Google

Scandalul gazelor de şist a trecut, viaţa merge mai departe…

Written on:octombrie 20, 2015
Comments
Add One

pungesti 21 oct 2015 001 netPungeştiul, cândva târg evreiesc şi mai recent în centrul unui scandal întreţinut mai mult de presă privind exploatarea gazelor de şist, s-a calmat, aici viaţa merge mai departe, iar administraţia locală încearcă să găsească soluţiile necesare pentru a dezvolta zona.

În vechiul târg Pungeşti viaţa merge curge lin, fără suişuri şi coborâşuri abrupte, c-aşa-i la noi, cum spune ţăranul care dintotdeauna a avut un crez: să-şi apere pământul. Mai rău acum că mult pământ stă nelucrat, din diferite motive pe care le vom enumera cu altă ocazie. După scandalul gazelor de şist, unde adevărul este împărţit, oamenii au revenit la treburile lor, la truda lor zilnică, pentru că nimeni nu-ţi pune în traistă. Zilele trec una după alta, „revoluţionarii” au cam dispărut pentru că acum nu mai au suport material pentru proteste şi nu mai au împotriva cui protesta. De partea cealaltă administraţia locală, cândva hulită de cei care protestau şi erau mai mulţi veniţi din alte zări, iar localnici destul de puţini, îşi face treaba mai departe şi încearcă să găsească soluţii pentru modernizarea sau măcar amenajarea drumurilor, că asta-i principala problemă a satului moldovenesc, acum în prag de iarnă, caută să asigure condiţii bune de studiu elevilor comunei şi încearcă să lanseze noi investiţii necesare comunităţii. Aşadar, în vechiul târg Pungeşti, primarul Mircea Vlasă, aflat la al treilea mandat, identifică mereu noi surse de finanţare pentru dezvoltarea întregii zone. „Nemulţumiţi? Nu ştiu, dacă legat de subiectul gazelor de şist mai sunt vreo 10… A fost, a trecut, noi trebuie să ne îngrijim să facem, din bugetul mic pe care-l avem, ceea ce este necesar comunei”, spune primarul comunei Pungeşti.

În 12 ani sunt şi motive de mulţumire…

Ultimele investiţii reuşite de administraţia locală de la Pungeşti se referă la noul sediu al Primăriei, o construcţie începută în urmă cu mulţi ani şi finalizată recent, pentru că nu se putea merge în continuare în vechiul sediu care-i o ruină, achiziţia de utilaje pentru întreţinerea drumurilor, că la Pungeşti reţeaua de drumuri locale este mare. Printr-un proiect cu fonduri europene derulat prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) administraţia locală a achiziţionat un autogreder şi-un buldoexcavator. Acum are utilaje pentru a interveni pe drumurile comunei. „Câtă piatră am avut am pus pe drumuri, spune primarul Mircea Vlasă şi urmează să mai aducem cât de repede pentru că sunt drumuri pe care trebuie să intervenim. Avem utilaje şi ne facem singuri treaba. Mai greu cu motorina că nu sunt bani, dar vom găsi noi soluţii până la urmă. Bugetul e mic şi au mai apărut cheltuieli neprevăzute, dar cred că ne vom descurca”.

De la drumul naţional spre Bacău, plin de gropi, ca de obicei, începe comuna Pungeşti care-i traversată de un drum judeţean modernizat. De acolo până la Pungeşti mănânci o pâine ca să ajungi, aşa că Primăria are de lucru la drumuri permanent. Cele mai importante sunt drumurile de legătură dintre sate, mai spune primarul Vlasă. Drumul spre Stejaru e prioritate, însă şi pe celelalte trebuie intervenit. Aşa-i când ai drumuri de piatră făcute pe dealuri, vine apa şi duce piatra şi apoi iar trebuie să pui piatră. Dacă ar fi bani pentru asfalt, alta ar fi situaţia.

