Google

Seniorii au fost sărbătoriţi la Vetrişoaia aşa cum stă bine unor gospodari de frunte

Written on:octombrie 7, 2014
Comments
Add One

Buna credinţă rezultă din grija pentru comunitate…

vetrisoaia malini 3 oct 2014 012Grija pentru o comunitate locală înseamnă investiţii publice pentru ridicarea condiţiilor de trai, sprijin pentru viitorul comunităţii, dar şi recunoaşterea meritelor celor care de-a lungul timpului au contribuit la construcţia prezentului.

Asta a fost impresia momentului deosebit de emoţionant derulat la Vetrişoaia, pe Valea Prutului, acolo unde gospodarii locului luptă zi de zi pentru a-şi dezvolta şi promova comunitatea în care trăiesc. La iniţiativa primarului Vasile Puiu, cu sprijinul echipei din Primărie, a Consiliului local, a cadrelor didactice, a preoţilor din comună şi a comunităţii în ansamblu, familiile care au împlinit 5 decenii de căsătorie şi câteva familii care au ajuns la 25 de ani de căsătorie au fost sărbătorite într-un cadru festiv. Tradiţiile continuate cu mândrie în această zonă şi-au spus cuvântul şi cu această ocazie. Mirii au fost primiţi de gazde cu dulceaţă şi şampanie aşa cum era nunta în această zonă. Bătrâni sau mai tineri toţi s-au declarat încântaţi de frumuseţea manifestării care s-a desfăşurat de ziua internaţională a pensionarilor.

Ce poate fi mai frumos şi mai emoţionant decât recunoştinţa comunitaţii pentru cei care de-alungul timpului şi-au adus contribuţia la construcţia prezentului? Este ideea care m-a urmărit permanent pe timpul desfăşurării întâlnirii emoţionante de la Căminul cultural Vetrişoaia. Nunta moldovenească tradiţională, nuntă ca la gospodari, un moment deosebit în viaţa fiecăruia, a avut de toate la Vetrişoaia. Dulceaţă, muzică de fanfară, diplome şi tablouri cu pozele familiilor sărbătorite, felicitări şi urări de bine din partea tuturor pentru sărbătoriţi, acesta a fost pe scurt parcursul sărbătorii de 1 octombrie de la Vetrişoaia. În sala Căminului cultural decorată de sărbătoare au venit pe rând familiile sărbătorite şi invitaţii, adică nuntaşii, printre care s-au aflat şi oficialităţi (vicepreşedinţii Consiliului judeţean Vaslui, Corneliu Bichineţ şi Vasile Mihalachi, senatorul Tătaru). Gazda, primarul comunei Vetrişoaia, alături de care au stat membrii echipei din Primărie, a primit invitaţii pe acorduri muzicale şi le-a adresat la fiecare urări de bine şi sănătate. „Să vă dea bunul Dumnezeu sănătate, fericire şi să ne întâlnim şi la nunta de paltin, peste 25 de ani”, a spus emoţionat primarul Vasile Puiu adresându-se familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

După primirea cu dulceaţă, a urmat slujba oficiată de preoţii comunei după care administraţia locală a acordat diplome pentru recunoaşterea meritelor celor care au contribuit la construcţia comunităţii şi tablouri cu pozele familiilor. Pe lângă cele 12 familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie, au fost sărbătorite şi 5 familii care au împlinit 25 de ani de căsătorie. Ca întotdeauna, aşa cum a obişnut comunitatea, primarul Vasile Puiu a reuşit să ofere celor prezenţi şi întregii comune o surpriză deosebit de frumoasă. S-a citit jurmântul de credinţă, familiile şi-au jurat încă o dată credinţă şi iubire pentru că, aşa cum spunea preotul, „toţi trebuie să se îmbrace mereu cu multă dragoste care-i desăvârşită”. Mirii s-au pupat că aşa a „ordonat” asistenţa după care a început distracţia. Nuntaşii s-au aşezat la mese, fanfara şi-a început repertoriul cu melodia „Ia-ţi mireasă ziua bună” şi bucuria momentului s-a materializat într-o sărbătoare pe cinste. Emoţionat primarul Puiu a vorbit celor prezenţi în nota de sărbătoare iar oficialităţilor prezente au adresat urări de bine mirilor şi întregii comunităţi. Mereu am spus, dar o să repet că frumuseţea zonelor şi a tradiţiilor în mai toată Moldova face din această zonă un plai de vis. Dacă la aceste argumente adăugăm vrednicia oamenilor parcă avem întregul necesar pentru dezvoltarea pe termen lung. Cine ştie să utilizeze aceste argumente în folosul comunităţii pe care o administrează şi-o reprezintă reuşeşte să pună în aplicare investiţiile de care este nevoie. La Vetrişoaia mai mereu s-a inaugurat câte un obiectiv, aici am văzut o grijă deosebită pentru instituţiile de învăţământ ale comunei şi pentru copiii care sunt viitorul comunităţii, dar şi celelalte domenii ale vieţii sociale sunt în atenţia administraţiei locale. Repet ce spunea un invitat: „face Puiu (primarul Vasile Puiu, n.r.) ce face dar mereu reuşeşte să obţină ceea ce doreşte pentru comunitate”. E adevărat. Uneori mai greu alteori mai uşor poate dar sigur primarul de la Vetrişoaia reuşeşte dacă îşi propune să realizeze un obiectiv. {i fiindcă veni vorba de obiective mari de investiţii trebuie să menţionăm că anul acesta vor demara lucrările la cea mai importantă investiţie şcolară de pe Valea Prutului. E vorba de campusul şcolar care se va construi la Vetrişoaia. E un proiect mai vechi de care am mai pomenit cu altă ocazie, dar care iată acum începe să se materializeze. Când a lansat ideea primul gospodar al comunei părea nerealizabilă, dar acum problema ţine de zile până când vor începe lucrările şi va fi cea mai mare investiţie în domeniul învăţământului din toată zona. Iar Vetrişoaia va deveni un centru al întregii zone. Asta înseamnă insistenţă, bună credinţă şi să ştii cum să-ţi prezinţi argumentele pentru a atrage finanţarea unui astfel de obiectiv măreţ.

Concluzionând vedem că mai există comunităţi unde investiţiile publice se îmbină armonios cu tradiţiile, adică locuri unde oportunităţile locale şi iscusinţa primului gospodar dau roadele aşteptate. Dacă ar fi cât mai multe comunităţi de acest fel…! (Ciprian PANAGACHI)

Leave a Comment