Google

Un an plin la Coroiești

Written on:mai 9, 2018
Comments
Add One

Aproape de granița dintre județul Vaslui și județele Vrancea și Bacău, în comuna Coroiești sunt multe investiții publice anul acesta, care vin în completarea celor existente.

Nu vreau să înțeleg cum alții de prin jur pot și cheltuie fonduri europene peste limita alocărilor, iar zonele care cu adevărat au nevoie de modernizare primesc bani europeni mai mult pe seminarii, prezentări etc. Realitatea o știu mulți, dar cine o spune? Să mai aduc în atenție țările care au cheltuit toate fondurile europene alocate și să mai facem comparație cu România? S-au făcut destule statistici și degeaba. Treaba a „rămas ca-n tren”.

De la Bârlad, mergând pe drumul național spre Podu Trucului care duce mai departe la Adjud, cândva drum strategic, iar acum cârpit pe ici pe colo din când în când ca să nu se rupă mașinile de tot, un drum intens circulat, călătorul iese din județul Vaslui și apoi reintră ca să ajungă la Coroiești, comuna de la granița a trei județe: Vaslui, Vrancea, Bacău. Se poate ajunge la Coroiești și pe un drum județean, dar este greu accesibil.

După câteva dealuri și văi destul de aprige, apare un drum asfaltat care merge la Coroieștii de Jos. Acest drum, făcut în urmă cu ceva timp, după nenumărate demersuri ale primarului de la Coroiești Cristian Lungu, a dat primul impuls dezvoltării acestei zone.

Cunosc zona de aproape două decenii și dacă n-ar fi ajuns primar Cristian Lungu noroiul era tot stăpân pe satele comunei Coroiești. Zona este deosebit de frumoasă, e locuită de oameni vrednici, dar comuna e mare și probleme sunt destule. Drumuri, apă curentă, școli, acestea sunt doar câteva direcții principale care trebuiau puse în ordine. Anul acesta e plin pentru comuna Coroiești, spune primarul Lungu. Vorbeam anterior de fonduri europene. Acestea nu-s accesibile multor comunități cum e și Coroieștiul pentru că pe aici nu trece cale ferată, nu-i aeroport și alte bâzdâgănii de felul acesta. Altfel spus doar cei care au acces la cale ferată sau aeroport trebuie să se dezvolte, în timp ce restul trebuie să stea în noroi. E o gândire sau poate nici nu-i gândire, dar sigur e o realitate pe care o întâlnim la tot pasul în România europeană. Revenind la Coroiești, îmbucurător e faptul că se asfaltează drumuri, iar problema lipsei apei, în special pe timp de secetă, s-a rezolvat. „2018 e un an plin, în ceea ce privește investițiile publice, pentru Coroiești. Lucrările sunt contractate, a rămas să scot la licitție doar o școală”, spune primarul Cristian Lungu.

Totodată, obiectivele se realizează după ultimele norme în domeniu. Vorbim de patru școli în satele Coroiești, Mireni, Hreasca și Movileni. De asemenea, se află în lucru un pod mare și alte două mai mici. Primul gospodar spune că la poduri se lucrează și la unul dintre acestea trebuie să înainteze facturile pentru decontare. O altă investiție vizează construcția rețelei de canalizare într-un sat, după care se va extinde și-n celelalte localități ale comunei. Investițiile sunt prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Pe fonduri europene comuna va cumpăra o autoutilitară pentru stins incendii. Vara sunt probleme cu incendiile în special la pășuni. O altă investiție de circa 800.000 euro înseamnă alimentare cu apă la Coroiești. În satele unde au fost probleme cu apa, mai ales în anii secetoși, există alimentări cu apă. La Mireni și Hreasca sunt puțuri forate la 200 metri și 3.000 metri de rețele. „Nu ne încadrăm la fonduri europene, că unul vrea nu știu câți locuitori, altul vrea gară sau aeroport, dar e bine că am reușit să prindem proiecte prin PNDL. Se termină acum un drum de 6 kilometri de asfalt între Movileni și Mireni. Celelalte proiecte sunt aprobate, la unele se lucrează și vom reuși”, spune primarul Cristian Lungu.

Privind în urmă, cu destui ani în urmă, rememorez faptul că-n satele comunei Coroiești abia dacă puteai ajunge când ploua. Oamenii nu mai aveau apă în fântâni când era secetă. Cine venea aici să facă vreo investiție mai mică sau mai mare în acele condiții?

Acum situația este radical schimbată. Investițiile publice, modul de abordare al administrației publice în ceea ce privește problemele importante ale comunității, au creat o altă perspectivă. Investițiile publice au dat impuls dezvoltării inițiativelor private. Au apărut ferme zootehnice mai mici sau mai mari, oamenii construiesc case mari și frumoase având utilități, iar zona în ansamblu devine tot mai atractivă. Mai corect ar fi de spus că zona redevine atractivă. Cândva erau ferme mari în zonă. Au dispărut. Acum se înființează ferme mai mici, iar gospodarii locaului caută mereu soluții pentru ca să-și asigure un trai decent. După finalizarea investițiilor inițiate anul acesta vor urma alte proiecte pentru că nevoi sunt multe aici. (B. A.)

Leave a Comment