Am fost de mai multe ori la Pungeşti, iar prima întâlnire cu actualul primar a fost la vreun an de când preluase mandatul. Era jale în comună, ştia la ce s-a angajat, iar acum după vreo 11 ani, acuşi 12, bilanţul este pozitiv. Nu erau şcoli pentru copii, administraţia locală a reuşit să facă trei unităţi de învăţământ, cu proiectele care erau atunci. Prin 2004 Primăria a reuşit să asfalteze un drum de vreo 9 kilometri de la Moara Sima până la Curseşti Vale trecând prin Toporăşti. Altfel spus, chiar de când a preluat mandatul, primarul Vlasă a reuşit să creioneze un plan de investiţii. Nu e uşor, vorba domniei sale, când bugetul e mic, dar trebuie găsite soluţii în orice condiţii, nu? Se mai lucrează la două alimentări cu apă la Pungeşti şi Siliştea şi două poduri sunt în lucru, la Pungeşti şi Armăşoaia. Aceste investiţii sunt finanţate prin ordonanţa 28. Fiind comună mare e mult de lucru însă după cum se vede primarul Mircea Vlasă reuşeşte. La un moment dat am riscat întrebarea dacă mai candidează la anul. Răspunsul a fost scurt şi la obiect: „candidez şi câştig”. Are dreptate dacă ne uităm în urmă şi vedem investiţiile reuşite. Puse cap la cap se întrevede un plan de investiţii care odată finalizat va ridica nivelul de confort pentru localnici. Şi de ce să nu aleagă oamenii pe cel care de acuşi 12 ani lucrează pentru dezvoltarea comunei? Doar aşa că ar vrea să facă experienţe sau pentru că s-au scris nenumărate poveşti despre primarul Vlasă, în toiul scandalului privind gazele de şist? Gândirea şi raţiunea ţăranului se bazează pe alte coordonate. Ţăranul nu se aprinde aşa de uşor precum gazele de şist, ci analizează omul şi apoi hotărăşte. Iar de 12 ani primarul Vlasă tot este analizat de localnici.

În biroul primarului am văzut o diplomă pe numele unui tânăr care îndrăgeşte tradiţiile moştenite. Este un semn că şi aici gospodarii locului sunt interesaţi să ducă mai departe moştenirea de suflet primită de la înaintaşi.

Revenind la investiţii recente, mai trebuie să spunem că Pungeştiul a cumpărat o autospecială pentru situaţii de urgenţă care poate interveni în caz de incedii. Drumul până la Vaslui e lung şi echipele de intervenţie ajung dar nu pot fi aşa de repede precum cei de pe plan local. „Autospeciala a fost cumpărată prin GAL. Aveam nevoie, aşa vom putea interveni, în caz de nevoie, mult mai repede. Sunt investiţii de făcut în comună şi facem în funcţie de bani. Am reuşit să terminăm şi sediul primăriei, acesta vechi e o ruină. Iar de la anul vor fi alte oportunităţi. Principalele obiective se învârt, dacă pot spune aşa, tot în jurul drumurilor. Cred că vom reuşi să mai asfaltăm câteva sectoare, pentru că numai cu piatră nu rezistă. Trebuie să finalizăm aducţiunile cu apă şi apoi urmează alte şi alte proiecte de investiţii”, a mai spus primarul Mircia Vlasă.

Undeva în zare, dintre pomi şi case se înălţa la cer turla bisericii din Pungeşti care veghează asupra comunităţii. Nimic în jur nu mai aducea aminte de atmosfera înfierbântată de acum câtva timp. Peste drum de primăria veche, un momument al eroilor aduce aminte de înaintaşi, iar alături a fost amenajat, prin grija administraţiei locale un loc de joacă pentru copii. Pe drumul principal este un dute-vino permanent care arată că oamenii sunt interesaţi de bunăstarea lor şi de viaţa comunităţii.

Dacă mă aşteptam să văd la Pungeşti oameni vizibil nemulţumiţi, dacă mai credeam că scandalul a creat o prăpastie între administraţia locală şi săteni, iată că realitatea locului arată altfel. Vechiul târg încearcă să dea tonul dezvoltării întregii zone. Şi dacă se merge în ritmul impus de administraţia locală chiar se vor obţine rezultatele aşteptate. Comuna Pungeşti, cu 3500 locuitori şi opt sate, se mai poate mândri cu Biserica de la Armăşoaia care-i monument istoric dar şi cu tradiţii deosebite, aici existând cămin cultural din 1921. Frumuseţea locului şi vrednicia oamenilor sunt argumentele reuşitei în vechiul târg Pungeşti… (E.L.)

Leave a Comment