Google

Tineri din 16 țări dezbat viitorul Europei

Written on:noiembrie 11, 2020
Comments
Add One

Zilele acestea, 05 – 10 noiembrie 2020, are loc Conferința Internațională de Tineret “Valori Europene pentru viitorul țărilor din SE Europei”, ediția a 18-a. Asociația EuroDEMOS este membră în comitetul de conducere al Conferinței coordonată de către Youth Alliance.

Anul acesta, pentru prima dată, Conferința se desfășoară în format hibrid, majoritatea activităților fiind on-line cu transmisiune live. Ca participanți la eveniment au fost selectați 80 de tineri, lideri și lucrători de tineret din 16 țări: Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Italia, România, Serbia, Slovenia, Turcia, Germania, Franța și Polonia. Conferința este posibilă ca umare a contribuției comune din partea Friedrich Ebert Foundation și a Agenției Naționale pentru Programe și Mobilități Europene din Macedonia de Nord.

Asociația EuroDEMOS a adus un plus valoare Conferinței Internaționale de Tineret prin organizarea unui HUB în Iași, România în cadrul sesiunii „Viitorul educației: noi oportunități sau noi linii de divizare”. Sesiunea a avut loc sâmbătă, 07 noiembrie 2020 și a inclus două subteme „Este educația updatată?(care este scopul educației?)” și „Adaptarea la criză – am pierdut o generație? (accesibilitatea și metodologia de învățare a noilor tehnologii și realități virtuale)”. Invitați la sesiune au fost 4 speakeri: domnul Oltion Rrumbullaku – Ministrul adjunct la Ministerului Educației, Sportului și Tineretului, Albania; domnul Adrian Barbaros – Membru al consiliului de administrație OBESSU, Belgia; domnul Hristo Panchugov – profesor asistent la Departamentul de Științe Politice de la Noua Universitate Bulgară.

HUB-ul din Iași a fost moderat de Maya Clincu, EuroDEMOS, care a avut-o invitat speaker pe doamna profesor Alla Apopei, până de curând inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Iași. Doamna Apopei a realizat în această perioadă un studiu al situației actuale și a declarat că „anul 2020 este un an al provocărilor colosale, de resetare și reevaluare a vieților noastre, anul acțiunii pentru viitor prin educație și reinventarea școlilor (..) Krisis – în greaca veche înseamnă – alegere, decizie, faza finală a unei boli. În conformitate cu definițiile existente, criza este asociată cu evoluția unei societăți marcate de mari dificultăți (economice, politice, sociale etc.)”. Necesitatea mutării orelor în mediul online reprezintă o alternativă. Nu poate fi considerat un mod de a asigura educația pentru viitor a fost concluzia dezbaterilor care au urmat.

Scopul principal al Conferinței Internaționale de Tineret este de a sprijini tinerii lideri din Europa de Sud-Est să lucreze pentru un viitor european comun al regiunii. Mai mult, această conferință promovează valorile europene și moștenirile din comunitățile din sud-estul Europei.

În concluzie, Asociația EuroDEMOS prin aprecierea internațională de care se bucură specialiștii care o coordonează, reprezintă un pilon activ important pentru Europa și viitorul politicilor sale.

Leave a Comment