Google

Viktor Orban face legea în Ungaria

Written on:februarie 17, 2020
Comments
Add One

Guvernul a lansat o consultare națională pe tema indemnizațiilor acordate deținuților și romilor.

E ca un spin în ochii Uniunii Europene. Acasă la el însă poporul îl sprijină tocmai pentru că ia măsuri concrete pentru creșterea nivelului de trai. Este vorba de vecinul maghiar Orban. Guvernul Ungariei a anunțat recent lansarea unei noi consultări naționale a cetățenilor, pe tema indemnizațiilor legale acordate deținuților și romilor, sever criticate în ultimele luni de premierul Viktor Orban. „Este lipsit se sens ca statul să plătească anual miliarde de forinți condamnaților pentru condițiile din închisori”, a declarat la o conferință de presă șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas. Guvernul ungar a anunțat în luna ianuarie suspendarea plății indemnizațiilor acordate deținuților drept compensație pentru condițiile inadecvate din închisorile suprapopulate ale Ungariei. Potrivit executivului condus de Viktor Orban, organizații „finanțate din străinătate și care se pretind a fi organizații de apărare a drepturilor omului” au reușit să creeze un model de afaceri cu ajutorul unor asemenea dosare care pot fi câștigate în serie prin verdicte ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ori ale instanțelor ungare.

Pe de altă parte, începând din luna septembrie Viktor Orban a respins plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obținute în instanță de familii de romi care au reclamat segregarea școlară a circa 60 de copii romi. Șeful executivului ungar a apreciat că este profund incorect ca familiile rome să obțină bani fără să muncească.

Gergely Gulyas s-a întrebat în fața presei dacă este normal ca elevi care au absentat mai multe zile de la școală să merite compensații și a sugerat că ar fi mai utilă o asistență care să reducă diferențele dintre tinerii defavorizați și societate în ansamblu. „Guvernul are o opinie clară asupra acestor chestiuni și știe cum trebuie să le răspundă, însă pentru aceasta are nevoie de sprijinul societății”, a explicat șeful de cabinet al lui Viktor Orban.

În total nouă întrebări se vor regăsi în chestionarul din cadrul acestei consultări ce va fi trimis cetățenilor unguri începând de la jumătatea lunii martie, consultare al cărei scop este „restabilirea ordinii publice și morale”, potrivit lui Gergely Gulyas. Inițiativa este ultima dintr-o serie de consultări de același fel lansate de Viktor Orban, dar calificate drept demagogice de către adversarii săi.

Printr-o astfel de consultare desfășurată în vara anului 2017 a fost testată opinia cetățenilor Ungariei despre modul în care această țară se poate împotrivi politicii UE privind migrația și miliardarului George Soros, acuzat de Viktor Orban că este un important susținător al acestei politici ce urmărește „să înece” UE cu migranți ilegali.

Leave a Comment