Google

Tigari de 2,6 milioane lei confiscate la Albiţa

Written on:mai 2, 2014
Comments
Add One

IMG1În perioada 25 – 30.04 2014, poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, in cooperare cu Sectorul Poliţiei de Frontieră Huşi şi Biroul Vamal de Frontiera Albiţa, cu sprijinul ofiterilor specialisti din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, au verificat un transport de ţigări din R. Moldova catre Grecia, care s-a dovedit a fi obiectul unei activităţi de contrabandă.

In urma cercetarilor, reprezentantului firmei de transport i s-a intocmit dosar penal pentru prezentarea de documente vamale falsificate si au fost ridicate in vederea confiscarii 620.000 pachete de tigari, in valoare de peste 2,6 milioane lei.

În data de 25 aprilie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa / I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru a intra în ţară cetăţeanul maghiar Janos M., în vârstă de 51 de ani, care conducea un autocamion in care se aflau 1.240 baxuri de ţigări (620.000 pachete de ţigări).

La controlul de frontiera s-a stabilit ca Janos M. este angajatul unei firme de transport din Ungaria, fiind desemnat  să se ocupe cu perfectarea documentaţiei vamale, acesta deţinînd documentele vamale  şi de transport, precum şi un număr de 220  certificate de garanţie  în valoare de 7.000 euro fiecare eliberate de o societate  din Ungaria.

Întrucât nici un comisionar vamal  nu şi-a asumat   garantarea tranzitului, Biroul Vamal Albiţa a întrerupt efectuarea formalităţilor vamale.

Din studiul documentelor vamale  şi de transport   a reieşit faptul că întreaga cantitate de ţigări a fost achiziţionată de la o firmă din Chişinău de către o societate din Grecia, pentru două societăţi din Marea Britanie, din care una intermediară.

Avand în vedere elementele de extraneitate şi de securitate ale transportului s-a concluzionat faptul că acesta prezintă suspiciunea de a fi fictiv, în scopul efectuarii de acte de contrabandă si evaziune fiscală.

Ca urmare a acestui fapt, au fost demarate cercetari, ocazie cu care s-a stabilit ca societatea din Grecia este în realitate un birou vamal iar adresa acestuia nu poate fi folosit ca destinatar pentru ţigarete. De asemenea, din cercetarile politistilor de frontiera a reieşit faptul ca societatea din Marea Britanie nu prezintă elementele unei societăţi care are ca obiect de activitate astfel de operaţiuni.

Poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Vaslui au întocmit cetăţeanului Janoş M. lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „tentativă de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate”

Întreaga cantitate de ţigări in valoare de 2.666.000 lei a fost indisponibilizată în vederea confiscării şi lăsată în custodie organului vamal, iar mijlocul de transport, în valoare de 150.500 lei a fost indisponibilizat.

Totodată, au mai fost ridicate pentru cercetări cele 220 certificate de garantie prezentate de cetateanul maghiar, valoarea totala a acestora fiind de 1.540.000 euro.

Leave a Comment