Google

Ziua comunei Roșiești, prilej de sărbătoare și optimism

Written on:mai 28, 2018
Comments
Add One

O zonă locuită din vechime de oameni gospodari și-a cinstit bătrânii și pune în valoare tradițiile în context modern.

Dintotdeauna moldoveanul a știut să muncească vârtos, dar a găsit mereu timp și pentru a sărbători cum se cuvine reușitele lăudând eforturile celor care, în timp, au contribuit la dezvoltarea comunității și au devenit modele de urmat. Pogorârea Sfântului Duh și Sfânta Treime sunt sărbători iubite de moldovenii acestor meleaguri frumoase. Comuna Roșiești din județul Vaslui s-a trezit la viață prin grija primarului Florin Anea. Se fac eforturi deosebite pentru dezvoltarea zonei, așa cum relatam într-o ediție anterioară a regionalului Informatorul Moldovei, iar când vine vorba de sărbătoare la fel de aprigi sunt locuitorii comunei Roșiești. Cu mic cu mare au venit localnicii la sărbătoarea comunei, alături de mulți oaspeți și fii ai comunei stabiliți pe alte meleaguri. Momentul de suflet a fost recunoașterea și stima arătată familiilor care au împlinit cinci decenii de căsătorie. Primarul Florin Anea a reușit să dea alt curs dezvoltării comunei în ansamblu, să potolească sau să atenueze vrăjmășiile create-n timp și să aplice proiecte de investiții importante și necesare comunității.

Am văzut o atmosferă calmă, oameni senini la chip și multă bucurie când primarul Florin Anea, un doctor veterinar tânăr care a schimbat din temelii comunitatea în primul rând în ceea ce privește mentalitățile și modul de lucru cu cetățeanul, a premiat familiile care sunt model pentru comunitate și le-a transmis un mesaj emoționant. „Este o onoare pentru noi să recunoaștem eforturile pe care le-ați depus de-a lungul timpului și vă dorim să vă implicați în continuare pentru că toată comunitatea are nevoie de dumneavoastră”, a spus primarul în aplauzele celor prezenți.

În anii din urmă destule orgolii mărunte au măcinat comunitatea care-n loc să aplice proiecte majore de investiții se pierdea în dispute sterile. Impresia generală dată de oameni e că trecutul e trecut și contează mai mult ce este și ce va fi. Trecând peste aspectele acestea, revenind în prezent, comuna Roșiești are șanse mari să se dezvolte, iar aici tradițiile sunt aduse în context modern și valorile comunității sunt sprijinite, pentru că un primar tânăr și ambițios gândește mai mult la viitor. Copiii comunei sunt stimulați să se dezvolte armonios, pacea socială s-a instalat pentru că orgoliile mici au fost lăsate deoparte, iar viitorul arată bine. Pentru că era ceas de sărbătoare oamenii au ținut în mod special să-și felicite primarul și echipa din fruntea administrației locale pentru munca pe care o depun zi de zi ca Roșieștiul să înregistreze pași importanți pe drumul dezvoltării. La ceasul amiezii când soarele ardea cu putere, fanfara de la Crețești scotea oamenii la dans și totul în jur era lumină și culoare. Dacă-n alte timpuri, duminica și la diferite sărbători se organizau baluri pe tăpșanul satului, semn că gospodarii aveau nevoie și de relaxare și socializare, acum se organizează evenimente cu același scop dar se numesc altfel. Sărbătoarea comunei și manifestări culturale și istorice dedicate unor personalități care au văzut lumina zilei aici, pe aceste meleaguri frumoase, arată complexitatea și ineditul satului moldovenesc. Munca trebuie cinstită, iar eforturile tuturor membrilor comunității trebuie prezentate cu scopul de a fi exemple pentru generațiile viitoare. Portul popular este la mare cinste și încet, dar sigur, redevine punct de atracție pentru oaspeți din țară și din străinătate. Eu îmi apăr sărăcia, nevoile și neamul, vorba poetului este mai actuală astăzi mai mult ca oricând. Obiceiurile, portul și frumusețile Dumnezeiești ale meleagurilor, alături de oamenii vrednici și pământurile fertile pentru care au luptat străbunii sunt bogății inestimabile și trebuie puse în valoare, pentru ca o comunitate să crească. Primarul Florin Anea de la Roșiești a înțeles aceste realități și le transpune în practică, iar comunitatea se dezvoltă, pentru că acolo unde există pasiune pentru lucrul bine făcut, voința de a realiza cele necesare și optimism totul devine certitudine. Șansa dezvoltării comunităților locale din Moldova și din județul Vaslui în mod special stă în mâinile unor astfel de oameni. De-a lungul istoriei s-au găsit personalități care au dus mai departe comunitățile locale și le-au îmbrăcat în straiele potrivite. La mulți ani Roșiești și felicitări primarului Florin Anea care știe să adune împrejurul domniei sale toată comunitatea. (B. A.)

Leave a Comment