Google

Sărbătoarea DRAGOBETELUI, ediţia a XVII-a

Written on:martie 2, 2016
Comments
Add One

dragobete eurodemosDRAGOBETELE – Sărbătoarea Iubirii, Veseliei şi Norocului la Români se află anul acesta la a XVII-a ediție. EuroDEMOS este organizaţia neguvernamentală care acum 17 ani şi-a asumat dificila sarcină a adaptării şi reînvierii Sărbătorii Româneşti a Iubirii, Veseliei şi Norocului – DRAGOBETELE. De Dragobete, pentru a fi norocoşi şi iubiţi tot anul, băieţii trebuie să facă măcar o fată să râdă. Încărcătura mistică şi valabilitatea efectelor acestei sărbători asupra tuturor celor care o respectă s-au confirmat ca fiind reale, încă din primul an, anul 2000, când a fost promovată la nivel de mase.

Sărbătoarea Dragobetelui pentru EuroDEMOS reprezintă o mare realizare de suflet. Sărbătoarea Dragobetelui, aflată la a XVII-a ediţie – 24 februarie 2016, este bine apreciată acum de români în forma modernă a adaptării gândite şi promovate de specialiştii EuroDEMOS.

Anul acesta Sărbătoarea Dragobetelui s-a desfăşurat sub forma unui eveniment tematic pregătit de Organizațiile de Tineret ale Asociațiilor EuroDEMOS și Kasta Morrely. În cadrul evenimentului dedicat Sărbătorii de Dragobete s-au implicat copii și tineri din liceele și facultățile din Iași, tineri beneficiari ai proiectului Lideri pentru Europa implementat de Asociația EuroDEMOS. Programul Lideri pentru Europa își propune să contribuie la creșterea gradului de implicare a tinerilor la viața comunității și să promoveze importanța cetățeniei active, oportunitățile și beneficiile participării civice.

Parteneri în organizarea ediției a XVII-a a Sărbătorii de Dragobete au fost: Primăria Municipiului Iași, Casa de Cultură a Municipiului Iași Mihai Ursachi și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Iași.

Pregătirea evenimentului a început în luna ianuarie. Tinerii implicați au lucrat grupați în echipe: Echipa Romancierii, Echipa Praf de Stele, Echipa Roșie, Echipa Winnie și Echipa Tradiționalii. Copiii și tinerii au pregătit: o consultare a cetățenilor orașului, un film de promovare a obiectivelor culturale din Municipiul Iași, prezentări ale tradițiilor și semnificațiilor acestei sărbători, momente artistice de teatru, muzică, dans, teatru de modă și o serie de concursuri antrenante pentru publicul prezent în sală.

Consultarea cetățenilor a edificat faptul că Dragobetele este, astăzi la a XVII-a ediție, o sărbătoare bine cunoscută și celebrată. Astăzi, faptul că tradiția spune că Dragobetele este o zi a veseliei și bucuriei, în care toți trebuie să fim fericiți, entuziaști și prietenoși, nu mai este o necunoscută. Mai mult, se știe că cei care sunt veseli de Dragobete vor avea parte de iubire, noroc și prietenie tot anul, iar cine nu respectă această sărbătoare legenda spune că va fi pedepsit și va avea un an greu și mohorât.

Sărbătoarea de Dragobete, prin respectarea mesajului magic tradițional, în zilele noastre își menține toate beneficiile spirituale verificate cu certitudine de toți cei care au sărbătorit-o în anii trecuți în formele actuale de divertisment.

În concluzie, Dragobetele ne permite să ne bucurăm de viață într-o diversitate de manifestări atractive pe care nici o altă sărbătoare contemporană nu le are.

Concluziile evenimentului relevă faptul că Sărbătoarea Dragobetelui se bucură de atâta succes deoarece încărcătura ei mistică şi efectele pozitive asupra tuturor s-au confirmat an de an de la reînvierea ei, din anul 2000.

Președinte executiv EuroDEMOS,

Cristina Zacornea

Leave a Comment