Zelenski vorbește de libertate pentru ucrainieni dar calcă în picioare drepturile minoritățile și în special drepturile românilor care locuiesc în teritorii care, de drept, aparțin României. Ucrainienii vorbesc doar despre drepturile lor și profită de conjunctura internațională.
După Al Doilea Război Mondial se spunea în România că acolo unde intră rusul e jale și se dă greu plecat. Cam așa-i și cu ucrainienii. Astăzi când Rusia lui Putin a luat câteva bucăți din Ucraina, care bucăți au fost ale Rusiei, Zelenski, actorul grăbit care ocupă temporar fotoliul de președinte al Ucrainei, vorbește numai despre drepturile ucrainienilor și de așa zisele obligații ale altora față de Ucraina și poporul ucrainean. Uită să vorbească despre drepturile tuturor națiilor care locuiesc în Ucraina. Așa cum afirma corect profesorul Andrei Marga și așa cum consemnează istoria, Ucraina este o țară formată de sovietici, din bucăți luate de la vecini. Spuneam ediția trecută că a fost unul Stalin care a făcut Ucraina luând teritorii de la alții. Ucrainienii de rând care suportă nenorocirile războiului sunt de plâns și merită sprijiniți. Cât privește conducerea actoricească a țării, aici este alt subiect. Zelenski are avantajul astăzi că americanii sunt interesați de resursele, de pământurile, pe care le-au cumpărat și altele pe care vor să le cumpere aici, de cercetările pe care le făceau în Ucraina folosind material uman. Da, este adevărat că în Ucraina funcționau laboratoare secrete unde s-au combinat viruși, unde s-au creat arme biologice, unde s-au creat medicamente care au fost testate pe oameni, cumpărați sau luați cu forța. E anapoda astăzi să spui lucrurilor pe nume. Americanii, NATO, Europa își ascund interesele economice sub cuvinte frumoase prin care deplâng soarta celor mulți din Ucraina. Realitatea însă e alta. România, prin președintele țării, prin Ministerul de Externe, dar și prin cei mai de sus politicieni ai țării, era obligată să sancționeze tratamentul absolut discriminatoriu la care sunt supuși românii din teritoriile care, de drept, aparțin României. Moda e alta. Cât va dura? Istoria arată că și cei mai aprigi dictatori, împărați sau cele mai mari imperii s-au dus odată cu trecerea timpului. Așa va fi și cu Rusia și cu Ucraina și alte țări care azi au pretenția de imperii.
Au trecut mai bine de 300 zile de război și vor mai trece 300 până ce actorul grăbit va înțelege realitățile timpului prezent
La peste 300 de zile după ce țara sa a fost invadată de Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers la Washington pentru discuții despre ceea ce ar putea aduce următoarele 300 de zile. Președintele american Joe Biden și liderul ucrainean au părut să facă un front unit.
Învăluită în secret până în ultimul minut, vizita istorică a lui Zelenski la Washington a fost plină de simbolism, de la tricoul verde închis al lui Zelenski la cravata cu dungi galbene și albastre a președintelui Joe Biden și până la steagul de luptă ucrainean desfășurat în plenul Camerei Reprezentanților. Dar călătoria lui Zelenski până la Washington a însemnat mai mult decât simboluri.
După ce au discutat mai multe ore, Zelenski și Biden au arătat clar că văd războiul intrând într-o nouă fază. Pe măsură ce Rusia trimite mai multe trupe pe linia frontului și desfășoară o campanie aeriană brutală împotriva țintelor civile ucrainene, temerile în privința unui impas cresc.
Una dintre mizele aducerii lui Zelenski la Casa Albă a fost ca președintele Joe Biden să afle poziția președintelui ucrainean în ceea ce privește încheierea războiului. Liderul ucrainean își exprimase anterior dorința unei „păci juste” care să pună capăt conflictului.
Zelenski a folosit o retorică belicoasă, ce sugerează că o astfel de pace nu este aproape. El a spus că drumul spre încheierea războiului nu ar implica concesii față de Rusia. „Pentru mine, ca președinte, pace justă înseamnă fără compromisuri”, a spus Zelenski, arătând că nu vede nicio cale spre pace, dacă Ucraina ar trebui să renunțe la teritorii sau la suveranitate.
Ulterior, în discursul său în fața Congresului, Zelenski a spus că i-a prezentat lui Biden o formulă de pace în 10 puncte. Oficialii americani au declarat că este același plan pe care l-a prezentat liderilor mondiali la ultimul summit al G20.
În rândul unora dintre statele occidentale care i-au oferit sprijin lui Zelenski încep să apară îngrijorări persistente cu privire la ceea ce ar putea însemna planul pe termen lung al lui Zelenski. În ceea ce-l privește, Biden a declarat că depinde de Zelenski să „decidă cum vrea să se termine războiul”, o opinie susținută de mult timp, care lasă multe întrebări fără răspuns.
Zelenski și-a presărat discursul rostit în Congres cu referiri la istoria americană, de la bătălia crucială de la Saratoga din timpul Războiului de Independență până la bătălia de la Bulge din al Doilea Război Mondial.
El și-a ținut discursul în limba engleză, o alegere intenționată. Chiar și ținuta sa vestimentară – culoarea verde a armatei, pantaloni cu buzunare laterale și cizme, devenită de-acum familiară – a părut menită să reamintească publicului său că se află în prezența unui lider în timp de război. De-a lungul conflictului, Zelenski a demonstrat o abilitate deosebită de a se adresa publicului său, fie că este vorba de parlamentele naționale, fie că este publicul de la premiile Grammy.
Continuare în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.