Google

Se va ști odată precum că ziua de 23 August eu am fixat-o în istorie-Ion Antonescu

Written on:aprilie 19, 2017
Comments
Add One

Dragii mei, după cum probabil vă amintiți, în episoadele anterioare am redat parte din Proclamația către țară, citită de Mihai I la postul de radio în seara de 23 august 1944 și în întregime însemnările mareșalului Ion Antonescu, scrise pe un caiet ce aparținuse lui Carol al II-lea, la 3 ore după ce fusese arestat de către așa zisul rege Mihai I, la ora 17,00. Nu voi comenta nici Proclamația, nici însemnările, lăsându-vă deplina libertate să comentați dumneavoastră și să restabiliți adevărul istoric.

Fac, totodată, un apel disperat către toți istoricii să cerceteze documentele aflate în arhive și să se facă dreptate istoriei și adevărului. Partizanatul unor istorici, amestecul politicului în descrierea unor fapte, ne-au văduvit de adevăr. Să repunem adevărul în drepturile sale și să dăm fiecăruia ce i se cuvine. Nu poți să atribui unui trădător merite ce nu au vreo tangență cu adevărul și nici nu poți incrimina un om penru că în „războiul pentru reîntregire a trecut dincolo de Nistru”.

Pentru profanii în arta și ducerea acțiunilor de luptă trebuie menționat clar că a te limita să-ți bați adeversarul până la graniță și apoi să stai liniștit constituie o viitoare înfrângere garantată și o pace de compromis. Adversarul trebuie bătut „măr”iar pentru ca pacea să domnească mai mult trebuie ca acestuia să nu-i dai posibilitatea refacerii într-un timp scurt. Nerespectarea acestui principiu a dus la al doilea război mondial, alături de unele interese politice.

Victoria sovieticilor la Stalingrad are la bază faptul că germanii n-au ținut cont de „concentrarea efortului pe direcția principală”și au dispersat forțele pentru a cuceri petrolul caucazian. După această bătălie, I. Antonescu trimite pe ministrul său de externe, Mihai Antonescu (potrivire de nume, n.n.) să tatoneze terenul și să-i convingă pe italieni ca împreună să poată încheia o pace separată cu aliații (Rusia, Anglia, America), însă Mussolini respinge orice inițiativă în acest sens. Se caută apoi alte căi de contact cu aliații prin ambasadele noastre de la Berna, Madrid, Lisabona (țări neutre). Toate demersurile au fost sortite eșecului deoarece anglo-americanii ne solicitau capitularea necondiționată și nu prezentau vreo garanție României. Neavând vreun tratat sau alianță cu Germania Antonescu spera că aceasta va înțelege demersurile și va fi o despărțire amiabilă. A fost de acord și cu faptul ca Iuliu Maniu, liderul opoziției, să ducă negocieri separate cu aliații. Continuarea o citiți în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei de miercuri 19 apr 2017. (Col. de la VULTURI)

Leave a Comment