Istorie, artă, cultură, tradiții reînviate, personalități de ieri și de azi aduse în atenție, toate garnisite cu muzică de calitate și competiții sportive au alcătuit programul minuțios analizat și pus în operă de organizatori la cea mai importantă manifestare de peste an în Vaslui.
Explozie de bucurie, dar mai mult de atât, cultura dusă la superlativ, personalități de ieri și de azi scoase în evidență, încurajarea tinerelor talente locale, toate acestea sunt atributele unor manifestări de suflet la Vaslui, într-un oraș modern care a crescut de la an la an pe toate planurile.
Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, ediția 2024 au atins apogeul perfecțiunii, așa cum se angaja cândva primarul Vasile Pavăl. Iată că an de an, manifestările culturale au așezat Vasluiul pe locul binemeritat. Anul acesta, Zilele Culturale ale Vasluiului includ momente deosebite pentru localnici și vizitatori.
Miercurea seara, în ajunul marii sărbători creștinești Adormirea Maicii Domnului, i-au luat startul Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui. Respectând obiceiul, manifesătrile au început cu o paradă a personalităților istorice care au influențat viața fostului târg al Vasluiului. Momentul a fost pus în scenă de Muzeul Județean Ștefan cel Mare din Vaslui. Tot la deschidere consemnăm expoziția de artă plastică Ramona Popliuc (Costin). Programul continuă cu recitalul trupei Vocals Quartet și momente coregrafice de balet ale școlii de dans Happy Steps Vaslui. Tot în această seară se petrece spectacolul Doi ROM+NI cu Dan Puric și Adrian Naidin. Este o deschidere pe cinste a marelui eveniment din Vaslui, mai mult decât o încălzire pentru iubitorii de frumos și pentru consumatorii de cultură, în perspectiva celor trei zile de sărbătoare.
Ziua de 15 august începe cu lansare de carte la Centrul Cultural Dimitrie Cantemir, un edificiu grandios finalizat recent de Consiliul Județean Vaslui. Horelor SURORILOR, de George Ilașcu și Virginel Solomon și O viață, o cale, un destin, de George Forcos Palade sunt prezentate publicului ca o încununare a frumuseții dansului, portului popular și tradițiilor din zonă. Urmează momente coregrafice și recital folcloric.
La ora 10,30, tot la Muzeul Județean Ștefan cel Mare, pe esplanadă, va fi deschisă publicului expoziția Tramvai din Chișinău, autor Valeria Suruceanu. Pe toată perioadă sărbătorii, 15-17 august, pe esplanada muzeului județean vor fi prezentate personalități născute pe meleaguri vasluiene într-o expoziție foto-documentară.
Pentru copii, în prima zi a manifestărilor, activitățile se derulează în Parcul Copou, recent modernizat și mărit, sub genericul COPIL|RIE visează, joacă-te, dansează. Trupa Funny Art pune în scenă Povestea Gogoașei. Urmează un recital susținut de Fanfara de copii din raionul Anenii Noi, Republica Moldova și un spectacol de muzică și dans al artiștilor de la Palatul Copiilor Vaslui. Manifestările pentru copii din frumosul parc Copou continuă cu ateliere de vacanță și alte jocuri pentru cei mici.
În cele trei zile de manifestări cultural-distractive, în Centrul Civic al municipiului Vaslui, pe scena mică, va fi expoziția itinerantă de artă plastică Universuri picturale, coordonată de prof. Costin Ramona și prof. Ureche Irin.
Nunta de Aur este un moment deosebit pentru seniorii cetății. Familiile cu „vechime”, care au împlinit 50 de ani de căsătorie, primesc aprecierile comunității pentru exemplul bun pe care-l dau generațiilor următoare.
Organizatorii s-au gândit și la hrana spirituală. De la ora 17,00, în Parcul Copou se desfășoară Conferința duhovnicească cu pr. PIMEN VLAD, de la Sfântul Munte Athos. Sunt momente deosebite care marchează viața de ieri și de azi a comunității vasluiene. Organizarea de anul acesta, citind numai manifesătrile din prima zi, întrece orice așteptări.
Tot de la ora 17,00, la Silver Mall, iubitorii de film au ocazia să vadă „Tițian. Imperiul Culorii”.
Ziua se apropie de final, după un adevărat maraton cultural-spiritual și e timpul pentru un concert. În Centrul Civic al Vasluiului se desfășoară un concert folcloric extraordinar, începând cu 20,30. Concertează pentru iubitorii de folclor Grupul Floarea Dorului, orchestra Rapsodia Vasluiului, dirijor Florin Babără și Ansamblul național de muzică populară și dansuri FLUIERAȘ din Chișinău, Republica Moldova, coordonat de Edgar și Marcel Ștefăneț, avându-i invitați pe Vasilica Tătaru și Ovidiu Homorodean.
Tot în prima zi a manifestărilor au loc mai multe competiții sportive. De la ora 10,00, în Parcul Copou se „duelează” cei cu sportul minții în cadrul unui concurs de șah. Pe terenul Liceului Emil Racoviță are loc o competiție de volei de la ora 17,00, iar la baza sportivă a Liceului cu Program Sportiv are loc competiția de fotbal Summer Cup Vaslui, ediția a X-a.
Pe toată durata zilei, până la miezul nopții, pe esplanada Bazarului se găsesc jocuri pentru cei mici și bunătăți gastronomice pentru cei mari. Fără mici distracția e „falsă”, spunea un gurmand.
