Google

Seceta lovește puternic Valea Prutului

Written on:iulie 19, 2022
Comments are closed

În vremuri grele „sare în ochi” vrednicia aleșilor. Pe Valea Prutului seceta lovește crunt, însă fermierii s-au unit și au reușit să „pună la treabă” sistemele de irigații. De cealaltă parte, administrația comunei Berezeni a finalizat un proiect de împădurire pe 113 hectare de terenuri degradate. La Berezeni, în Baltă, cum spun gospodarii locului, porumbul și floarea soarelui arată bine în zonele unde sunt udate, dar pe deal e jale. Inginerul Toader Dima, omul care a scos din noroi comuna Berezeni vrea și mai multe investiții publice în comună însă afirmă că treburile se mișcă greu la nivel central.

Circa 1.400 de hectare de culturi sunt irigate acum la Berezeni grație investițiilor inițiate de fermierii din zona Prutului. „Toți fermierii s-au unit și au reușit să aplice proiecte prin care au modernizat o parte din sistemul de irigații. La Berezeni s-au făcut 3 proiecte pentru modernizarea sistemului de irigații. S-au dat bani de la Guvern prin ANIF și acum se irigă vreo 1.400 de hectare. Foarte bine este că Guvernul sprijină fermierii hotărând ca apa și curentul electric să fie subvenționate. Apa este gratis. E bine, că altfel era jale pe toată Valea Prutului”, spune primarul comunei Berezeni, inginerul Toader Dima.

Soarele „topea” totul în jur, iar vântul sufla cu putere amplificând seceta care s-a abătut asupra zonei când am ajuns la Berezeni. Trecând prin Vetrișoaia înainte de a ajunge la Berezeni am văzut câteva instalații de irigații în funcțiune. Ogoarele udate arătau bine, dar cele fără apă sunt arse. E greu anul acesta, cu seceta, spun oamenii locului. Valea Prutului este una dintre cel mai bune zone agricole ale județului Vaslui. Speranța fermierilor stă în irigații. Statul a intervenit și sprijină fermierii. Este o gură de aer că altfel toate culturile de primăvară erau compromise. Ajungem la Berezeni și parcă întreaga comunitate este plină de culoare, chiar dacă problema secetei afectează oamenii locului. Până să ajungem în sat, unde va în zare, pe Deal, cum spun oamenii, s-a înfiripat o pădure pe o suprafață mare. Aflăm că e un proiect finalizat recent care înseamnă 113 hectare de pădure.

Seceta este subiectul abordat de oricine în această zonă locuită din vechime de oameni vrednici. Aici se fac recolte bogate dacă ploile cad la timp. Majoritatea suprafețelor de terenuri sunt lucrate în asociere și se obțin rezultate bune în condiții normale.

Am coborât în Baltă, unde culturile sunt irigate și am văzut că porumbul dă în spic. Speranțe mai sunt deci în cazul suprafețelor udate. „E secetă. Toată zona este afectată și Fălciul și Vetrișoaia, dar e bine că sunt suprafațe care pot fi udate. Asta mai aduce o speranță oamenilor”, spune primarul Toader Dima care mereu se întoarce la agricultură domeniul în care a făcut performanță decenii la rând.

Dezvoltarea comunei Berezeni este legată de primarul Toader Dima

De câțiva ani aici se află în derulare multe investiții publice. Până să vină primar inginerul Toader Dima, la Berezeni era jale și se mereu spunea că lipsesc banii pentru dezvoltare. Iată că imposibilul a devenit posibil sub administrarea primarului Toader Dima. Oamenii spuneau la un moment dat că sunt prea multe investiții publice în derulare. Nevoi erau multe când a preluat comuna primarul Toader Dima și a început să depună proiecte de investiții pe fonduri guvernamentale și europene. Mai multe investiții au fost aprobate aproximativ în același timp și au început lucrările, iar oamenii spuneau că sunt prea multe obiective. Acum însă gospodarii locului sunt mulțumiți că au drumuri asfaltate, că grădinițele și școlile asigură condiții bune de studiu copiilor comunității, că au piață modernă în comună, centrul cultural modern, centru social și multe alte investiții finalizate recent.

„Mai avem de lucru, dar pe infrastructură cam totul e blocat. Sper să se deblocheze treaba și să lucrăm în continuare. Avem proiect cu alimentare cu apă la Rânceni și Stuhuleț. E foarte necesar acest proiect mai ales în condiții de secetă cum e anul acesta. Mai avem proiecte pentru asfaltare, dar și pentru racordarea oamenilor la rețeaua de canalizare. Canalizarea e terminată în 2016, printr-un proiect de un milion de euro. Pe programul Anghel Saligny am depus proiect pentru racordarea populației. Așteptăm. Am reușit să finalizăm proiectul de împădurire. Mai este proiectul cu gazul, dar aici sunt probleme pentru că statul trebuie să vină cu rețeaua principală. Impresia mea este că se mișcă mai nimic, dar avem speranța că se vor debloca”, spune primarul comunei Berezeni, Toader Dima.

Piața în stil tradițional făcută recent, sau centrul cultural realizat în aceeași notă tradițională sunt acum două cărți de vizită ale comunei. Zona este locuită de oameni vrednici și astfel de investiții arată dragostea de frumos și o face mai atractivă. La Berezeni s-a lucrat și pe parte socială. Sunt obiective sociale importante realizate aici. „Mai avem de lucru și sunt convins că vom reuși, chiar dacă acum e o perioadă mai dificilă din acest punct de vedere. Problema cu fondurile ține de noi și nicidecum de Uniunea Europeană. Ghidurile sunt făcute de români și dacă sunt cum sunt este vina celor care le-au întocmit. Eu sunt satisfăcut cu cât am reușit să facem, însă, repet, mai avem obiective de realizat care așteaptă finanțare”, a concluzionat primarul Toader Dima.

Sorry, the comment form is closed at this time.