Google

Zilele Vasluiului 2015, un real succes!

Written on:august 19, 2015
Comments
Add One

primar vs siFelicitări dle primar pentru nivelul de cultură înalt imprimat manifestărilor oraşului!

Dacă e august, e sărbătoare la Vaslui. Anul acesta, poate mai mult decât anul trecut ori în anii din urmă, nivelul cultural imprimat manifestărilor generoase dedicate Zilelor Vasluiului a fost mult mai ridicat. Au fost angrenaţi în aceste activităţi de sărbătoare oameni de litere, tinere talente în toate domeniile, profesori, personalităţi în toate domeniile şi reprezentanţi ai tuturor instituţiilor de bază din comunitate. Sărbătoarea unei localităţi nu înseamnă paranghelie, cum am întâlnit în diverse locuri. Sărbătoarea unei localităţi trebuie să se ridice la nivelul istoriei zonei, pentru ca şi înaintaşii să fie mândri de munca lor.

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, este de profesie inginer şi s-ar putea crede că partea tehnică „omoară” simţul creativ, artistic şi cultural. Iată că nu este aşa. Primarul municipiului Vaslui, omul care a modernizat realmente târgul crescut, dacă vreţi, în umbra marelui voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, a reuşit anul acesta să dea Zilelor Culturale o ţinută de excepţie. Lansări de carte, prezentarea istoriei oraşului, concursuri pe diverse teme, competiţii sportive, promovarea tradiţiilor, acestea au fost numai câteva coordonate ale manifestărilor de sărbătoare. Într-un cadru care tinde spre tradiţional, în Piaţa Civică a Vasluiului, în Parcul Copou şi-n alte locaţii s-au derulat activităţi culturale şi artistice de o înaltă ţinută culturală. Iar vasluienii au răspuns prezent şi s-au bucurat împreună pentru reuşitele oraşului. Evident că sărbătoarea Vasluiului a avut şi partea comercială, pentru că o sărbătoare trebuie să aibă de toate şi să satisfacă toate preferinţele. Asta nu înseamnă însă că micii şi berea au acoperit partea culturală a Zilelor Vasluiului. Răutăcioşii pot spune asta, însă realitatea e alta.

Începută cu o paradă tradiţională impresionantă, sărbătoarea Vasluiului a continuat cu acţiuni culturale şi artistice în mai multe locaţii. Aşa cum se obişnuieşte la Vaslui în ultimii ani, talentele locale au fost şi de această dată promovate.

Istoria şi tradiţiile, adică identitatea Vasluiului a fost pusă în valoare anul acesta. O iniţiativă lăudabilă pentru că o comunitate se dezvoltă dacă-şi pune în valoare ce are mai bun. Au fost promovaţi, totodată, tinerii scriitori vasluieni, dar şi condeie cu vechime.

„Tinerii de astăzi au o emoţie aparte…”

Trecut, prezent şi viitor, credem că aşa se poate numi manifestarea de sărbătoare de la Vaslui. Din păcate zona este condamnată pe nedrept de rebuturile societăţii, iar uneori şi de formatorii de opinie. Mai grav este că veştile rele sunt umflate chiar din plan local. Însă partea plină a paharului existenţei oraşului Vaslui depăşeşte cu mult veştile rele, catastrofele. Şi-n alte zone din ţară, zi de zi, se petrece câte o nenorocire, că uscături sunt peste tot.

Revenind la genericul trecut, prezent şi viitor, se poate spune că Zilele Vasluiului l-au atins şi l-au depăşit. Onorabilele familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost sărbătorite ca-n fiecare an de primarul Vasluiului în a doua zi a manifestărilor dedicate sărbătorii oraşului. Totodată istoria mai recentă a Vasluiului a fost prezentată localnicilor şi invitaţilor. Aşadar, trecutul a fost cinstit aşa cum se cuvine.

Unul dintre cele mai importante momente ale manifestărilor culturale de la Vaslui a fost reprezentat de viitorul comunităţii. Tinerii talentaţi de la Vaslui, au fost promovaţi de municipalitate printr-o iniţiativă de excepţie. „Tinerii de astăzi au o emoţie aparte, un grad de sensibilitate ridicat. Îi felicit pentru curajul de a ne lăsa, prin scrierile lor, să le pătrundem în suflet, să îi redescoperim, să ne bucurăm că în lumea noastră imperfectă sunt şi inimi care bat spre perfecţiune”, spune primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl, într-un mesaj emoţionant adresat tinerelor condeie vasluiene. Iată aşadar că manifestarea de la Vaslui nu a fost „paranghelie”, cum destui au încercat să afirme. Manifestarea de la Vaslui a avut un grad înalt de cultură. Aşa cum spuneam anterior, trecutul, prezentul şi viitorul comunităţii stau toate la un loc şi separat în atenţia municipalităţii. Aşa se construieşte o comunitate sănătoasă, o comunitate de viitor. Acest principiu imprimat de primarul Pavăl dezvoltării Vasluiului este apreciat de comunitate şi poate fi întâlnit doar în comunităţile de viitor, în comunităţile moderne de oriunde în lume.

„Neînţeleşi de cele mai multe ori, etichetaţi greşit în repetate rânduri, copiii noştri încearcă să ne demonstreze la fiecare pas că, deşi ancoraţi în lumea modernă a tehnologiei, au timp să citească, să cânte, să danseze, să scrie. Lecţia pe care ne-o oferă zi de zi este cea a unei supravieţuiri într-o lume pe care noi am dezvoltat-o dar pe care tot noi o judecăm. Ei nu au nicio vină că ne-am dorit să cunoaştem mai mult, să descoperim mai multe, tinerii se adaptează noilor condiţii din lumea oferită de noi.

Cu un bagaj de sentimente amestecate, cu o viziune largă asupra lumii, gata să cunoască, să exploreze, să îşi expriem trăirile, tinerii se avântă în lume. Zidul dintre lumea în care i-am obligat să trăiască şi lumea în care ne-am fi dorit să trăiască este spart de revărsarea pe hârtie a emoţiei lor. Volumul pe care-l aveţi acum în mână este de fapt sufletul tinerilor din municipiul Vaslui”, spune magistral primarul municipiului Vaslui în Cuvântul înainte din cartea Tineri prozatori vasluieni, lansată la biblioteca judeţeană la sărbătoarea Vasluiului.

Bătrânii noştri spuneau: fiecare cum îşi aşterne aşa doarme. Altfel spus fiecare comunitate va avea viitorul pe care astăzi îl cultivă, îl creşte. Municipiul Vaslui a pus accent permanent în ultimii ani pe tinerii oraşului şi ai zonei, aplicând exact principiul emis de bătrânii noştri. Numai aşa o comunitate se poate dezvolta armonios.

Investiţiile continuă…

În finalul reportajului de faţă mai amintim că investiţiile pe cartiere care se află în derulare acum continuă în ritm normal, iar până la sfârşitul anului alte investiţii vor fi lansate, după cum afirma primarul Vasluiului în cea de-a treia zi de sărbătoare. Cât de curând vor începe lucrările de modernizare în cartierul 13 Decembrie din Vaslui, mai spunea ing. Vasile Pavăl.

Aşadar, aici, la Vaslui, dezvoltarea oraşului înseamnă investiţii, înseamnă cultură, înseamnă istorie, înseamnă promovarea tinerilor şi cinstirea celor care de-a lungul anilor au participat la dezvoltarea zonei. (E.L.)

Leave a Comment