Cea de-a II-a ediție a Festivalului Vasluiul Medieval s-a bucurat de un real succes. Mii de vasluieni au participat la manifestările organizate în cadrul acestui eveniment.

De pe înălțimile, care cândva ascundeau oștile marelui voievod moldovean Ștefan cel Mare și Sfânt la bătălia de la Podu Înalt, astăzi privea statuia ecvestră a domnitorului care a reușit să învingă cea mai puternică oaste a timpurilor domniei sale pentru a apăra creștinătatea. În secolul al V-lea otomanii încercau să impună religia musulmană prin forța armelor, iar astăzi arabii și alte nații impun religia musulmană cu voia “boierilor” din Europa. În ritmul în care se înmulțesc musulmanii peste două-trei decenii Europa va fi predominant musulmană. Credem încă în oaza de creștinism, de ortodoxism, care-i România. Aici, de sute de ani, se nasc iubitori de glie care apără cu prețul vieții valorile moștenite. Sub soarele arzător, vasluienii, gazed primitoare alături de musafirii din toată țara, iubitori de tradiții și istorie, de aceste meleaguri blagoslovite de Dumnezeu, curioși de vrednicia oamenilor acestor locuri, au venit cu miile să cinstească memoria înaintașilor și să trăiască în atmosfera tradițional-modernă pe care a reușit s-o creeze Consiliul Județean Vaslui la Podu Înalt. A fost un eveniment magnific, un eveniment care, pentru câteva clipe, a trimis pe toți cei prezenți cu sute de ani în urmă  arâtând tuturor ce frumos este să-ți iubești glia.

„Bine ați revenit la acest ansamblu monumental, la care noi, consiliul județean, lucrăm de ceva timp și la care vom lucra în continuare, pentru a-l așeza acolo unde îi este locul. Sunt convins că va fi o a doua ediție a festivalului reușită, un festival frumos, care a rezultat în urma a două proiecte transfrontaliere, implementate de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean Ștefan cel Mare, alături de raioanele Hîncești și Soroca, împreună cu comuna Muntenii de Jos. Vor fi două zile frumoase, cu multe manifestări, iar la final v-aș ruga să ne transmiteți ideile și sugestiile dumneavoastră, pentru ca anul viitor, tot în jurul acestei date, să avem un festival și mai frumos”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui, în deschiderea manifestărilor de la Podu Înalt.