Google

Ziua comunei, prilej de bilanţ şi bucurie

Written on:septembrie 11, 2015
Comments
Add One

baltati 9 sept 2015 029 netComuna Bălţaţi din judeţul Iaşi este acum ca un oraş, asigură condiţii de trai localnicilor la fel sau poate mai bine decât multe oraşe, spunea un consilier local la sărbătoarea comunei.

La Bălţaţi în judeţul Iaşi timpul e dat pe repede înainte în ceea ce priveşte dezvoltarea comunei. Ziua comunei Bălţaţi, ediţia cu numărul opt, a fost un bun prilej de bilanţ şi bucurie pentru ceea ce se realizează în această comunitate traversată de drumul european, unde investiţiile publice şi cele private parcă se întrec.

Comuna Bălţaţi a crescut în ultimii ani precum Făt Frumos, într-un an cât alte comunităţi în zece, dar nici aşa nu e bine în opinia celor care cică fac opoziţie şi politică locală.

„De mulţi ani se încearcă sabotarea activităţii primarului în funcţie, dar este afectată comunitatea…”, spunea un consilier local la întâlnirea cu toţi factorii de decizie din comunitate, întâlnire care a dat startul manifestărilor de sărbătoare.

Am început astăzi altfel reportajul din comuna Bălţaţi, o veche comunitate de gospodari care în ultimii ani a reuşit să-şi asigure condiţii de confort mai bune decât multe alte localităţi care poartă titulatura de oraşe. La Bălţaţi investiţiile publice se iau la întrecere am putea spune cu investiţiile private. Dacă administraţia locală a reuşit să asfalteze drumuri, să rezolve problema apei curente în multe localităţi ale comunei, a modernizat şcoli, a reuşit să achiziţioneze utilaje pentru întreţinerea drumurilor, să construiască un centrul social şi acestea sunt doar câteva obiective care mi-au venit acum în minte, mediul privat nu a rămas în urmă. Pe raza comunei Bălţaţi funcţionează un parc de panouri solare, aici se face agricultură de performanţă şi lista continuă. Spuneam că am început reportajul de astăzi într-un mod oarecum diferit. Nu se poate trece cu vederea răutatea unor consilieri locali care, spun ei, fac politică de opoziţie. Cel mai bine a caracterizat situaţia un consilier local cu vechime: „De 25 de ani politica la Bălţaţi înseamnă să te opui la tot ce face primarul dacă n-ai ieşit tu primar! Consilierii locali au datoria să lucreze pentru oameni, pentru dezvoltarea comunei, nu să se opună la tot doar pentru că sunt din alt partid”. Despre astfel de aspecte mizerabile făcute de aşa zişii opozanţi de la Bălţaţi am mai scris. Acum se pare că situaţia e mai tensionată ca de obicei probabil pentru că la anul vor fi alegeri locale. Nu poţi să te opui la investiţii necesare comunităţii şi să încerci să opreşti din dezvoltare o comunitate în care trăieşti doar pentru că eşti în opoziţie! O mostră de gândire „politică” (ca să nu-i spun o mostră de tâmpenie) au arătat-o opozanţii primarului şi înaintea manifestărilor prilejuite de ziua comunei. Primarul s-a interesat de obţinerea unor sponsorizări pentru a organiza Ziua comunei. Nici aşa n-a fost bine în opinia unor „opozanţi”. „Îmi spunea zilele trecute cineva că primarul a găsit prea mulţi sponsori şi n-ar fi bine. Dar interesul nostru ar trebui să fie altul şi anume să sprijinim primarul pentru a aduce cât mai mulţi bani în comună. Aş putea spune că primarul a mers cu traista-n băţ să obţină sponsorizări pentru a organiza ziua comunei, dar în opinia unora nici aşa nu e bine”, a mai spus un consilier local. Cam asta-i pe scurt cu politica la sate şi-n special în comuna Bălţaţi unde se face politică, nu glumă!

