Prima lună din an este plină de momente istorice de o importanță deosebită pentru evoluția Moldovei și a României, pentru dezvoltarea regiunii Moldova din punct de vedere economic și cultural.

De prea multă vreme se promovează stricăciunea, răutatea, dezbinarea, iar acestea aduc doar necazuri pentru cei mulți și câștiguri pentru cei care inițiază scandalurile. După cum am precizat și cu altă ocazie, județul Vaslui, considerat cel mai sărac din țară, dar și regiunea Moldova, considerată la fel cea mai amărâtă din România, se dezvoltă doar prin promovarea frumuseților din zonă și a oamenilor vrednici, alături de marile personalități care au influențat pozitiv mersul istoriei pe aceste meleaguri.

Au trecut 549 de ani de la marea bătălie de la Podul Înalt!

Lupta de la Podu Înalt a fost bătălia pentru apărarea creștinătății. A fost un moment de cotitură pentru dezvoltarea în ansamblu a Moldovei.

Ștefan cel Mare a fost evocat în centrul municipiului Vaslui, cu prilejul împlinirii a 549 de ani de la bătălia câştigată de marele domnitor la Podul Înalt.

Manifestarea a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de părintele protopop Adrian Chirvasă, alături de un sobor de preoți.

Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori, iar ceremonialul militar a fost asigurat de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui.

„Pentru noi, vasluienii, data de 10 ianuarie are o semnificație aparte, pentru că la 10 ianuarie 1475, la Podul Înalt, aici la noi acasă, la Vaslui, Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, și-a condus trupele într-o victorie fără precedent împotriva numeroasei armate a Imperiului Otoman. Au trecut 549 de ani de la cea mai mare victorie a lui Ștefan cel Mare, un simbol al tuturor românilor, cu o personalitate copleșitoare, care a marcat istoria noastră. Ștefan cel Mare și Sfânt și-a legat destinul de ținuturile Vasluiului, unde instituția noastră, prin două proiecte transfrontaliere, a reușit să pună în valoare întreg ansamblul monumental Podul Înalt de la Băcăoani, care va deveni în scurt timp un pol turistic de importanță națională”, a precizat Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui, în colaborare cu Primăria Municipiului Vaslui și Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui.

Eminescu e în sufletele moldovenilor și a tuturor românilor

Centrul Cultural Județean Vaslui și Consiliul Județean Vaslui au organizat de Ziua Culturii Naționale un spectacol de muzică și poezie, eveniment găzduit de amfiteatrul Școlii „Ștefan cel Mare” din Vaslui.

Actorii Ramona Ananie și Lucian Arhire, de la Teatrul „V.I. Popa” Bârlad, au fost protagoniștii recitalului de poezie eminesciană susținut pe un fond muzical asigurat de Cristian Costică.

Asistența a vibrat la auzul cântecelor interpretate de corala „Fantasia”, fetele coordonate de profesorul Vasile Negură aducând, astfel, un omagiu dedicat lui Mihai Eminescu, considerat Luceafărul poeziei românești. „La 15 ianuarie, în România se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. A fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, în urmă cu 13 ani. În această zi marcăm nașterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889)”, a spus cu această ocazie Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.