Google

Tradiţii, pasiune şi încredere în reuşită la Oşeştii Vasluiului

Written on:iulie 7, 2016
Comments
Add One

osesti ziua satului 3 iul 2016 015Oamenii locului s-au adunat în număr mare la sărbătoarea satului Oşeşti din judeţul Vaslui, ediţia cu numărul 8.

A început al treilea mandat de primar pentru constructorul Grigore Lefter, care a preluat în urmă cu opt ani o comunitate în noroi, iar acum se poate mândri că în comuna Oşeşti sunt drumuri asfaltate, şcoli moderne, iar gospodarii locului se implică activ în marile probleme locale.

„S-a făcut câte ceva în opt ani, avem alte proiecte iniţiate pentru următorii patru ani şi numai împreună le putem realiza”, a spus modest primarul Grigore Lefter la sărbătoarea satului Oşeşti de duminică 3 iulie.

Nu ştiu alţii cum sunt dar eu când văd o comunitate care-şi iubeşte tradiţiile, care-şi cinsteşte înaintaşii, parcă înţeleg de unde se trage seva moldovenilor de pe aceste meleaguri frumoase. Pe aici, pe la Oşeştii Vasluiului a trecut marele voievod Ştefan cel Mare, pe aici au călcat pământul oameni de înaltă preţuire la nivel naţional şi mondial, iar urmaşii încearcă să le cinstească memoria. Se vorbeşte în ultimul timp de tradiţii, se vorbeşte de frumuseţea portului şi jocului moldovenesc, dar în puţine locuri această inestimabilă bogăţie este pusă în valoare. Unii, la anumite sărbători se bat în sarmale, în butoaie cu vin de aduc în derizoriu chiar personalităţile pe care cică le-ar comemora. Dar dacă „atâta îi duce mintea”, cum spune moldoveanul, ce poţi să le ceri mai mult? Să-i lăsăm pe aceştia, că şi duminică 3 iulie a fost un caz unde bătaia pe sarmale şi pe vin era sport local şi să revenim pe meleaguri frumoase, binecuvântate de Dumnezeu şi locuite de gospodari care ştiu să trăiască frumos şi curat.

La Oşeştii Vasluiului tradiţiile şi înaintaşii sunt cinstiţi cum se cuvine de întreaga suflare în frunte cu diriguitorii comunităţii. Un sobor de preoţi, cadre didactice, inimoasa directoare a Căminului Cultural din localitate, ce va fi modernizat cât de curând şi va deveni o adevărată şcoală de tradiţii şi cultură locală, primarul comunei Grigore Lefter alături de gospodarii locului au organizat o sărbătoare de zile mari. Încă un aspect pe care de fiecare dată îl aduc în atenţie este legat de implicarea comunităţii în orice eveniment local. Este mândria satului ca la sărbători diverse să se prezinte cu ce au gospodarii mai frumos şi să arate că-s vrednici. Vorbim de spirit şi de ospitalitate moldovenească. Aici, la Oşeşti, în satul centru de comună şi-n celelalte sate ale comunei, mândria oamenilor locului îmi aduce în memorie frumoasele scrieri despre moldoveni ale marilor scriitori români. Veşnicia s-a născut la sat. Am trăit asta când la biserica din localitate preotul paroh a lansat o revistă realizată de copii şi în care sunt descrise activităţile cultural tradiţionale în care sunt implicaţi copiii comunităţii. La Oşeştii Vasluiului s-a născut din pasiunea pentru tradiţii a inimoasei directoare de la Căminul cultural, Sofica Merilă, un ansamblu folcloric deosebit. E vorba de ansamblul Pădureţul, un ansamblu cu vechime de acum, un ansamblu profesionist am putea spune, dacă ne uităm la trofeele obţinute n câţiva ani. Copiii comunităţii au fost chemaţi să ducă mai departe moştenirea frumoasă lăsată de înaintaşi. Copiii au fost încântaţi la fel ca şi părinţii acestora. Aşa s-a născut Ansamblul Pădureţul. La sărbătoarea satului piesa de rezistenţă a spectacolului a fost ansamblul de copii din localitate. Au fost şi invitaţi de marcă, dar bucuria comunităţii este dată de valorile locale.

Şi-n vechime gospodarii acestor locuri s-au dovedit mult mai înţelpţi decât orânduitorii vremurilor. Primar femeie primar din România aici a fost. Reuşitele acesteia au dus numele satului şi al zonei până departe. Legendele locului spun că marele voievod Ştefan cel cel Mare şi Sfânt a poposit pe aceste meleaguri frumoase. Călătorul găseşte aici un loc plin de istorie locuit de gospodari frumoşi la trup şi la suflet, e un loc în care oamenii de suflet promovează copiii şi-i cresc frumos în spirit tradiţional, pentru ca aceştia să ştie să-şi respecte înaintaşii. Respectul şi grija pentru generaţia de mâine reprezintă aici coordonatele unei dezvoltări accentuate.

