS ne asigură de o toamnă bogată în activități civice cu rol în creșterea participării civice și promovarea transparenței decizionale.

Leave a Comment