Google

Unii se bat în declarații, iar alții tac și lucrează pentru dezvoltarea comunităților locale

Written on:ianuarie 8, 2019
Comments
Add One

Este o certitudine că și orașele mai mici se dezvoltă într-un ritm susținut, dacă administrația locală se implică, iar 2018 a fost un an plin pentru Vaslui, iar în 2019 se finalizează alte investiții majore și încep obiective care vor contura orașul pentru următorii 10-20 de ani.

Recent, spunea Olguța Vasilescu, care a ocupat fotoliul de primar al orașului Craiova și cel de ministru al Muncii, actualmente ministru propus pentru alt portofoliu însă refuzat de un președinte aflat în campanie electorală, că orașul pe care l-a administrat a luat anul trecut și-n ultimii ani mai mulți bani europeni decât Iașul sau Clujul. Mihăiță „revoluționarul” de la Iași a sărit de „coadă-n” sus că Olguța a greșit exprimarea, cică nu-s poli de creștere ar fi poli de dezvoltare sau invers, chiar că nu contează, cert este că afirmația cu absorbția fondurilor europene e reală. E clar că sunt orașe mai mici decât vestitele centre universitare ce știu să cheltuie bani europeni mai mulți dar și să lanseze proiecte care conving Guvernul de necesitatea realizării acestora.

Aceste declarații publice într-o atmosferă de scandal permanent se sparg precum valurile de mal. Le reține cam nimeni. Realitatea constă în obiectivele publice care se realizează în fiecare localitate pentru creșterea bunăstării cetățenilor, pentru dezvoltarea în ansamblu a tuturor localităților și zonelor României.

La finalul anului trecut, un bilanț provizoriu arată că activitatea administrației locale vasluiene a înregistrat reușite de excepție, iar eforturile au fost pe măsură, pentru că principala problemă în România acum este lipsa constructorilor și a forței de muncă. Acest handicap afectează și administrațiile locale, cu toate că unii de prin presă au urlat că salariile au crescut semnificativ în acest domeniu. Or fi crescut, dar motivat pentru că nu poți realiza performanță cu burta goală cum spune românul. Angajamentele asumate de primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl, devin realitate cu fiecare an care trece. La fel de important este că vasluienii văd eforturile administrației locale și cooperează, întrețin investițiile publice, se implică în buna gospodărire, concluzie menționată special de primarul Vasluiului. „Ne ridicăm din punct de vedere civic, oamenii sunt mai atenți, nu strică, vin cu propuneri și toate acestea arată o dezvoltare a orașului pe toate palierele”, susține inginerul constructor Vasile Pavăl. Fiindcă veni vorba de meseria primarului de Vaslui, se poate spune fără greșeală că un constructor bun știe să construiască bine.

Bugetul pe primele 11 luni ale anului, în cifre, înseamnă 97 milioane lei realizat ceea ce înseamnă că 2018 a fost un an foarte bun. „S-a muncit mult pentru a aduce acești bani în buget, încasările de la persoane fizice ating 95%, iar la persoanele juridice 93%. S-au depus eforturi mari, de la an la an munca este mai complexă, dar avem oarece experiență cu echipa și de aceea le mulțumesc tuturor pentru implicare”, a spus mai departe primarul Pavăl. Cheltuielile se împart pe capitolele de funcționare și dezvoltare. Funcționarea administrației locale și întreținerea orașului au fost în parametri, s-au asigurat resursele necesare pentru igienizare, salubrizare, spații verzi, reparații străzi, funcționare școli, asistență socială, s-au dat burse elevilor cu rezultate bune, activitățile culturale și sportive nu au fost uitate, iar asta înseamnă o dezvoltare pe toate planurile. „La capitolul dezvoltare sunt câteva discuții privind realizarea unor grafice financiare la unii constructori. Restanțele se vor găsi în bugetul pe 2019 cu realizarea investițiilor în termen. Am avut o muncă imensă pentru pregătirea etapei 2014-2020 cu orizont 2022. Acum, pe final de an 2018, se mai aprobă 4 proiecte din totalul de 9 care însumează 30 milioane euro. Au fost multe discuții dar în final am reușit. Am lucrat pe un proiect de modernizare a iluminatului public, apoi am depus două proiecte transfrontaliere. Un proiect vizează achiziția de scenă și sonorizare pentru activitățile culturale. Lucrăm de asemenea la un proiect mare de 5,7 milioane lei cu {coala 1 pe grupuri țintă și cu trageri multianuale. Anul a fost greu pentru că au venit multe ghiduri, însă n-am stat pe gânduri și am depus proiecte acolo unde am considerat că avem șanse. S-a încheiat contract pentru un proiect de 70 milioane lei, iar după sărbători, la începutul anului 2019 încep efectiv lucrările. Apoi, în proiectul privind extindere alimentare cu apă, cu stații de pomparele, lucrările se corelează. De exemplu, dacă se lucrează pe Delea la rețele, se fac și bazinele. Totodată, am făcut o listă cu proiectele pe 2019, iar cel mai important este refacerea Planului Urbanistic General, realizat de Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, Institutul de Cercetare. Documentul ne dă direcțiile pentru următorii 14 ani. Vrem să punem în valoare cele 14 hectare pe care le-am preluat de la unitatea militară. Prima dată vom răspunde ce înseamnă obiectivele propuse a fi construite acolo. Mai avem proiectul privind bazinul de înot care-i depus la Compania Națională de investiții. Revine o problemă care va întregi sistemul pe verticală: alimentarea cu apă vine pe alte străzi și sunt obligat să vin apoi cu modernizarea străzilor. Va fi un pachet de modernizare pentru străzi”, a spus mai departe primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl. Continuare în ediția print a ziarului regional Informatorul Moldovei din 10 ianuarie 2019.

Leave a Comment