Google

Un manager cu viziune poate face minuni într-o comunitate…

Written on:aprilie 5, 2016
Comments
Add One

berezeni 6 apr 2016 004 netPrimarul este managerul comunităţii. Un manager bun gândeşte pentru prezent şi viitor. La Berezeni pe Valea Prutului se fac investiţii majore pe baza strategiei care a fost gândită de un manger cu viziune, primarul Iulian Miliare.

Educaţie, sănătate, utilităţi, drumuri, cultură, asta-i ordinea priorităţilor la Berezeni, pe Valea Prutului. Fondul de rulment constituit prin economii făcute an de an la Berezeni şi destinat cofinanţării unor proiecte majore de interes public depăşeşte bugetul multor comune din judeţul Vaslui. Primarul unei comune este managerul acelei comunităţi şi, dacă are viziune, lucrează cu bună credinţă pentru comunitatea care l-a ales, reuşeşte să facă minuni chiar şi-n condiţii de criză financiară permanentă. Administraţiile locale, comunităţile locale în general, sunt permanent în criză de fonduri pentru că nevoile sunt mari. Unii primari, puţini e adevărat, reuşesc şi-n aceste condiţii să deruleze investiţii majore. Cel mai mare proiect în lucru la Berezeni este reţeaua de canalizare. Investiţia face parte din strategia de dezvoltare a comunităţii gândită de primarul Iulian Miliare chiar de la primul mandat. Ordinea priorităţilor este firească la Berezeni. „Am început cu modernizarea şcolilor. Educaţia este un domeniu foarte important într-o comunitate de viitor. Poate-i cel mai important domeniu. Este o vorbă din popor care spune că aşa cum ne aşternem aşa dormim. Altfel spus, cum creştem generaţia de mâine aşa o să trăim când o să fim în vârstă. Repet, educaţia este baza de dezvoltare a fiecărei comunităţi. Un alt domeniu foarte important este sănătatea. Totodată, nu vreau să se înţeleagă că drumurile, de exemplu, un subiect sensibil în fiecare comunitate locală, au fost lăsate de izbelişte. Însă investiţiile majore la Berezeni au respectat şi respectă în continuare o anumită ordine acceptată de comunitate. Am atacat cam fiecare domeniu de activitate şi, evident, că am proiecte mari, de suflet, pe care am reuşit să le realizăm. Nevoi sunt multe, dorinţe sunt multe, însă bugetul, după cum se ştie, este limitat, fie că vorbim de încasările de taxe şi impozite sau de alocările bugetare din plan judeţean ori central. An de an am economisit bani în fondul de rulment pentru a reuşi să lasăm investiţii mari. Orice proiect mare este mai uşor aprobat la finanţare dacă există aport local (cofinanţare). Cel mai bun exemplu îl avem la proiectul privind canalizarea în satul Berezeni. Proiectul este finanţat de Agenţia de Mediu, iar comunitatea participă cu 12%. Un criteriu de aprobare este legat de cota de cofinanţare locală.

Spuneam că am început cu educaţia. În acest domeniu s-au făcut investiţii majore, iar acum se intervine doar pentru întreţinere şi se fac lucrări curente. Totodată, an de an se intervine pe drumuri, pentru a fi practicabile. În acest sens Primăria a cumpărat printr-un proiect pe GAL un buldoexcavator”, spune primarul Iulian Miliare.

Drumurile judeţene Berezeni-Rânceni-Stuhuleţ şi Berezeni-Muşata crează mari probleme comunităţii

O mare problemă este cu împărţirea drumurilor, unele sunt judeţene, altele comunale şi aşa mai departe. Dacă toţi şi-ar face treaba alta ar fi situaţia! Şi nu e doar cazul comunei Berezeni. Aici sunt două drumuri judeţene care n-au văzut reabilitare „de când se ştiu”. Drumurile judeţene Berezeni-Rânceni-Stuhuleţ şi Berezeni-Muşata crează mari probleme comunităţii de gospodari de pe frumoasa Vale a Prutului. Cazuri similare am întâlnit în multe comunităţi din Moldova. Din păcate, de multe ori, ordinea priorităţilor judeţului nu „bate” cu nevoile multor comunităţi locale. E şi cazul comunei Berezeni. Şi totuşi, spun cu regret mulţi gospodari de-ai locului, comuna e „reprezentată” la nivel judeţean prin consilierul judeţean Constantin Tălmaciu iar la nivel central prin deputatul Toader Dima, care în campania din 2012 a promis expres localnicilor că va reuşi să modernizeze cele două artere importante de circulaţie. Ambii, adică Tălmaciu şi Dima, au cerut şi au primit voturile localnicilor, dar au uitat că au mai şi promis oamenilor locului sprijin pentru realizarea acestor investiţii importante. Că tot am pomenit de Toader Dima trebuie să spunem că omu’ nu mai vrea în Parlament, vrea primar acum. Dacă tot a reuşit nimic pentru întreaga zonă (colegiu electoral) de unde şi-a luat voturile ca să fie deputat, acum crede că va muta dealurile din loc din funcţia de primar al comunei Berezeni!? Alo, domnu’ depuptat, vezi că la Berezeni nu-i ca-n Parament, unde fără „manevre viaţa e pustiu!” Gospodarii din Berezeni au ales în fruntea lor, tocmai din 2004, un gospodar care a reuşit să modernizeze comunitatea. Iar acu’ e cam greu să schimbe macazu’ şi să pună în fruntea lor un cetăţean care a cam „sforăit” prin Legislativul ţării! Acesta-i alt subiect însă ce va fi tratat ulterior separat.

