Google

Vascar Vaslui gâfâie din cauze cu iz penal

Written on:iulie 24, 2014
Comments
Add One

vascar vs catuseUnii s-au deprins atât de bine cu hoţia încât nu pot pur şi simplu să se comporte altfel. Se spune că americanii bogaţi au o vorbă: „nu mă întreba cum am făcut prima sută de dolari”. În România ar fi bine dacă un îmbogăţit prin diverse hoţii, pardon, „afaceri” specifice „democraţiei” româneşti, respectiv privatizări pe doi lei cu gaură în care statul şi acţionarii au primit praful de pe tobă, ar aplica principiul: „nu mă întreba cum am făcut primul milion de euro”. Altfel spus, ar fi bine ca după ce a dat „tunul” luând o fabrică pe mai nimic să treacă la afaceri „curate”. Dar în România „democrată” afacerile înseamnă hoţii. Mai mari sau mai mici. Şi vorbim aici cam de toţi cei care au luat prin diverse tertipuri fabrici ridicate prin contribuţia întregului popor.

Nu demult scena economică vasluiană a fost zguduită de câteva cutremure. Intensitatea cea mai mare a avut-o cutremurul Vascar. Aici „afacerista” de top din fruntea Vascar a fost luată la întrebări de procurorii DNA pentru nişte bani europeni care, spun procurorii, au luat alte direcţii decât cea normală. Nu vorbim de 100-200 mii euro. Se pare că ar fi vorba de sume cu multe zerouri în coadă. Privit prin prisma cetăţencei care a ajuns ori va ajunge sau nu după gratii situaţia e neinteresantă pentru cei mulţi. Un alt aspect este interesant şi anume acela că o societate cândva de top unde lucrau mulţi oameni şi câştigau salarii care le ajungeau să-şi întreţină familiile a fost dusă în penal. Dezastrul a început odată cu privatizarea prin metodele inventate de către „democraţii” regimului impus de Iliescu. Pentru cei care nu-s familiarizaţi cu privatizările (adevărate hoţii) trebuie spus că toate metodele (MEBO, PAS etc) au fost de fapt făcute pentru ca unii „şmecheri” (a se citi hoţi ordinari) să pună mâinile pe fostele fabrici comuniste.

În cazul întreprinderii de preparate din carne de la Vaslui, acum Vascar, patroana care-i „chemată” periodic de poliţişti este o persoană care s-a „mişcat” normal cândva şi a reuşit să „înhaţe” pachetul majoritar de acţiuni de la întreprinderea de preparate din carne. Parcă n-ar mai conta metodele „democratice” de privatizare inventate de nişte hoţi de la centru pentru alţi hoţi din teritoriu, dacă industria ar merge, oamenii ar avea locuri de muncă şi noii patroni n-ar vizita puşcăriile. Ca societate civilă putem uita hoţiile anterioare, dacă fabricile ar merge în continuare şi ar da de lucru oamenilor. În condiţiile în care însă multe fabrici de top sunt vândute la fier vechi, după care sunt părăsite şi lăsate în stăpânirea bălăriilor, subiectul interesează pe cei mulţi. Revenind la Vascar, aici situaţia, spun procurorii, este penală rău. Patroana e „chemată” periodic de poliţişti şi, probabil, până la urmă va fi pusă să plătească pagubele provocate, dacă acestea vor putea fi dovedite. În acest timp, cei câţiva salariaţi care mai câştigă „o bucată de pâine” la acea firmă stau cu frica-n oase că mâine-poimâine se va închide fabrica şi nu vor mai avea locuri de muncă. Şi poate au dreptate. Cine ştie! Dacă se vor dovedi pagubele menţionate de procurorii DNA atunci şi firma, probabil, dar şi „patroana” vor trebui să plătească. Îşi imaginează cineva ce înseamnă să plăteşti nişte milioane euro dintr-o fabrică nu prea mare? Şi Europa, dacă din bani europeni s-a furat, nu se joacă. Europa chiar îşi recuperează banii „ciordiţi” de alţii, pentru că Europa nu e statul român, unde o gaură poate fi ea şi de sute milioane euro, se acoperă cu o contribuţie la campania electorală pentru partidul sau partidele care-s la putere. Şi legat de acest aspect penal din România avem exemple cu duiumul. Cel mai recent îl avem de la „afaceristul” care a reuşit să ajungă unul dintre cei mai bogaţi români, cu ajutorul statului, adică a celor mulţi. Acesta a primit gratis, pardon, pe un dolar, combinatele chimice din România, unităţi care cândva erau pe primele locuri în Europa şi-n lume, iar acum le închide pe rând, după ce a devenit cu ajutorul acestora unul dintre cei mai bogaţi români. Asta înseamnă economie de piaţă în România! Hoţie pe toate planurile. Dacă venim înapoi la cazul Vascar Vaslui, „afacerile” cu bani europeni sau nu derulate de patroană au adus zgomot de cătuşe înspre fabrica de preparate din carne, dar anunţă şi situaţii mult mai grave. Dacă din cauza anchetelor Vascar este ocolită de clienţi ce se întâmplă? Sau dacă din cauza „afacerilor” de tot felul derulate aici parteneri de afaceri importanţi renunţă la colaborarea cu fabrica vasluiană? Şi nu grija pentru patroană chinuie comunitatea, pentru că fiecare plăteşte pentru faptele sale sau nu, dar problema cea mai importantă este soarta salariaţilor care încă mai au un loc de muncă la Vascar Vaslui. (Vom reveni în numărul viitor cu detalii asupra situaţiei economice a firmei Vascar Vaslui). (CP)

Leave a Comment