Google

Salvatorii vasluieni câstigătorii zonali la descarcerarea din vehicule

Written on:iunie 16, 2015
Comments
Add One

pompieri bt netÎn perioada 11 – 12 iunie a.c., Echipajul SMURD al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt”al județului Vaslui a concurat alături de echipajele specializate ale ISU Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și Bacău la faza zonală a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat, ce a avut loc în Arena Mall din Mun. Bacău.

Competiţia Naţională de Descarcerare şi de Acordarea Primului Ajutor Calificat cuprinde două probe, ce se desfăşoară în două etape: Descarcerarea din vehicule şi Acordarea primului-ajutor calificat.

Proba Descarcerarea din vehicule urmărește dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește salvarea victimelor. Pe parcursul exercițiului, evaluatorii urmăresc cu prioritate comanda intervenției, siguranța, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească și folosirea eficientă a echipamentului. În cadrul probei, echipajele trebuie să fie în măsură să identifice cele mai bune practici/tehnici de descarcerare din vehicule, precum și să promoveze eventualele idei inovatoare privind tehnicile de descarcerare din vehicule, acesta fiind și un prilej excelent pentru realizarea unui schimb de experiență cu privire la modul de lucru al salvatorilor.

În cadrul probei Acordarea primului ajutor calificat se urmărește aplicarea și respectarea întocmai a protocolului specific, precum și dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește acordarea primului ajutor calificat pacienților traumatizați. În urma acestei probe, echipajele participante sunt în măsură să atingă valori de referință precum conștientizarea și implementarea de către toți paramedicii a sintagmei “Siguranța pe primul loc”, apoi încurajarea acordării unei îngrijiri prespitalicești la un nivel superior, în limita competențelor prevăzute de legislația în vigoare, și nu în ultimul rând crearea unui spectru mai larg al principiilor și tehnicilor întâlnite în îngrijirea prespitalicească a pacientului traumatizat.

Scopul competiţiei este de testare a deprinderilor, printr-o evaluare strictă, unde participanţii sunt încurajaţi să-şi autoevalueze propriile practici şi tehnici în cadrul a două probe: descarcerarea din vehicule şi acordarea primului ajutor calificat.

În urma desfăşurării celor două probe (“Descarcerarea din autovehicule” şi „Acordarea primului ajutor calificat”), echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Podul Înalt” al judeţului Vaslui au obţinut următoarele rezultate:

Locul I la proba “Descarcerarea din autovehicule”;

Locul III la proba “Acordarea primului ajutor calificat”.

Echipajele care s-au calificat la faza naţională a acestei competiţii sunt cele ale ISU Vaslui la proba “Descarcerarea din autovehicule”. și ISU Neamț la proba “Acordarea primului ajutor calificat” care au ocupat prima poziţie la fiecare dintre probe.

Leave a Comment