Google

Vrânceanca Andreea Ştefania Marcu, o tânără speranţă a muzicii populare

Written on:martie 2, 2015
Comments
Add One

andreea marcuAndreea Ştefania Marcu este o adolescentă din Mărăşeşti şi deşi are doar 17ani, este obşnuită cu scena şi publicul care o preţuieşte ori de câte ori are ocazia de a interpreta frumoasele melodii populare moldoveneşti. Este elevă de liceu şi iubeşte muzica încă de când avea doar câţiva anişori. La şcoala generală a fost o elevă eminentă şi mereu a fost în centrul atenţiei, atât a profesorilor cât şi a părinţilor. Când vine vorba despre pasiunea ei pentru cântec, ochii tinerei interprete îi strălucesc iar faţa i se luminează. Fata spune că de mică şi-a dorit să cânte, dar nu avea curajul necesar până când, într-una din zile, a auzit-o cântând pe mătuşa sa şi atunci dorinta ei s-a accentuat, s-a făcut mai ambiţioasă şi i-a spus matuşii sale că vrea să ajungă o mare artistă.

„Vreau sa cânt! Vreau să ajung o mare artistă!”

“Din acel moment mătuşa mea a ţinut cont de dorinţa mea si am început primii paşi la vârsta de 9 ani. Am început pe scena Casei de Cultură, Emanoil Petruţ din Mărăşeşti, unde am avut mentori buni, după care am plecat la Oneşti la marele compozitor Eugen Ungureanu, unde am înregistrat primele mele piese şi am făcut si un videoclip. În paralel am fost la Şcoala Populară de Artă Focşani la distinsa doamnă, Maria Costin Murgoci, pentru care am o stimă deosebită şi mi-aş dori să îi calc pe urme şi ca interpretare şi ca ţinută. Datorită navetei şi a timpului, mi-a fost foarte greu să continui pregătirea cu dumneaei si am ales să continui cu profesorul meu de muzică de la liceul unde eram elevă, Maricel Chipăilă.

În total, am făcut şase ani canto popular, timp în care am participat la diferite concursuri unde am obtinut multe premii şi trofee. Am participat la emisiunea “Vreau sa fiu vedetă”, unde, copil fiind, am obţinut numai note de 10. Am participat la emisiuni în direct la televiziuni. În acest timp, am reuşit şi mi-am făcut piesele mele alături de maestrul Cristian Nastase, iar în acest moment am drept de autor.

Am fost invitată pentru diferite spectacole, evenimente private în diferite localităţi, chiar şi în alte judeţe, unde am simţit că sunt aşteptată şi publicul mi-a fost cel mai mare premiu. Am avut ocazia să aud pe stradă, când nu mai eram îmbrăcată în costum popular, despre fata din Mărăşeşti, care a cântat dumnezeieşte”!

M-am simţit ca şi cum aş fi câştigat cel mai mare concurs, dar nu numai. Sentimentul simţit nu se poate descrie în cuvinte. Am avut tăria să spun că eu sunt acea fată şi am primit felicitări şi îndemnul de a merge mai departe şi să nu uit că sunt moldoveancă; să o ţin tot aşa prin cântec si comportament.

“Idolii mei în muzica populară sunt: doamna Maria Costin Murgoci, doamna Sofia Vicoveanca, Mioara Velicu şi Adriana Ochişanu”.

Iubesc muzica populară si portul popular din frageda mea copilărie, timp în care dorinţa, talentul, s-au accentuat şi astăzi văd cât de mult m-am schimbat. Îmi doresc şi nu voi da înapoi, să fac studii superioare în muzică şi să ajung pe cele mai mari scene ale lumii. În particular, sunt solistă în ,,Formaţia Neptun” din Focşani, iar pe artiştii de aici nu îi consider numai colegi, ci şi susţinătorii mei. Am în colecţia mea 12 costume populare, iar când le îmbrac, sufletul mi se umple de bucurie şi sunt mândră de portul şi tradiţiile noastre româneşti şi consider că nu întâmplător m-am născut de Ziua României”, îşi încheie povestea Andreea Ştefania Marcu. De fata din Mărăşeşti şi despre muzica şi succesul ei veţi auzi cu siguranţă peste ani. (Mioara OLTEANU)

Leave a Comment