Google

Scandal fără obiect în societatea românească

Written on:octombrie 22, 2018
Comments
Add One

Dacă au fost consultări nu e bine, dacă n-au fost consultări nu e bine, dacă se respectă punctul de vedere al Comisiei de la Veneția nu e bine, dacă nu se respectă iar nu e bine, dacă se majorează salariile vine fumigena cu înghețarea sau scăderea acestora și așa mai departe. Totul e senzațional în societatea românească, totul e spectacol de formă fără fond, există mulți inteligenți, vorbitori fără greșeală, deținători ai adevărului absolut și puțini analizează problemele de fond.

O știre mi-a atras atenția. Un fost premier al Olandei, o țară cu reguli stricte în care tot poporul respectă legea, iar cine o încalcă este sancționat fără cătușe filmate și fără opinii neavizate din partea oricui. Cel mai important aspect din activitatea fostului premier, care a dezvoltat serios Olanda prin măsurile aplicate, este faptul că omul a plecat la drum și a adoptat multe măsuri cu impact major consultându-se cu toți partenerii sociali. Mai pe românește, asta înseamnă că premierul a adunat sindicate, societate civilă, mediu privat, specialiști din instituțiile statului, politicieni, i-a pus pe toți la o masă rotundă, de mai multe ori, i-a informat, le-a cerut opinii, au adunat împreună toate informațiile și apoi a cerut specialiștilor să creioneze o strategie cu măsuri concrete. A avut succes. A reușit să aplice măsurile necesare, uneori o fi avut și opoziție din partea unora, dar finalul s-a dovedit a fi excepțional. De ani buni, în societatea românească se aruncă vorbe-n vânt, toată lumea știe de toate și puține merg. Am spus de mai multe ori că un vorbitor sau anal(ist) cu este numit pe la televiziuni ar fi bine să se infomeze mai întâi din situații reale și apoi să discute anumite subiecte de importanță majoră pentru comunitate, iar după discuții să propună anumite măsuri.

O altă știre, aparent diferită, spune că mai multe organizații neguvernamentale socilită o întâlnire cu președintele PSD pentru a discuta problema autostrăzii Iași-Târgu Mureș. Este prima poziție publică de salutat. Problemele se rezolvă discutând cu argumente. Președintele PSD are obligația morală și civică să accepte întâlnirea și să discute despre situația creată și să se încerce găsirea unor soluții convenabile pentru tot poporul. Continuarea o găsiți în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei de miercuri 31 octombrie 2018.

Leave a Comment