Valoarea, loialitatea, performanţa au fost scoase în evidenţă

Ca-n fiecare an, gazda ştie să-şi asume obligaţiile ca sărbătoarea comunei să capete o notă tradiţional-modernă. Îmbrăcaţi în strai popular, în frunte cu primarul Vasile Aştefanei, gazdele au primit musafirii cu pâine şi cu sare. Apoi, principalii factori de decizie din comună, în prezenţa invitaţilor (consilieri judeţeni, parlamentari) au discutat despre reuşitele şi problemele din comunitate. În zi de sărbătoare gospodarul face un scurt bilanţ să vadă ce a reuşit şi unde mai trebuie să lucreze pentru a-şi îndeplini obiectivele asumate. S-au evidenţiat şi câteva probleme, dar s-au adus în discuţie şi realizări din acest an. Trăgând linie se poate spune că bilanţul este pozitiv. După discuţii a urmat un moment emoţionant. Familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, persoanele care au împlinit 80 de ani, la fel ca şi veteranii de război şi văduvele de veterani, au primit recunoştinţa şi aprecierile comunităţii. Apoi s-a trecut la generaţia care mâine va prelua ştafeta. Tinerii comunei cu rezultate bune la învăţătură au primit diplome şi tot distincţii au primit persoanele şi companiile care promovează imaginea comunităţii.

„Avem cu ce ne mândri. Tinerii noştri sunt valoroşi”, a spus primarul Vasile Aştefanei adresându-se mulţimii.

Satul Cotârgaci din comuna Bălţaţi a împlinit 150 ani de atestare documentară, iar familiile care locuiesc acolo de la împroprietărirea de pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza au primit distincţii. „Dacă un alt primar spunea că satul nostru este şters de pe hartă, actualul primar Aştefanei a modernizat satul Cotârgaci şi toată comuna. Avem apă, gaz metan, drumuri asfaltate, în comună, iar toate acestea arată că primarul se preocupă de modernizarea comunei Bălţaţi”, a spus un băştinaş din satul Cotârgaci.

Până la urmă evidenţa nu poate fi negată. Mai multe proiecte în special cu fonduri europene au fost aplicate în comuna Bălţaţi, iar nivelul de confort pentru localnici a crescut. Totodată sunt create condiţii pentru dezvoltarea mediului privat, dovadă stând investiţiile mari care funcţionează aici. Comuna Bălţaţi ar putea fi material de studiu la şcoala administraţiei locale. Şi-n aceste condiţii cum să te opui evidenţei? Numai de dragul opoziţiei? E adevărat că mulţi, prea mulţi primari din România, cad pradă unor matrapazlâcuri cu sume mai mari sau mai mici. Dar nu toţi sunt la fel. Mai există din fericire şi oameni care se dedică oamenilor şi comunităţilor care i-au ales.

La Bălţaţi, aşa cum spuneam şi cu altă ocazie a fost promovat voluntariatul, aici tineretul are organizaţie proprie prin care desfăşoară activităţi cultural-educative, iar unele obiective mai mici sau mai mari, dar sigur importante pentru oamenii din comună, au fost realizate cu muncă voluntară. Iată aşadar că într-o lume a corupţiei există şi oaze de bună credinţă. La întâlnirea factorilor de decizie care s-a desfăşurat la primărie, directorul şcolii a spus că prin voluntariat s-au făcut grupuri sanitare la unele unităţi de învăţământ şi a felicitat primarul şi oamenii, cadrele didactice care se implică în astfel de activităţi. „Nu putem aştepta ca cineva să ne facă treaba. Anul acesta avem a doua şcoală cu grup sanitar realizat prin muncă voluntară. Şi profesorii lucrează şi părinţii, dar nu toţi. Mulţumim celor care ne-au ajutat şi felicitări primarului”, a spus directorul şcolii.

De asta spuneam mereu că acolo unde există bună credinţă şi convingerea că se poate şi altfel reuşeşti. Avem exemplu la Bălţaţi, dar nu numai aici. Însă la Bălţaţi situaţia e oarecum specială pentru că administraţia locală întâmpină opoziţie din mai multe direcţii. Unii consilieri locali se opun şi chiar fac scandal degeaba, doar pentru că ar fi ei în opoziţie, iar pe de altă parte mersul hârtiilor prin instituţiile statului multe şi stufoase şi alocările bugetare sunt cum sunt. Victoria însă e mai „dulce” când lupta e mai grea!

Revenind la sărbătoarea comunei, după acordarea distincţiilor, spectacolul a început. La final nu putem decât să urăm la mulţi ani acestei frumoase comunităţi şi primarului Vasile Aştefanei care a găsit soluţii pentru dezvoltare, pentru continuarea tradiţiilor, pentru modernizarea acestei zone deosebite. (E.L.)

Leave a Comment