Google

Viișoara este un model de dezvoltare pentru comunele mici

Written on:august 13, 2018
Comments
Add One

Voința nestrămutată și experiența în administrație fac minuni într-o comună mică din județul Vaslui.

Sunt destule comune cu aproape 3.000 de locuitori care n-au văzut un metru de asfalt în ultimii 30 de ani. La polul opus există comune mici, sub 2.000 de locuitori, care au știut să găsească fonduri pentru modernizare, cu toate că majoritatea finanțărilor „sar” peste astfel de comunități. La Viișoara, în județul Vaslui, o comună în care trăiesc circa 1.900 de locuitori întinsă pe vreo 5.000 de hectare voința nestrămutată și experiența în administrație au fost argumentele dezvoltării pentru primarul Liviu Pârciu. După modelul Viișoara se pot dezvolta mai toate comunitățile care acum sunt acoperite de noroi pentru că n-a avut cine să inițieze investiții în modernizarea drumurilor. Dacă într-o comună cu mai puțin de 2.000 de locuitori s-au găsit bani pentru peste 18 kilometri de asfalt, atunci o altă comună la fel sau mai mare nu poate găsi scuze pe această temă pentru că nu se dezvoltă. Unde s-a făcut nimic în trei decenii care aproape că s-au scurs din 1990 încoace ori este incompetență ori primarii în cauză au alte interese.

Comunele mici sunt excluse din start de la finanțările europene și doar cu anumite „artificii” pot beneficia de unele fonduri dar la un nivel redus. Asta face ca multe comunități din România să trăiască și azi ca-n secolul trecut. Soluții există însă pentru cei care au experiență în administrație, pentru cei care se implică total în dezvoltarea comunităților care i-au ales în frunte.

Cu localități împrăștiate printre dealuri, comuna Viișoara este un model de dezvoltare. Primarul Liviu Pârciu a reușit să finalizeze investiții care cresc gradul de confort pentru localnici. Din 1983 lucrează în administrație, iar experiența dobândită se vede în dezvoltarea susținută a comunei. Ocupă funcția de primar de peste 12 ani și în această perioadă a reușit asfaltarea a peste 18 kilometri de drumuri, alimentare cu apă în toate satele, construcția unui sediu nou de primărie, o școală prin PNDL este aproape de finalizare, achiziția unei mașini de pompieri pe fonduri europene, proiecte pentru grădiniță, dipensar uman, dotare școală și construcție pod la ieșirea din comună peste pârâul Urdești. Un reportaj pe larg citiți în ediția tipărită a ziarului regional Informatorul Moldovei de miercuri 15 august 2018.

Leave a Comment