Google

Zambete de primavara

Written on:martie 4, 2014
Comments
Add One

Berezeni datiniÎn cursul zilei de duminica, 9-martie-2014, orele 11.00 se va desfăsura la Centrul Cultural “Anastasie Fatu” Berezeni,  vernisajul  unei expoziții de arta populara  locală, moment ce va fi urmat de spectacolul artistic-”Zambete de primavera”,  sustinut de  formaţii proprii ale centrului cultural din localitate.

Perioada 1-9 martie este cunoscută în popor sub denumirea de “Zilele Babei Dochia” sau “Zilele Babelor” fiind legată de venirea primăverii şi Mărţişor. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede ca vin moşii  şi căldura. Zi de sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi, 9 martie este în tradiţia creştină, Ziua Sfinţilor Mucenici. Cultul celor 40 de sfinţi mucenici ucişi pentru că nu au vrut să renunţe la credinţa creştină este marcat la români prin numeroase tradiţii.
Credinţa populară spune că în această zi se deschid porţile Raiului, iar toate gospodăriile trebuie purificate de rele prin stropirea cu apă sfinţită.
„Noi astfel, încercăm să sărbătorim începutul adevaratei primăveri, ziua de 9 Martie, un anotimp al învierii naturii, al bucuriei şi al optimismului.

Vor urca pe scenă recitatori, interpreti individuali de muzica populară si uşoară, ansamblurile de muzica si dansuri populare “Alunita” si “Floarea din cosita”,  grupuri de dansuri moderne, rapsozi populari de la centrul  cultural Berezeni. Un rol deosebit in pregatirea acestui spectatcol pe linga directorul Centrului Cultural, prof. Mihai Andon, l-a avut si profesorul de istorie de la Şcoala Berezeni, dl Vasile Babusca.

Multumiri aducem de asemenea sponsorului principal al acestui eveniment, d-lui deputat PSD de Vaslui- dr. ing. Toader Dima un animator  neobosit al mişcarii  cultural –artistice de pe valea Prutului.

Director Centrul Cultural Berezeni, Prof. Mihai Andon

Leave a Comment