Google

Unicat/ Comuna Bivolari este membră fondatoare a Regiunii Țara de Jos

Written on:decembrie 25, 2021
Comments
Add One

Exemplul comunei Bivolari din județul Iași este bine de urmat de cât mai multe unități administrativ teritoriale din țară. Spuneam cu altă ocazie că sunt destui primari care doar se plâng. Dacă guvernul taie robinetul cu bani ei șomează, că atât îi duce mintea. Avem destule exemple despre care vom vorbi într-un alt reportaj. Acum relatăm despre o inițiativă de excepție. E vorba de înființarea unei regiuni care să lucreze direct cu Comisia europeană. Regiunea Țara de Jos, care include circa 130 de unități administrativ teritoriale, prinde contur și se va dezvolta cu fonduri europene, atât în plan public, dar mai ales în plan privat. „Fondurile europene pe Regiune sunt 50% pentru mediul privat și 50% pentru investiții publice”, spune primarul Liviu Teodorescu de la Bivolari, unul dintre inițiatorii acestui proiect unicat în Moldova și al doilea din țară.

Tema regionalizării, pentru o mai bună dezvoltare a țării, în plan public și-n plan privat, este scoasă de la naftalină periodic. Această temă este veche. Tot un fel de regionalizare s-a practicat și înainte de 1990. Acum ar fi nevoie de regionalizare pentru că mult mai repede s-ar dezvolta comunitățile locale dacă ar fi mai aproape de fondurile europene nerambursabile. Ca să fii mai aproape e nevoie de eliminat unele verigi de la centru care „vămuiesc” pur și simplu banii europeni și întârzie alocarea acestora către comunitățile locale, prin tot felul de avize și tertipuri inventate în acest scop. De altfel și Uniunea Europeană recomandă înființarea unor regiuni de dezvoltare pentru ca situația din teren să se reflecte mai ușor la nivelul finanțatorului.

O inițiativă de excepție se materializează în partea de nord-est a județului Iași. Aici s-a cristalizat ideea înființării unei regiuni pentru a grăbi dezvoltarea comunităților locale din toată zona. Regiunea Țara de Jos are 130 de comunități locale din județele Botoșani și Iași. Comuna Bivolari, condusă foarte bine de ambițiosul primar Liviu Teodorescu, este membră fondatoare în regiunea Țara de Jos. „E foarte mult de muncă în ceea ce privește documentația ce trebuie înaintată, dar vom reuși. Cel mai bine este că banii sunt alocați direct Regiunii și altfel se vor dezvolta comunitățile locale care fac parte din Regiune. Deja am prins 8 proiecte, la fonduri europene, pe o anexă. E a doua regiune din România. Numai Delta Dunării mai are”, spune primarul Teodorescu de la Bivolari.

Iată așadar, ce înseamnă regionalizare, concept neexplicat poporului de cei care trec pe la guvernare, din motive electorale și de alt fel. Regionalizare înseamnă dezvoltare, înseamnă condiții moderne de trai în orice localitate, nicidecum desființarea unor comune sau alte aberații promovate de unii sau de alții.

Regionalizarea pe modelul Regiunii Țara de Jos ar însemna o dezvoltare accelerată a tuturor comunităților locale, fie că vorbim de fonduri europene, fie că vorbim de fonduri naționale. Altfel discută o Regiune, la nivel național sau european și altfel discută fiecare comunitate locală mai mare sau mai mică. Vom reveni la subiect cu un reportaj amplu din zona amintită anterior.

Leave a Comment