Google

Vrednicia se măsoară în reușite

Written on:octombrie 23, 2019
Comments
Add One

Buna credință se împletește armonios cu grija pentru comunitate la Vălenii Vasluiului și rezultatele se măsoară în investiții publice importante care au schimbat cursul dezvoltării întregii zone.

Mergând pe drumul național Vaslui-Iași călătorul vede și bune și rele, dar este impresionat de vrednicia oamenilor de pe unele meleaguri. La o aruncătură de băț de Vaslui, începe comuna Văleni așezată pe culmi domoale acoperite cu pomi fructiferi și arbori. Ultimii ani au fost cu folos pentru această comunitate veche. Despre Văleni se spune că este una dintre primele comune independente ale județului Vaslui. Comuna Văleni a fost înființată la 1864 odată cu reforma domnitorului Alexandru Ioan Cuza, întemeietorul statului român modern. Vremurile au trecut peste comunitate și au lăsat urme care azi reprezintă motive de mulțumire și mândrie. Creșterea investițiilor publice s-a văzut în ultimii doi-trei ani când au fost finalizate mai multe proiecte care aduc bunăstare în comunitate. Investițiile publice sunt, de fapt, motorul dezvoltării unei comunități. Este o realitate. Unde cândva era mereu bătălie pe apa necesară zilnic acum apa curge la robinet grație proeiectului de alimentare cu apă finalizat de administrația locală. Cu doar câțiva ani în urmă era greu să ajungi și până la primărie pentru că drumul era greu accesibil. Mergând acum prin comună sau doar trecând pe drumul național călătorul vede multe drumuri asfaltate, vede școli care asigură condiții moderne de studiu elevilor comunei, iar truda gospodarilor locului să aibă case frumoase și îngrijite completează tabloul unei comunități în dezvoltare permanentă. Anul care se încheie peste vreo două luni a fost „de foc” pentru comuna Văleni pentru că multe investiții s-au finalizat spre bucuria localnicilor. Una dintre cele mai necesare investiții care a fost finalizată recent este alimentarea cu apă. Permanent în zonă au fost probleme cu apa, dar acum oamenii vor avea apă în gospodării din rețeaua comunei. Alte două proiecte pentru modernizarea unor drumuri de interes local au fost finalizate și gospodarii locului au acum asfalt prin sat. Apoi, un dispensar modern răsare în comună, iar întreținerea drumurilor de prin sate se face cu buldoexcavatorul achiziționat recent. „Până la urmă am cumpărat buldoexcavatorul cu fonduri de la bugetul local. Au fost încercări și pe alte surse de finanțare, dar important este că avem acum un utilaj cu care să ne facem treburile urgente în comună”, spune primarul comunei Văleni, Radu Beligan.

Modest la vorbă, evitând să se lanseze în promisiuni, dar vrednic la faptă, primarul comunei Văleni a reușit să realizeze în ultimii ani câteva investiții necesare pentru comunitate. Pe lângă alimentare cu apă, drumuri asfaltate, dispensar, pe lista de investiții mai figurează extinderea rețelelor electrice, extindere alimentare cu apă în satul Moara Domnească, reabilitare și dotare cămin cultural, alături de alte obiective mai mici dar necesare comunității.

Ultimul proiect inițiat se referă la construcția unei săli de sport în comună. Proiectul este înaintat către Compania Națională de Investiții. Comuna sprijină sportul, are echipă de fotbal și a inițiat o întrecere între echipele din comune. „Obiectivul este simplu: tinerii să meargă pe terenul de sport și mai puțin să stea la calculator”, spunea mai demult directorul căminului cultural și antrenor al echipei de fotbal, fostul fotbalist de performanță Mihăiță Lungu.

Acum este o plăcere să mergi prin comuna Văleni, pe drumurile modernizate de administrația locală și să vezi cum investițiile publice au schimbat radical fața comunității. Dezvoltarea începe de aici. Investițiile nu se referă însă doar la drumuri, apă curentă, canalizare, școli moderne sau cămin cultural. Cea mai importantă investiție o reprezintă atenția acordată copiilor și tinerilor. Tradițiile sunt la mare cinste în comuna Văleni, iar sportul este accesibil tuturor. Comuna se laudă acum cu Grupul folcloric Vălencuțele.

Mergem ceva mai departe și constatăm că istoria bogată a comunei Văleni se împletește armonios cu prezentul semn că dintotdeauna pe aceste meleaguri au trăit oameni vrednici. Uneori însă partea goală a paharului existenței omului este promovată în exces pe plan național, dar și local, iar această situație face rău României în ansamblu. Vrednicia s-a născut la sat se spune și exemple sunt îndeajuns. O comună cu aproape 5.000 de locuitori apare astăzi în straie noi, iar investițiile care vin vor contribui la creșterea gradului de confort pentru localnici. (B. A.)

Leave a Comment