Google

Ziua Europei 2020 sărbătorită într-un mod inedit

Written on:mai 19, 2020
Comments
Add One

Asociațiile EuroDEMOS și Kasta Morrely, în contextul evoluției pandemiei cauzate de COVID-19, a decretării stării de urgență în România, a recomandărilor guvernamentale ca cetățenii să stea acasă și a închiderii instituțiilor de învățământ, și-au reorientat activitățile spre a fi desfășurate în spațiul online.

Pentru această perioadă, membrii staff-ului s-au hotărât să mențină dinamica activităților asociațiilor atât prin organizarea unor activități caritabile cât și prin dezvoltarea unor evenimente în mediul online. Au fost organizate mai multe activități de grup, dintre care reținem pe cele prilejuite de ziua de 1 Aprilie, de sărbătorile pascale și mai recent, cu ocazia Zilei Europei. Tinerii voluntari au ales să respecte tradițiile, să-și cunoască drepturile și să călătorească virtual în Uniunea Europeană.

“Ziua Europei prin ochii tinerilor” a fost un eveniment cultural educativ online organizat cu prilejul zilei de 9 Mai, Ziua Europei, în scopul dezvoltării nivelului de cunoștințe al tinerilor despre Uniunea Europeană.

La eveniment au participat 42 de tineri voluntari ai Asociațiilor EuroDEMOS și Kasta Morrely. Timp de două ore tinerii participanți au fost antrenați într-o serie de activități dinamice online cultural-educative.

Deschiderea evenimentului a presupus cunoașterea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, state care au fost prezentate și reprezentate de către 27 de tineri. Întrucât informațiile se rețin mai bine prin implicare activă, fiecare voluntar a realizat o prezentare inedită a spiritului național al țării pe care a ales să o reprezinte cu date de referință, ca de exemplu capitală, drapel, monedă, fiind îmbrăcat cu elemente din portul popular al statului prezentat.

Președintele Executiv EuroDEMOS  a realizat o prezentare introductivă despre instituțiile Uniunii Europene, rolul lor și raportul dintre acestea, precum și între instituțiile Uniunii Europene și cetățeni. Simularea procesului decizional la nivelul Uniunii Europene a fost pregătită anterior de o echipă de tineri voluntari sub atenta îndrumare a experților formatori din cadrul Asociației EuroDEMOS. Astfel, după un scenariu conceput de voluntari, 9 dintre tineri s-au filmat, fiecare cu replicile lui, pentru ca ulterior să le unească într-un film ce a fost vizionat în cadrul evenimentului.

Unul din momentele distractive a fost cel de testare a cunoștințelor printr-un concurs fulger. Ținta tinerilor a fost colecționarea celor 12 steluțe de pe drapelul Uniunii Europene prin demonstrarea cunoașterii răspunsurilor corecte la întrebările primite.

În concluzie, tinerii ambițioși adaptați societății democratice actuale, care doresc să beneficieze de o viață frumoasă și plină de reușite, se implică în organizații neguvernamentale de referință prin performanțele lor ușor verificabile. Astfel, generația viitorului beneficiază și de cadrul de oportunitate oferit de programele care investesc foarte mult în formarea viitorilor cetățeni europeni de succes.

Leave a Comment