Aproape de Huși, într-o zonă frumoasă dar „năbădăioasă”, iarna e ger, iar vara ploile se lasă așteptate, pe Valea Prutului, pe lângă granița cu moldovenii de dincolo de Prut, șerpuiește armonios comuna Lunca Banului din județul Vaslui. Astăzi comunitatea se află în plin proces de modernizare și a reușit să atingă un standard de viață aproape european.

A fost prea utilizat un termen în societatea românească în ultima perioadă. Cuvântul nou a ajuns să fie urât de majoritatea absolută a românilor. Este o realitate însă care privește permanenta înnoire sau primenire, cum spune frumos moldoveanul, a societății în ansamblu. Mergând într-o zonă frumoasă și binecuvântată de Dumnezeu, urmând șoseaua spre Galați, pe Valea Prutului, prima comună întâlnită-n cale, care arată că-i bine gospodărită, este Lunca Banului. Cu vreo șapte sate comuna desfășurată în mare parte la șes s-a schimbat în bine într-un ritm accelerat, grație unor posibilități de finanțare accesate de administrația locală. Ca peste tot, investițiile publice dau curaj oamenilor locului să-și contruiască case noi și să dezvolte activități aducătoare de venituri. Un trai confortabil este posibil și-n satul natal dacă depui eforturi și ai curaj, spune un tânăr întâlnit lângă o casă mare și frumoasă ridicată recent. Are dreptate și în acest scop administrația locală caută permanent soluții pentru a face drumuri asfaltate, pentru a moderniza instituțiile de învățământ, ba chiar Primăria Lunca Banului, la inițiativa primarului Dănuț Tofan, a amenajat și un loc de recreere în comună printr-un proiect cu fonduri europene.

De asta spuneam că astăzi gradul de confort este mai ridicat decât în urmă cu ceva timp și a fost nevoie de primenire la vârful administrației locale pentru ca această frumoasă comunitate să ia avânt.

Prin urmare, cuvântul nou este benefic pentru societate, chiar dacă unii l-au folosit în interes propriu și de partid.

Am trecut prin satele comunei Lunca Banului zilele trecute și aici am întâlnit case mari și frumoase construite recent, semn că toată zona se dezvoltă. Fiind șes bogat în iarbă gospodarii locului cresc animale. Chiar dacă cei mai mulți gospodari lucrau la Huși în fabrici, aveau pe lângă case câte o vacă cu lapte și așa se face că numărul de vaci era destul de mare pe raza comunei. Acum, spune primarul Tofan, sunt mai multe oi, dar tot e bine. Drumurile asfaltate, școlile modernizate, alături de proiectele care stau să înceapă conturează o comună de nivel european. Exact cum spuneau și mai mulți tineri care trăiesc și muncesc aici, sunt condiții acum pentru a te dezvolta. Într-o zi de luni era multă treabă la sediul primăriei, semn că oamenii se implică în viața cetății. „Unul iese altul intră, așa e la noi, mai ales lunea”, spune primarul Tofan. Sunt situații de discutat, diverse activități, este de treabă, altfel spus.

Sunt 7 sate de administrat și, la fel cum e peste tot, dezvoltarea sau accentul pe dezvoltarea satelor moldovenești s-a pus în ultimii ani, mai ales după 2017, odată cu lansarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Programul a fost susținut financiar de guvern și prin acesta mutle comunități locale au reușit să se dezvolte, mai ales că alte șanse lipseau cu desăvârșire, din cauza numărului de locuitori, așezare geografică și alte situații. Fondurile europene reprezintă un vis pentru multe comunități locale. Sunt condiții imposibil de îndeplinit de multe sate moldovenești.

Bogăția și frumusețea satelor de pe Valea Prutului este dată și de vecinătatea cu apa care desparte modovenii în două. Dintotdeauna a fost așa. Satele Răducani, Broscoșești și Condrea din comuna Lunca Banului „merg” până-n vecinătatea Prutului. Distanța de la Prut la aceste așezări e undeva la 50 de metri. Revenind la nevoile satelor comunei Luca Banului, e bine de menționat că primarul Dănuț Tofan le-a identificat corect și permanent caută soluții de finanțare pentru a le rezolva. Prin PNDL s-au finalizat aici 3 proiecte. Unul a vizat construcția unei grădinițe noi la Lunca Banului. Acum copiii de aici au un spațiu modern pentru educație. S-a lucrat și la modernizarea drumurilor prin asfaltare și mai urmează un proiect important. Continuare în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei. Reportajul este și pe facebook, pe adresa Informatorul Moldovei tv facebook.