Google

Viitorul digital al Europei

Written on:martie 4, 2019
Comments
Add One

În prezent, tehnologiile, produsele și serviciile digitale îmbunătățesc viețile oamenilor, reinventează modul în care lucrăm și sunt factori determinanți ai creșterii economice. Dar din cauza barierelor online existente cetățenii ratează ocazia de a achiziționa unele bunuri și servicii, raza de acțiune a furnizorilor de internet și a start-up-urilor este limitată, iar întreprinderile și guvernele nu pot beneficia pe deplin de instrumentele digitale.

Dezvoltarea digitală va permite deblocarea potențialului de creștere în Europa. Prin intermediul unor programe specifice și prin acordarea unui sprijin financiar direcționat, viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene va contribui la reducerea decalajului referitor la investițiile UE în sectorul digital, inclusiv în zonele îndepărtate și rurale. Viitorul buget va oferi soluții la provocările digitale care se referă, printre altele, la inteligența artificială, promovarea competențelor digitale, actele medicale personalizate, realizate cu ajutorul unor supercalculatoare, sau la capacitatea de a pregăti UE împotriva atacurilor cibernetice și a criminalității informatice.

Comisia propune crearea unui nou program Europa digitală, cu un buget total de 9,2 miliarde EUR, menit să pună bazele pentru transformarea digitală a societății și a economiei Europei și să sprijine acest proces. Componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei dispune de un buget de 3 miliarde EUR pentru finanțarea infrastructurilor care oferă o conectivitate digital.

Cu un buget total de 9,2 miliarde EUR, noul program Europa digitală va pune bazele pentru transformarea digitală a Europei și va sprijini acest proces, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor. Iată câteva exemple de acțiuni pe care le va finanța:

  • extinderea centrelor de inovare digitală, pentru a valorifica la maximum inteligența artificială
  • cooperarea europeană în materie de tehnici de calcul de înaltă performanță
  • investiții în competențele digitale ale cetățenilor europeni
  • dezvoltarea unor rețele digitale de foarte mare capacitate

În cadrul obiectivului „O Europă mai conectată”, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul de Coeziune (FC) susțin crearea de rețele și de sisteme regionale care să promoveze transportul sustenabil, rețelele energetice inteligente, orașele inteligente și accesul digital de mare viteză.

Noul Fond Social European+ (FSE) va acorda asistență în materie de perfecționare și reconversie profesională, pentru a pregăti forța de muncă să facă față noilor provocări generare de economia digitală și de automatizare.

Află cum poate politica de coeziune a Uniunii Europene să dezvolte comunitatea ta, accesează www.cohesionpolicy.com

Leave a Comment