Google

Şoferi beţi şi alte miunăţii prin traficul rutier vasluian

Written on:aprilie 19, 2015
Comments
Add One

accident mas politie si indicatorLa sfârşit de săptămână, au fost identificate 3 persoane care s-au urcat la volanul unor autovehicule, deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice sau nu îndeplineau condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. Pe numele acestora, poliţiştii au întocmit dosare penale în conformitate cu prevederile Codului Penal privind infracţiunile contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

În seara de 18.04.2015, polițiști din cadrul Poliției orașului Negrești și jandarmi ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui au oprit pentru control un autoturism care circula pe D.N. 15 D. Conducătorul auto a fost identificat în persoana lui L. Ovidiu, în vârstă de 33 ani, din comuna Todirești.

Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând valoarea de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui pentru prelevarea mostrelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, însă acesta a refuzat. În urma verificărilor efectuate în baza de date, poliţiştii au constatat faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.Pe numele lui L. Ovidiu a fost întocmit dosar penal pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Vasile, în vârstă de 29 ani, domiciliat în municipiul Iași a fost depistat de polițiștii Biroului Rutier Bârlad în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Simila, deși nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru săvârșirea unei contravenții prevăzute de O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit dosar penal în conformitate cu prevederile art. 335 din Codul Penal.

Poliţiştii Biroului Rutier și Poliției Locale Vaslui au oprit pe strada Nicolae Iorga, din municipiul Vaslui, un autovehicul condus de B. Adrian, în vârstă de 26 ani, domiciliat în comuna Muntenii de Sus. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul obţinut a avut valoarea de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Poliţiştii au întocmit pe numele conducătorului auto dosar penal, efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

RESPECTĂ REGULILE DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie. Sub această limită fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă.

S-a speriat calul şi a accidentat căruţaşul

Un bărbat în vârstă de 23 ani a suferit vătămări corporale ca urmare a implicării într-un accident de circulaţie ce a avut loc pe raza comunei Tutova.

În după-amiaza de 16.04.2015, am fost sesizați prin apel la 112 despre faptul că pe raza comunei Tutova, a avut loc un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unei persoane. La locul producerii acestuia s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului Rutier Bârlad, care, în urma cercetărilor efectuate, au stabilit următoarele: Florin, în vârstă de 23 ani, din sat Ciortolom, comuna Tutova, conducea un vehicul cu tracțiune animală pe drumul comunal 78, pe raza localității de domiciliu. La un moment dat, calul s-a speriat, iar conducătorul nu l-a mai putut controla, vehiculul intrând în coliziune cu un stâlp de iluminat public. Bărbatul a fost proiectat pe carosabil, rezultând vătămarea sa corporală. Acesta a fost transportat la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad, unde a fost internat cu diagnosticul „traumatism cranio-cerebral și policontuzii”.

Polițiștii l-au testat alcoolscopic pe D. Florin, rezultând valoarea de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i de asemenea prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal, efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

De la începutul acestui an, pe arterele rutiere din judeţul Vaslui s-au înregistrat 10 accidente cu victime, ca urmare a abaterilor comise de conducătorii de vehicule cu tracţiune animală. Aceste evenimente rutiere s-au soldat cu 2 persoane decedate, 2 rănie grav şi 6 rănite uşor. Abaterile comise de căruţaşi reprezintă a doua cauză în producerea accidentelor de circulaţie în acest an, în judeţul Vaslui.

Cele mai multe evenimente în care au fost implicaţi cei care conduc vehicule cu tracţiune animală au avut loc din cauza neatenţiei în conducere atunci când s-au deplasat pe terenuri cu denivelări sau în pantă, pentru că nu au stăpânit animalele care tractau aceste vehicule şi nu le-au cunoscut reacţiile.

Având în vedere faptul că în această perioadă se va mări numărul vehiculelor cu tracţiune animală prezente pe drumurile publice, conducătorii auto trebuie să manifeste maximă prudenţă şi să sporească atenţia când observă în trafic căruţaşi.

Reamintim câteva din obligaţiile ce le revine conducătorilor vehiculelor cu tracţiune animală, prevăzute în legislaţia rutieră: să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului public; să nu conducă vehiculul când se află sub influenţa alcoolului, a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora; de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă să nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fără ca vehiculul să aibă în partea din faţă un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumină roşie, amplasate pe partea laterală stângă; să nu părăsească vehiculul sau animalele ori să doarmă în timpul mersului.

Conducătorii acestui tip de vehicule sunt obligaţi să conducă animalele astfel încât să nu constituie un pericol pentru ei şi ceilalţi participanţi la traficul rutier, implicit aceasta presupune a nu se folosi pentru tracţiune pe drumurile publice animale care au comportamentul agresiv atunci când în apropierea lor circulă alte autovehicule!

Leave a Comment