Google

Ucraina la un pas de război civil

Written on:ianuarie 22, 2014
Comments
Add One

proteste kievDe aproape trei zile nu încetează luptele protestatarilor din Kiev cu forţele de ordine ucrainene  – miliţie şi „Berkut”. Piaţa Hruşevski din capitala Ucrainei a devenit un adevărat câmp de bătălie. În zilele ce au urmat după adoptarea noilor legi, în semn de protest şi luării în derâdere, bătându-şi joc de preşedinte şi de legile pe care acesta le-a semnat la 17 ianuarie curent,  în diverse regiuni ale Ucrainei oamenii au ieşit în stradă cu măşti pe faţă, cu oale, căşti, lighene, caserole pe cap, alcătuind un adevărat carnaval revoluţionar. Bunăoară, un grup de tineri scriitori şi jurnalişti, cu măşti pe faţă, oale şi căldări pe cap, cu jucării pentru copii în mâini, au mers să se predea la închisoarea Lukianivska din Kiev, prin acţiunea respectivă demonstrând neputinţa puterii, lipsa raţiunii ei.

Vânătoare împotriva jurnaliștilor

Astfel, în aceste zile, au fost bătuţi, răniţi şi arestaţi 29 de jurnalişti, operatori, fotoreporteri ai Canalului TV 5, 1+1, ICTV, Spilno TV, Radio „Libertatea”,  ziarelor „Вести”, „Левый берег”  etc. Bunăoară, Maksim Levin, fotoreporterul publicaţiei „Левый берег”, în zorii zilei de luni,   când se întorcea de pe str. Hruşevski, a fost atacat de un grup de 12 tineri zdraveni („tituşki”), care l-au bătut crunt, însă, din fericire, a reuşit să fugă de ei. Au fost răniţi de miliţieni doi operatori ai Spilno TV, coordonatoarea Internet-canalului Halyna Sadomţeva, Veaceslav Veremei, corespondent al ziarului „Вести”, iar Volodymyr Karaghiaur, colaborator al Spilno TV, a fost arestat ca participant la luptele de pe str. Hruşevski. Jurnaliştii afirmă că îndeplineau însărcinările redacţiilor, erau îmbrăcaţi în jiletci cu  inscripţii majuscule „PRESA” şi că „Berkut”-ul intenţionat ţintea în capul şi faţa lor.

SUA a amenințat conducerea Ucrainei cu posibile sancțiuni

Iar luni, la Bruxelles, la şedinţa Consiliului Uniunii Europene, 28 de miniştri de externe ai ţărilor membre ale UE, au discutat situaţia critică din Ucraina, exprimându-şi îngrijorarea faţă de desfăşurarea violentelor evenimentelor din centrul Kievului şi cerând puterii rechemarea „Berkut”-ului din centrul Kievului, făcând apel către părţile conflictuale de a începe un dialog concret pentru rezolvarea democratică a crizei politice din ţară. În timp ce peste jumătate din populaţia Ucrainei, ajunsă la sapă de lemn din cauza sărăcirii în cei 4 ani de preşedinție a actualului conducător al ţării, protestează şi cere demisionarea preşedintelui şi guvernului lui Azarov, Ianukovici, în loc să participe personal la tratativele publice, continuă de pe ecranele  TV să asigure poporul că şi în continuare va avea grijă de bunăstarea lui, păstrând stabilitatea din ţară. Adevărata „grijă” şi „stabilitate”  se vede şi o simte întreaga Ucraină. Însă nu toţi ştiu că Ianukovici continuă să-şi majoreze averile şi proprietăţile. Astfel, conform Canalului 5 TV, jurnalista şi activista EuroMaidanului, Tatiana Ciornovil, care se ocupa de investigarea proprietăţilor înalţilor funcționari ai actualului regim, a declarat, luni pe Maidanul din Kiev, că a fost bătută cu cruzime de un grup de criminali la comanda personală a lui Ianukovici, pentru faptul că a investigat construcţia în Koncea-Zaspa, lângă Kiev, a noului palat al familiei preşedintelui Ianukovici, cu o suprafaţă de 10 mii metri pătraţi, mai imens şi arătos decât cele 13 reşedinţe de care dispune şeful statului. Şi aceasta se întâmplă când oamenii nu au nici ce mânca, când Ucraina e cuprinsă de proteste. (Felicia NICHITA TOMA – Cernăuți)

Leave a Comment