A doua zi începe ceva mai serios, cu treburi de administrație. Concursul de proiecte „Primar pentru o zi” își desemnează câștigătorul. Tinerii care au depus proiecte în acest concurs se vor întâlni la sediul primăriei Vaslui de la ora 9,00. O altă expoziție de artă plastică se deschide la ora 10,00 la sala Arta a Muzeului Județean. Expoziția se numește „Arta de acasă – artiști vasluieni”.
Inovația, știința și tehnica sunt scoase în evidență la manifestarea Robotica – la granița dintre inginerie și tehnologie. La Centrul Cultural Dimitrie Cantemir se desfășoară o demonstrație de robotică, cu prezentarea unor proiecte premiate în cadrul unor competiții de profil. Prezintă, începând cu ora 10,30, echipele de robotică ale CEX Vaslui, LER Vaslui, Palatul Copiilor Vaslui. Tot de la 10,30, pe esplanada Teatrului de Vară se prezintă mașini de epocă sub genericul Fabricat în România. De organizare se ocupă Retromobil Club România – Filiala Vaslui.
Copiii sunt viitorul comunității, la fel cum seniorii reprezintă temelia comunității, așa că cei mici au activități și-n a doua zi a manifestărilor tot în Parcul Copou, de la ora 11,00. Sub același generic, la fel ca-n prima zi, aceeași trupă de teatu cu actori ai Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași pune în scenă povestea Păcală și Tândală. Urmează un spectacol de muzică și dans al artiștilor Asociației Domisong. Sunt prezente, de asemenea, ateliere de vacanță și jocuri pentru copii. Mai sunt și activități sportive demonstrative. E o paletă largă de activități pentru copii, una mai educativă decât alta, ceea ce arată grija comunității pentru generațiile viitoare.
Dacă se apropie amiaza atunci se vorbește despre educație și provocările actuale într-o conferință derulată în amfiteatrul Liceului Mihail Kogălniceanu, la care participă reprezntanți ai Inspectoratului Școlar Județean, CEX Vaslui, CJRAE Vaslui, Protopopiatul Vaslui, reprezentanți ai unităților de învățământ din Vaslui și echipa Vaslui-Capitala Tineretului 2025. În ziua a doua rulează filmul „Boronnini și Bernini: Provocarea perfecțiunii” la Silver Mall, de la ora 17,00, iar în Parcul Copou minunații organizatori invită amatorii la o „Călătorie muzicală prin Vasluiul de odinioară”, în cadrul unui excelent concert simfonic cu participarea Orchestrei ArtIS Academica, dirijor Bogdan Chiroșcă. În concert se prezintă și lucrări ale compozitorilor vasluieni.
Încă o expoziție colorează Zilele Vasluiului. E vorba de expoziția personală de artă plastică Octavian Gălățeanu, care va fi dublată de recital Vlad Gălățeanu.
Seara este pentru tineri, dacă și ziua a început cu tineri. În centrul Civic are loc un Concert Tineret cu trupa Raindrops, Trupa Style, Trupa Joy of Music, Trupa Unison, Ioana Ignat și Delia.
Competițiile sportive își urmează cursul firesc și a doua zi. Vorbim de handbal, automodele, demonstrație de karate, fotbal și streetball.
Sâmbătă urmează o altă zi plină de manifestări deosebite. Ziua începe cu „Destinul istoric al unui oraș domnesc”, cu participarea profesorilor Emanuel Balan din Târgu Neamț și Tiberiu Dogariu de la Liceul Emil Kogălniceanu din Vaslui dar și a elevilor Ioana Mocanu și Tudor Negrea premiați la concursuri naționale. E foarte important că tinerii sunt aduși față în față cu istoria. În Parcul Copou copiii sunt invitați la „Povestiri, după Ion Creangă” și la diverse activități și jocuri foarte atractive pentru ei.
Un punct important îl constituie lansarea de carte de la Primăria Vaslui. Cartea „Identitățile Chișinăului”, autor Valeriu Corduneanu din Chișinău, Republica Moldova, se întâlnește cu publicul. Urmează alte lansări de carte în foaierul Primăriei Vaslui, în timp ce pe esplanada Muzeului Județean este vernisajul expoziției Atelier de Vacanță. Un alt moment magistral din cadrul Zilelor Culturale ale Muncipiului Vaslui se numește Micul Virtuoz. Recitalul de muzică instrumental al elevilor vasluieni premiați la concursuri de gen la nivel regional și național are loc la Centrul Cultural Alexandra Nechita de la ora 16,00.
Evident că toate competițiile sportive își vor desemna câștigătorii care vor fi premiați iar manifestările se încheie cu un concert în Piața Civică a Vasluiului și cu un superb foc de artificii. Trei zile de manifestări extraordinare care pun Vasluiul pe harta culturală a țării. Cu diferite ocazii am spus că inginerul constructor Vasile Pavăl este ziditor de cetăți. Iată că prin faptele domniei sale, prin investițiile publice lansate, dar și prin manifestările de o înaltă ținută culturală, timp de peste un deceniu și jumătate, de când este primar al municipiului Vaslui, arată că o cetate se dezvoltă dacă sunt scoase în evidență valorile locului, dacă sunt atinse toate corzile sensibile care duc la progres.