Google

Școală de zbor cu parapanta sau microferme toate sunt mici afaceri de succes

Written on:decembrie 17, 2019
Comments
Add One

Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Belcești Focuri s-a dovedit a fi un succes pentru zonă, dar mai ales pentru cei cu idei și fără surse de finanțare.

La ceas de bilanț toți beneficiarii care au derulat proiecte prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Microregiunea Belcești Focuri s-au declarat mulțumiți, chiar dacă birocrația în România este fantastică, iar fondurile europene, indiferent de sumă, se obțin foarte greu, cu toate că se spune, doar se spune, că e varianta dezvoltării satelor și orașelor patriei. Puțini au trecut linia de sosire și au finalizat câte un proiect mai mic sau mai mare cu fonduri europene, pentru că biocrația fantastică a îndepărtat pe mulți de această sursă de finanțare despre care se afirmă că-i pentru toți. Cu o strategie bine pusă la punct GAL Microregiunea Belcești Focuri a reușit să aloce toate fondurile avute la dispoziție. Investițiile publice prin GAL au cheltuit 71,79% din fonduri, iar micii întreprinzători, care au vrut să muncească la ei acasă pentru familiile lor, au cheltuit 28,21% din fonduri.

La ora bilanțului pe actuala sesiune de finanțare, care a beneficiat de circa 1,995 milioane euro, beneficiarii s-au adunat în comuna Bălțați unde-i sediul GAL. Au fost expuse utilaje achiziționate cu bani europeni și s-au purtat discuții despre afacerile înființate și despre strategia care se scrie pentru sesiunea următoare de finanțare. Specialiștii GAL Microregiunea Belcești Focuri au fost permanent alături de cei care au aplicat pentru proiecte cu fonduri europene și i-au îndrumat. Totodată, specialiștii au propus mai departe modalități de simplificare a birocrației. Până la urmă, banii europeni sunt destinați dezvoltării unor activități agricole și nonagricole în toate localitățile pentru creșterea nivelului de trai și dezvoltarea comunităților.

Președintele Grupului de Acțiune Locală și primar al comunei Bălțați, inginerul Vasile Aștefanei i-a felicitat pe toți cei care au avut curajul să înceapă o mică afacere ori să-și dezvolte activitatea cu fonduri europene, dar și pe membrii colectivului de conducere al organizației neguvernamentale. GAL Microregiunea Belcești Focuri are o echipă de conducere formată din tineri specialiști ambițioși care au fost și sunt mereu alături de cei care au solicitat și solicită să dezvolte activități cu fonduri europene. „Fără o echipă de specialiști, formată din tineri dedicați, era greu de vorbit acum despre rezultate pozitive”, a spus primarul comunei Bălțați.

Prin GAL se finanțează activități agricole dar și activități nonagricole, așa cum spuneam și anterior. Noutatea întâlnită în regiunea de competență a GAL Microregiunea Belcești Focuri o constituie Școala de zbor cu parapanta. Un împătimit al zborurilor cu parapanta a venit la GAL cu ideea înființării unei școli de zbor cu parapanta. Afacerea, că orice proiect european acceptat la finanțare este o afacere, mai mică sau mai mare, urma să fie începută cu fonduri europene. „A fost o noutate. Am întâlnit și reticență, dar acum privind în urmă cred că au meritat eforturile depuse. Am beneficiat de sprijin din partea specialiștilor de la GAL și le mulțumesc. Școala de zbor cu parapanta este funcțională și e căutată”, a spus inițiatorul acestei activități.

La adunarea de bilanț au fost prezenți reprezentanții celor opt comune care fac parte din GAL Microregiunea Belcești Focuri, dar și întreprinzători privați. Toți au vorbit despre beneficiile aduse de fondurile europene, dar și despre greutățile întâmpinate.

Leave a Comment