Revenind, trebuie punctat faptul că principala problemă a comunităţii o reprezintă cele două drumuri judeţene. Cum speranţa moare ultima, poate vor intra şi acestea în proces de modernizare. Un alt aspect ce trebuie remarcat este legat de culoarea politică, bat-o vina! Apartenenţa la un partid politic sau altul a primarului contează în mod special când vine vorba de investiţii. Şi patriotismul local este bătut de culoarea politică, dacă ar fi să ne uităm iarăşi către deputatul Dima, care trăieşte şi munceşte aici de-o viaţă însă are vederi (interese) politice diferite de comunitate, probabil.

În ceea ce priveşte investiţiile majore pentru modernizarea acestei zone deosebite, locuită din cele mai vechi timpuri, de gospodari, administraţia locală din Berezeni face eforturi pentru a reuşi. Cea mai mare investiţie în lucru este, aşa cum aminteam anterior, canalizarea în Berezeni şi Satu Nou. „Proiectul cu cea mai mare valoare este acesta pentru construcţia canalizării. Nu se vede, nu e ca atunci când îţi dai cu ruj pe buze, însă este de mare utilitate pentru Berezeni. Puteam, cu banii economisiţi în fondul de rulment, să torn câte o palmă de asfalt la intrarea în fiecare sat şi gata, dădeam cu ruj pe buze. Am preferat însă o investiţie mare, unde comunitatea locală contribuie cu o sumă importantă, dar care este necesară. Pentru a lansa astfel de proiecte majore am economisit an de an şi astfel am reuşit să strângem în fondul de rulement circa 1,5 milioane lei, poate mai mult decât au unele comune tot bugetul. Însă eu sunt mulţumit că o astfel de investiţie se realizeazăla Berezeni. E un proiect major la fel ca proiectul pentru împădurirea unei suprafeţe de teren degradat de circa 130 hectare. Băncuţa pe trotuar sau un metru de asfalt sunt vizibile pentru toţi, dar canalizarea ori pădurea înfiinţată pe 130 hectare sunt investiţii mai puţin vizibile, dar utile. N-am umblat vreodată pentru cosmetizarea realităţii locului şi nici pentru imagine făcută în orice condiţii”, mai spune ambiţiosul primar Iulian Miliare de la Berezeni.

După canalizare, urmează sistem de alimentare cu apă din surse proprii şi extindere reţea de canalizare, într-un proiect integrat…

Un alt proiect major ce va deveni realitate, probabil, începând cu anul viitor, se referă la alimentare cu apă din surse proprii, acum existând reţea de apă comună în Berezeni şi Fălciu, dar care nu asigură pe timp de vară consumul necesar, mai ales când e secetă şi extindere reţea de canalizare şi conectare a gospodăriilor la reţea. „Este un proiect integrat cu două componente conform noilor condiţii de finanţare. Efortul bugetar al comunităţii este destul de mare cu proiectul în curs privind înfiinţarea reţelei de canalizare cu staţie de epurare. Dar după ce-l terminăm pe acesta, proiectul trebuie finalizat în august 2016, mergem cu acel proiect integrat pe două componente şi astfel eliminăm problemele cu apa pe care le întâmpină cetăţenii mai ales vara când e secetă şi debitul e scăzut. După finalizarea proiectului de canalizare am în vedere şi amenajarea unor alei pietonale de-o parte şi de alta a drumului naţional. Totodată, în satele componente se lucrează la drumuri, însă în Berezeni vom interveni după finalizarea proiectului privind reţeaua de canalizare, respectiv pentru modernizarea drumurilor prin pietruire şi asfaltare”, mai spune primarul Miliare.

Un alt domeniu de bază al unei comunităţi, care-i păstrează identitatea şi-i dă cursul dezvoltării sustenabile, îl reprezintă cultura. S-au făcut la Berezeni investiţii în acest domeniu, la Căminele culturale, iar administraţia locală sprijină activităţile cultural-tradiţionale. Mai mult de atât, prin Grupul de Acţiune Locală din care face parte comuna Berezeni, a fost realizat un proiect cu valoare mică care promovează şi pune în valoare parcul dendrologic din zonă. Proiectul vine în special în sprijinul elevilor din zonă.

Trecând în revistă marile investiţii şi activităţile curente, se vede clar că la Berezeni administraţia locală condusă de primarul Iulian Miliare aplică o strategie de succes. Berezenii de astăzi reprezintă o comunitate de gospodari în plină dezvoltare. E pata de culoare de pe Valea Prutului, dacă vreţi. Având mai multe exemple de acest fel judeţul Vaslui n-ar mai fi considerat „polul sărăciei”…

Leave a Comment