Încet dar sigur, cu eforturi consideabile din partea administrației locale și a tuturor factorilor implicați, municipiul Vaslui și-a făcut loc pe harta orașelor confortabile și propice dezvoltării unor afaceri grație unui program amplu de modernizare pe toate planurile aplicat de Primăria Vaslui condusă bine de peste un deceniu și jumătate de inginerul constructor Vasile Pavăl. Munca este răsplătită cu manifestări culturale și distractive o dată pe an de Sfânta mare sărbătoare creștinească Adormirea Maicii Domnului.

Dacă este mijlocul ultimei luni de vară, dacă se apropie marea sărbătoare creștinească Adormirea Maicii Domnului, atunci se apropie și Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui. Ca și anii trecuți startul acestor grandioase manifestări, dat pe 13 august, într-o zi de duminică, a însemnat o frumoasă paradă condusă de domni și domnițe din alte vremuri. Frumusețea portului, valoarea copiilor și tinerilor vasluieni, invitați de onoare la manifestările din cele trei zile de sărbătoare, bucuria multor împliniri care se văd cu ochiul liber în oraș, înalta ținută culturală impusă activităților prilejuite de Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, toate s-au adunat pentru a crea un eveniment de zile mari. Copii talentați și tineri cu rezultate deosebite în plan școlar, cultural și sportiv, alături de oficialități și mulți vasluieni au arătat imaginea orașului Vaslui, așezându-l pe o poziție fruntașă în zonă din mai multe puncte de vedere. De cealaltă parte, administrația locală a venit în întâmpinarea tuturor celor care trăiesc, muncesc și duc în țară și în lume numele acestui cochet oraș. O mai mare comuniune de simțiri și idei, de emoții și bucurii e greu de întâlnit. Toți au pus umărul ca sărbătoarea orașului să fie deplină. Cluburi sportive, formații de la Palatul Copiilor, exemple de implicare, de muncă și pasiune, sub acompaniamentul celebrei fanfare Rotaria de la Palatul Copiilor Vaslui, au mărșăluit până-n frumosul Parc Copou, unde au început mai multe activități dedicate acestei mari sărbători. Tinere talente din oraș au urcat pe scena din Parcul Copou și au creat o bucurie imensă mulțimii care se afla în parc. Punând accent pe valoarea copiilor și tinerilor din Vaslui, administrația locală a consolidat în timp o comunitate mai unită și mai receptivă la frumos.

Dacă la Hora din Străbuni au fost sute de vasluieni pentru a se bucura de frumusețea cântecului și jocului popular, ceea ce înseamnă că manifestarea este îndelung apreciată, contrar unor cârcotași care țipă doar din anumite interese proprii, Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui au adunat și mai mulți localnici și oaspeți la manifestările care au avut o înaltă ținută culturală.

În urmă cu destui ani, aflat la „începuturi” în fotoliul de primar, inginerul constructor Vasile Pavăl vorbea cu pasiune și încredere despre toate manifestările care vor deveni tradiționale în Vaslui și care vor aduna sute de localnici și invitați. Iată că pe an ce trece orașul devine tot mai căutat, pentru că devine tot mai confortabil, dar și pentru că aici manifestările culturale au o notă aparte. Pentru bucuria prilejuită vasluienilor, pentru modernizarea continuă a municipiului Vaslui, de la Ocolul Silvic Brodoc, până la Viișoara, Bahnari, Gura Bustei, Moara Greci, Delea și ajungând în toate cartierele Vasluiului, administrația locală vasluiană merită aprecierile tuturor. La Vaslui se lucrează și se trăiește mult mai frumos decât în multe alte orașe ale României.

Prima zi a debutat cu un spectacol frumos pe scena din Parcul Copou, unde au cântat grupuri instruite la Palatul Copiilor din Vaslui. E vorba de grupurile Floarea Dorului, Melody, Raindrops și Prietenia. Tot în Parcul Copou a avut loc un antrenament demonstrativ de taekwon-do ITF susținut de Clubul Liga de Est Vaslui. Crosul Municipiului Vaslui, Concursul național de șah, Cupa Primăriei Vaslui, Cupa municipiului Vaslui la tenis de masă, Retromobil Club-Fabricat în România, Competiția de volei au fost alte activități atractive pentru vasluieni și oaspeți. Toate activitățile culturale și sportive au adunat sute de iubitori ai frumosului. Totodată, într-o locație modernă, la noul bazar cu piață auto, o investiție recentă a Primăriei Vaslui, au fost amenajate jocuri pentru copii și terase pentru cei mari. Modul de organizare al activităților multiple prilejuite de Zilele Municipiului Vaslui a dat ocazia tuturor să se distreze, să se deconecteze de forfota cotidiană, mai ales că sărbătoarea Vasluiului s-a pliat pe minivacanța de Sfânta Maria. Seara primei zile a adunat în Centrul Civic al Vasluiului sute de vasluieni și oaspeți la concertul care a început la 19,30. A fost o zi plină urmată de alte două zile la fel de frumoase. Reportajul pe larg în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.