Acolo de când se știu, gospodarii de pe frumoasele meleaguri ale Tutovei luptă ca fiecare zi să fie mai bună, mai rodnică decât cea care a trecut. Aici, la capătul județului Vaslui sau la intrarea în județ, tot aia e, s-a conturat o comunitate care ține pasul cu nevoile și facilitățile timpurilor în care trăim.
Când vezi că unii care trăiesc în „aer” aduc iar și iar în discuție niște subiecte false te gândești de unde mai apar atâția și atâția „înțelepți” sau câtă faună politică există!
Viața reală ne arată că sunt oameni vrednici care au soluții pentru dezvoltarea comunităților locale, dar au nevoie de timp ca să transpună în practică proiecte de dezvoltare. De la inițierea unui proiect până la finalizarea acestuia trec și 3-4 ani pentru că în România este multă birocrație. Un mandat de primar are 4 ani. Ce face un primar în 4 ani? Abia dacă inițiază câteva proiecte mari de investiții, așa că povestea cu limitarea numărului de mandate în cazul primarilor e împotriva dezvoltării comunităților locale. Avem exemple destule care să susțină afirmația de mai sus.
Am trecut recent prin comuna Tutova. Mai fusesem în urmă cu vreo doi ani. Aici se lucrează pentru dezvoltarea comunității la foc continuu. Dacă au fost modernizate drumurile principale se trece la asfaltarea drumurilor secundare, a ulițelor cum se spune la sat. Dacă s-a reușit realizarea rețelei de apă, acum urmează să se modernizeze și să se extindă. Altfel spus mereu este ceva important de făcut într-o comunitate. Ca să mă leg de ideea anterioară, ce ar însemna ca la opt ani să se schimbe primarul? Ar însemna ca toate proiectele să se oprească până va înțelege noul primar care-i „mersul”.
Apoi, cum să obligi oamenii să renunțe la un gospodar în favoarea altuia care știe să promită frumos, cum fac unii deja, chiar dacă până la campania electorală mai este ceva timp. Că veni vorba de vânătorii de ciolane, adică posturi la stat, e bine de spus că se învârt multe, prea multe minciuni cu patriotism, adică „nu ne vindem țara”, cu „va curge lapte și miere dacă ne alegeți pe noi” și alte asemenea aberații care prind numai la oamenii neinformați și nepregătiți. Cum să schimbi un primar care a modernizat comunitatea din temelii doar pentru că vine un mincinos care flutură un steag și vorbește de uniri închipuite și alte „minunății” de te doare capul?
Cât privește frumoasa comunitate de la intrarea în județul Vaslui dinspre județul Galați, aici se caută mereu soluții pentru realizarea investițiilor necesare privind în perspectivă. Când vorbim de viitor e bine de spus că însăși existența unei comunități, pe lângă condiții normale de trai și alte nevoie ce necesită a fi rezolvate, va depinde, în viitorul nu prea îndepărtat, de ceea ce încasează pe plan local. Ò comunitate încasează dacă pe teritoriul său sunt activități economice, dacă sunt puse în valoare oportunitățile existente și atunci se dezvoltă. Chiar și astăzi sunt comunități locale care au bugete mari din ce încasează. Acesta este viitorul. „Centrul”, adică statul, intervine doar ca să sprijine o comunitate locală nicidecum să-i dea bani pentru a se întreține. Așa va fi, iar cei care au pus bazele unei dezvoltări durabile vor rezista în timp.
Am spus asta pentru că am văzut la Tutova cum strategia primarului Ion Corciovă chiar dă roade. Dintre cele mai noi investiții publice menționăm exitinderea și modernizarea rețelei de alimentare cu apă. Proiectul de modernizare a sistemului de alimentare cu apă în Tutova, Bădeana și Crivești și înființare sistem de alimentare cu apă în localitățile Coroiu și Ciortolom va rezolva problema apei în satele comunei Tutova. ”Am considerat necesar să promovăm acest proiect pentru ca pe viitor să nu mai ajungem în situația de a furniza apă în condiții restrictive. Actualul sistem de alimentare cu apă din comună a fost dat în folosință cu mai bine de 15 ani în urmă, iar în perioadele secetoase, când consumurile cresc foarte mult, creează probleme în asigurarea cantităților de apă necesare pentru consumul populației”, spune Ion Corciovă, primarul comunei Tutova. Investiția se derulează prin programul național Anghel Saligny și se ridică la circa 3,5 milioane de lei.
Recent a fost finalizată construcția unei școli noi la Bădeana. Cu acest prilej a fost inaugurată și o sală de sport construită prin Compania Națională de Investiții.
“În ultima perioadă, activitatea prioritară a primarului, a consilierilor locali și a colegilor din cadrul primăriei comunei Tutova a vizat găsirea finanțărilor pentru a dezvolta comuna noastră atât în planul realizării unor elemente de infrastructură (apă, canalizare, extindere rețele de distribuție a gazului metan, modernizarea străzilor, iluminat public, producere energie din resurse regenerabile etc.), cât și în planul îmbunătățirii condițiilor pentru buna desfășurare a activităților educative, culturale, medico-sociale, protejarea mediului etc. Putem spune că eforturile depuse sunt răsplătite primind finanțare pentru multe dintre demersurile făcute de noi”, spune primarul comunei Tutova. Pe lângă modernizare drumuri, alimentare cu apă, extindere rețea de gaz metan, la fel de importante pentru administrația locală sunt partea socială sau sănătatea populației, educația copiilor și dezvoltarea în plan cultural-tradițional. Asta înseamnă viața cetății.
Încheiem reportajul de față anunțând un proiect aproape unicat în zonă. Comuna Tutova își va produce curent electric pentru nevoile proprii făcând astfel economii considerabile la bugetul local. Parcul fotovoltaic va produce 70% din necesarul de curent, spune primarul comunei Tutova. La Tutova astăzi sunt condiții de trai ca la oraș sau mai bune, deci bazele dezvoltării pe termen lung au fost puse.