Google

Tradiţie şi spiritualitate în satul care a dat prima femeie primar din România

Written on:august 31, 2016
Comments
Add One

Osesti Buda sarb 31 aug 2016 007La Buda, în judeţul Vaslui şi acum parcă se văd urmele celei ce a fost prima femeie primar din România, Luiza Zavloschi; gospodarii de ieri şi de azi îşi respectă cu sfinţenie personalităţile locului, înaintaşii…

Uneori sau rareori în democraţia zilelor noastre omul mai sfinţeşte locul în care trăieşte. Excepţia însă întăreşte regula. Ediţie de ediţie, regionalul Informatorul Moldovei prezintă excepţii, pentru că promovarea moştenirii deosebite pe care o deţin majoritatea comunităţilor din Moldova lui Ştefan cel Mare ar scoate din sărăcie această zonă deosebit de frumoasă şi spirituală. În satul unde a fost prima femeie primar din România, unde o învăţătoare cu dragoste şi aplicare pentru comunitatea în care trăia a luat frâiele satului pentru a-l dezvolta, pentru a lăsa ceva în urma ei, că doar nu poţi trece pe acest pământ făcând umbră fără folos, tradiţiile s-au aşternut peste dealuri şi văi, duminică 28 august. Omul sfinţeşte locul spuneam anterior, dar e obligatoriu să mai spunem că exemplele pozitive sunt urmate şi dublate uneori, în unele zone. Asta de fapt înseamnă să fii trăitor, trecător, dacă vreţi, pe acest pământ. Contează numai ce laşi în urma ta, contează dacă urmaşii te vor cinsti pentru vrednicia de care ai dat dovadă. Iată că sunt comunităţi unde parcă dintotdeauna au fost locuite de oameni vrednici. Vechiul sat de răzeşi, Buda, a fost recent gazda unei manifestări spirituale deosebite. Ca-n fiecare an de ceva timp încoace, ultima duminică de vară este dedicată comemorării primei femei primar din România.

Dacă ar fi să dăm timpul înapoi cu peste opt ani, despre Buda şi despre Oşeştii Vasluiului se auzea mai nimic bun. Era o comună ca multe altele din ţara asta despre care nu se putea spune decât că găzduieşte sărăcie, noroi şi aşa mai departe. Acum despre comuna Oşeşti se poate vorbi la superlativ. Are drumuri asfaltate, şcoli care asigură condiţii bune de studiu elevilor comunei, are apă curentă şi canalizare, dar şi mai important de atât pune în valoare moştenirea tradiţională deosebită. Satul Buda a ales, în vremuri de restrişte, în vremuri deosebit de grele pentru ţăranul din Moldova lui Ştefan cel Mare, o femeie în fruntea comunităţii. Acea femeie, învăţătoare în sat, a reuşit facă pentru sătenii ei dragi ce niciun bărbat, care a ocupat până atunci fotoliul de primar al satului, n-a reuşit. Presa vremii se declara surprinsă total de alegerea gospodarilor de la Buda şi chiar zugrăvea în culori nu atât de binevoitoare opţiunea oamenilor. Un reporter trimis la faţa locului pentru a vedea minunea acelor timpuri a scos în evidenţă numai sărăcia locurilor, amintind în treacăt de frumuseţea zonei şi vrednicia oamenilor.

Şi atunci şi acum aceste meleaguri frumoase, de la Dumnezeu lăsate, cum spune moldoveanul, au fost şi sunt locuite de oameni vrednici. An de an, aşa cum spuneam anterior, învăţătoarea Luiza Zavloschi, prima femeie primar din România este comemorată în satul pe care l-a gospodărit bine. La cimitirul satului şi apoi la şcoala din satul Buda, gospodarii s-au adunat cu mic cu mare, pentru a cinsti memoria acestei personalităţi a comunei. Sufletul şi iniţiatorul acestei manifestări cu ani în urmă, primarul constructor Grigore Lefter a reuşit şi anul acesta să pună în valoare moştenirea tradiţională şi spirituală a întregii zone. Cu riscul de a repeta, aici comunitatea se împlică activ în bunul mers al treburilor. Primarul, preotul, conducerea şcolii din comună lucrează împreună pentru creşterea materială şi spirituală a comunităţii. În puţine localităţi ale judeţului Vaslui şi ale Moldovei lui Ştefan cel Mare, preoţii şi cadrele didactice se implică activ în educaţia copiilor comunităţii.

