Google

Tanti Miţa şi „şpionii” electorali…

Written on:iunie 2, 2016
Comments
Add One

Pamflet

politica os os netParcă s-a descărcat căruţa cu „inteligenţi” în comuna Olteneşti, din judeţul Vaslui, acum în campanie electorală pentru alegerile locale. Pe de altă parte, abia acum se vede clar cât de mici la suflet şi la minte sunt unii cu pretenţii de mărire. La o acţiune a societăţii civile derulată duminică în satul Târzii, o individă, îi vom spune tanti Miţa (Miţa biciclista, un personaj interesant al vremurilor trecute, pentru cei care au mai citit câte ceva) s-a trezit vorbind. A vorbit şi Ion că şi el e om, cum spune moldoveanul! Organizatorii au prezentat câteva modele demne de urmat, au invitat copiii să se bucure de ziua lor, iar tanti Miţa s-a trezit să întrebe de ce nu au fost văzuţi până acum aceşti copii de către organizatori. Vorbind pe dinafara subiectului, tanti Miţa a încercat să amestece politica locală, care politică există, dar lipseşte cu desăvârşire, pentru că totul e numai răutate nu politică, într-o acţiune a societăţii civile. Tanti Miţa a afirmat că un reprezentant al organizatorilor ar fi spus cândva că politica e pe bani. Ce treabă avea afirmaţia respectivă, dacă o fi fost făcută şi cu sărbătoarea copiilor doar tanti Miţa ştie în mintea ei care s-ar putea să lipsească cu desăvârşire. De unde oameni buni atâta răutate? Sunteţi doar o comunitate care ar trebui să lucreze pentru dezvoltarea în ansamblu, dar iată că sunt şi astfel de personaje parcă desprinse din povestea lui Ion Creangă cu prostia omenească. Dacă tanti Miţa era agent electoral a profesoraşului, care se vede numai în oglinda proprie primar şi care, scuze că repet, nu-i în stare să-şi facă niscaiva curăţenie în propria bătătură unde nici closet cum trebuie nu are, e treaba ei, dar îi spunem că a pariat pe un cal mort. Iar profesoraşului îi spunem că vom pune mână de la mână şi vom veni să-i facem curăţenie în curte şi să-i construim un WC gospodăresc pentru că ducându-se afară prin tot felul de boscheţi poate să se îmbolnăvească, ferească Sfântu’! Dacă tanti Miţa era agent electoral a candidatului cu săgeata strâmbă, care tot candidează de prin 1996 şi până în zilele noastre, îi repetăm că tot pe un cal mort a pariat pentru că am vrea să vedem câţi oameni pot alege în fruntea lor unu’ care vrea să lase fără o bucată de pâine zeci de familii din comună şi care aleargă după ciolan din patru în patru ani?

Mai era un „şpion” electoral, dar despre acesta care s-a pensionat pe caz de boală psihică ca să nu ajungă în puşcărie şi totuşi conduce maşina vorbim ceva mai târziu.

Revenind la tanti Miţa riscăm o întrebare. Dar tu, tanti Miţa, ai văzut copiii sau oamenii din comună până în această campanie electorală? Ştii ce probleme sunt în comuna Olteneşti? Dacă i-ai văzut ce acţiuni remarcabile ai făcut până acum? Sau unde ai stat ascunsă până acum? Ori şi tu vrei vreun ciolănel public şi recunoaştere pentru că n-ai fost în stare să te ridici pe propriile picioare? Să ştiţi că mulţi candidează doar pentru că sunt frustraţi că n-au reuşit să se realizeze singuri, adică nu-i duce mintea. Acum îmi dau seama că prostia omenească nu prea are limite, iar aspectele ilustrate magistral de Ion Creangă sunt exemple minore, în raport cu realitatea locului. Şi uite aşa, tanti Miţa s-a trezit vorbind, dar cum nu prea avea vorbele la dânsa a „şters” putina destul de repede. (Alegătorul de serviciu)

Leave a Comment