Căutările, frământarea comunităţii au durat până în urmă cu opt ani…

Orice comunitate, orice naţiune, se frământă şi-şi caută permanent un lider capabil de fapte măreţe. Din fericire sau din păcate Moldova a avut lideri de mare însemnătate, adevărate personalităţi la nivel mondial, însă acum e lăsată de izbelişte tocmai pentru că nu mai există bărbaăţi de stat.

Revenind, la Oşeşti călătorul găseşte acum puse bazele unei dezvoltări de viitor. Chiar de la intrarea în satul centru de comună se văd drumuri asfaltate prin sat, unde în alte comunităţi nici drumuri de piatră nu sunt, şcolile asigură condiţii bune de studiu elevilor, iar actul cultural tradiţional este la mare cinste. Valorile comunităţii sunt promovate, iar implicarea este totală. Şcoala este condusă de o tânără profesoară dedicată acesteri nobile profesii. Tot la Oşeşti este un preot paroh care organizează acţiuni cu copiii comunităţii şi are mereu câte ceva de făcut în sprijinul oamenilor locului. Puţini oameni dedicaţi profesiei lor găseşti astăzi când mulţi, prea mulţi aleargă doar după foloase materiale de moment. Despre bucuria sufletului şi a spiritului cine mai vorbeşte? Iată că într-o comună cu istorie bogată se vorbeşte şi despre aceste trăsături importante ale omului. La sărbătoarea satului preotul paroh a avut cuvinte de laudă pentru comunitate, demonstrând totodată că această comună este vie.

Nu demult a fost ceasul încă unui bilanţ primarul Grigore Lefter. Investiţiile realizate în opt ani arată că acolo unde există implicare şi pasiune pentru lucrul bine făcut există şi rezultate. Lista investiţiilor publice reuşite în ultimii ani e lungă. Vorbim astăzi de iluminat public, microbuze şcolare, poduri şi podeţe, asfalt pe drumurile comunale, alimentare cu apă, staţie de tratare a apei, canalizare cu staţie de epurare, gard la biserică, modernizare şi construcţie şcoli, parc la căminul cultural, reînfiinţarea ansamblului Pădureţul, un ansamblu care, prin grija dnei director de la Căminul Cultural, Sofica Merilă, este mai bun decât un ansamblu profesionist, drumuri pietruite, manifestări culturale de excepţie. Nimic nu-i întâmplător, pentru că iată o comunitate şi-a găsit liderul capabil să o conducă spre dezvoltare.

De fiecare dată când am ajuns acolo cu scrisul am spus că despre Oşeştii Vasluiului se poate nota doar la superlativ, pentru că aici găsim un exemplu clar de pasiune pentru lucrul bine făcut (că tot e în vogă această expresie!), de bună gospodărire, iar aceste coordonate înseamnă soluţii la principalele probleme ale comunităţii.

Generaţia de mâine este îndrumată cu dragoste…

Oşeştii de astăzi se prezintă bine călătorului dar mai este nevoie de ceva. E vorba de drumul judeţean care trece prin comuna Oşeşti. Acesta trebuie modernizat, că altfel frumuseţea locului este mai greu de văzut de către vizitatori. Cine ajunge la Oşeşti şi vede tradiţiile deosebite ale zonei va reveni şi a doua oară şi a treia oară, pentru că la Oşeştii Vasluiului timpul parcă stă pe loc. Tradiţii sunt aduse în prezent şi astăzi se poate spune fără a greşi că o comună modernizată ştie să îmbine tradiţiile cu beneficiile investiţiilor moderne. Şi dacă tot vorbim de tradiţii, la Oşeşti sunt promovate modele, sunt promovate valori, sunt promovate personalităţi ale zonei. Şi mai interesant este că promovarea o fac tinerii. Primarul Grigore Lefter pune mare bază pe tineri şi nu greşeşte. Tinerii sunt viitorul. Fără promovarea tinerilor, fără formarea acestora în spiritul dezvoltării locurilor în care trăiesc totul stă pe loc. Vorbim de generaţia de mâine, iar prima grijă pentru orice ales local trebuie să o reprezinte şcolile. Comuna Oşeşti se poate lăuda că asigură condiţii bune de studiu elevilor comunei, iar cadrele didactice sunt dedicate profesiei lor.

În loc de concluzie

A trecut un ceas al bilanţului. Va veni altul. Pentru următorii patru ani se anunţă investiţii cel puţin la fel de ambiţioase. Se doreşte modernizarea drumurilor în toate satele, acolo unde este necesar, alimentare cu apă şi canalizare în toate satele, sală de sport la Buda, cămin cultural în satul Buda, grădiniţe noi la Oşeşti şi Buda, teren de fotbal în satul Oşeşti, dispensar veterinar şi modernizarea şcolilor din Buda şi Oşeşti. Pe aici vom reveni de fiecare dată cu plăcere pentru că mereu vom vedea ceva nou şi vom simţi sufletul satului moldovenesc…

(E.L.)

Leave a Comment