Revenind la sărbătoarea de duminică 28 august, ultima duminică de vară, evenimentul a început la cimitir unde a fost oficiată o slujbă de pomenire. Ca-n fiecare an primarul Grigore Lefter a reamintit cine a fost şi ce a făcut pentru comunitate învăţătoarea Luiza Zavloschi.

Copiii comunităţii duc mai departe moştenirea spiritual-tradiţională

Pe scena amplasată în curtea şcolii care poartă numele celei ce-a fost prima femeie primar din România copiii comunităţii au prezentat un adevărat spectacol folcloric. Gospodarii satului, cu mic cu mare, au venit să-şi vadă urmaşii îndrumaţi de inimoasa directoare a Căminului cultural din comună, Sofica Merilă, pe cărările tradiţiilor moştenite. Îmbrăcaţi în costume populare copiii au cântat şi au dansat pe melodiile primite moştenire de la înaintaşi. Se poate spune că Ansamblul Pădureţul din comuna Oşeşti este profesionist dacă avem în vedere numărul mare de premii obţinute şi participările la diversele concursuri şi festivaluri folclorice regionale şi naţionale. Sărbătoarea satului Buda a continuat până ce soarele dădea să meargă la culcare, pe scenă urcând mai mulţi artişti.

Nimic nu este parcă mai frumos decât să vezi cum gospodarii de astăzi ştiu să-şi cinstească înaintaşii. Bogăţia spirituală a întregii zone poate conduce la dezvoltare şi acest aspect a fost înţeles de primarul constructor Grigore Lefter de la Oşeşti. Nu i-am spus constructor doar aşa, ca laudă, ci primarul Lefter chiar a reconstruit din temelii comunitatea în doar câţiva ani. Pentru următoarea perioadă există alte şi alte investiţii de realizat, iar judeţul ar face bine să asfalteze drumul de la Oşeşti la Buda, pentru că-i judeţean, dar şi drumul de la Vaslui până la Oşeşti că iar e numai gropi. Timpul va arăta dacă şefii de la judeţ au la „inimă” zona. Acum, că se apropie alegerile generale, se cam înghesuie parlamentarii şi candidaţii prin comunele patriei, dar să nu rămână, ca şi până acum, numai cu vizita.

Buda a fost sat de răzeşi, aici gospodarii se întrec unii cu alţii şi cu ei înşişi pentru a avea casele cât mai frumoase şi îngrijite. Spiritul satului tinde spre sublim, spiritul satului tinde spre frumos şi gospodarii luptă zi de zi să-şi îmbunătăţească nivelul de trai. De partea cealaltă administraţia locală iniţiază investiţiile publice necesare bunului mers al comunităţii. Este, dacă vreţi, un parteneriat între comunitate şi administraţia locală, cum destul de rar întâlneşti în Moldova. Apă curentă, canalizare, drumuri asfaltate, punerea în valoare a monumentelor istorice, şcoli noi şi modernizate, aşa arată pe scurt bilanţul administraţiei locale pe ultimii 8 ani. Oamenii locului apreciază eforturile administraţiei locale şi evident că au devenit mai pretenţioşi, adică vor mai mult.

Soarele sfârşitului de vară şi muzica populară moştenită din moşi strămoşi au înfierbântat la maxim atmosfera şi adunarea, iar petrecerea de la Buda s-a auzit peste dealuri şi văi… Până la următoarea întâlnire cu această frumoasă comunitate, una dintre cele mai dezvoltate din judeţul Vaslui, provocăm pe oricine să meargă într-o scurtă vizită la Oşeşti, la Buda şi-n celelalte sate ale comunei pentru că are ce vedea. Spiritul satului moldovenesc, spiritul răzeşesc adunate împreună dau un aer de măreţie întregii zone. (A. BOGDAN)

Leave a Comment

Previous post:

Next post: