La Codăești parcă s-a oprit timpul în loc. Unde în alte comune se inițiază investiții importante, că acum e momentul, în comuna de la granița județul Vaslui, cu județul Iași, timpul parcă a încremenit.

Lăsând să șerpuiască domol spre Iași drumul național, intrăm pe drumul județean spre Codăești-Dănești, o zonă cu adânci rădăcini în istoria locului, o zonă care a dat nume mari ale științei românești.

După un deal e satul care a dat României 3 academicieni. De asta spuneam că zona este binecuvântată de Dumnezeu. Cu mâna omului e mai greu, că pe aici, pe la Codăești, parcă s-au abătut niște „vânturi rele”, cum spun unii oameni de-ai locului.

Mergem încet pe „strategicul” care se tot modernizează și mai oprim să vedem ce s-a mai schimbat prin fostul târg. Dacă mai rezista regimul comunist Codăeștiul era azi oraș. Probabil avea soarta Negreștiului care e nici cal nici măgar, adică nici oraș nici comună. Negreștiul are nume de oraș dar e depășit lejer și de o comună ceva mai dezvoltată, că s-a pricopsit mereu cu primari avizi după imagine și îmbogățire peste noapte.

Așa e și la Codăești. Ultimele alegeri au adus la primărie o echipă „trăsnet”. Doamnele politicii de la Codăești au promis multe, dar când s-a trecut la fapte s-au cam poticnit. Motivul? Greu de aflat, că primărița e mereu ocupată „să se consulte cu colaboratorii”. Altfel spus e pe la sediu dar are de pus la punct planuri serioase. „Ne-a spus că modernizează comuna, că face asfalt, că rezolvă problema cu apa, dar a făcut cam nimic. Până și boscheții sunt cât omul pe drumurile comunei noastre. Ne-a amăgit, dar dacă oamenii au votat-o, să stea acolo cât or mai vrea oamenii din comună”, spune I. M., un cetățean care declară că a votat și el schimbarea în 2020, dar acum vede că a fost manipulat, adică prostit, pe românește, cum tot el spune. Continuare în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.