Google

Să ne bucurăm românește!

Written on:noiembrie 13, 2019
Comments
Add One

Spectacol literar-artistic dedicat Zilei Naționale a României

Există perioade în istoria fiecărui popor când acesta  trebuie să se întoarcă la valorile tradiționale, la obiceiurile strămoșești și la înțelepciunea generațiilor trecute pentru a supraviețui și pentru a-și redefini rolul în această lume.

Deoarece se apropie ziua de 1 decembrie, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ,,Elena Cuza’’ din Bârlad, Primăria și Consiliul Local Deda și Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria’’ – filiala Vaslui au considerat că este  un moment oportun de a ne întoarce la rădăcini, organizând spectacolul literar-artistic numit ,,După obiceiul strămoșilor, venim să ne bucurăm laolaltă!’’ Acest spectacol este menit să aducă în prim plan bogăția moștenirii cultural-artistice lăsate de strămoșii noștrii. Totodată, el este un omagiu adus celor care au făcut posibilă înfăptuirea Marii Uniri și are scopul de a cinsti legătura de suflet dintre români, indiferent de distanța care îi desparte.

Ansamblul folcloric ,,Răzeșii’’ din Pogonești, renumit la nivel național ca păstrător al tradițiilor, va reprezenta zona Moldovei, împreună cu grupul ,,Bucuria Copiilor’’ al Asociației Zâmbet pentru zâmbet din orașul Murgeni și poetul ce scrie pentru inima românilor-Petruș Andrei. Zona Mureșului participă cu îndrăgitul ansamblu folcloric ,,Cununa Călimanilor’’, alături de mult așteptații interpreți: Ilinca Farcaș, Alexandra Stoica, Mădălina Mureșan, Robert Târnăveanu și Pașcan Sebi. Activitatea va avea loc în sala Căminului Cultural din localitatea Filea, comuna Deda, județul Mureș, în data de 29 noiembrie.

Povestea colaborării dintre Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ,,Elena Cuza’’ din Bârlad, Primăria și Consiliul Local Deda a început în urmă cu 3 ani. Dat fiind contextul istoric atât de diferit în care au trăit românii din Moldova și cei din Transilvania înainte de Marea Unire, buna înțelegere și colaborarea cu aceștia reprezintă, credem noi, un semn de respect față de trecutul tumultos al întregii națiuni și un gest de adevărată dragoste față de patrie și față de cei pentru care România înseamnă ,,acasă’’.

În anul 2016, o delegație a Asociației din Bârlad, în frunte cu președintele Mihai Nicolaie,  a vizitat orașul Reghin, trecând pragul Fabricii de Viori, Bisericii de lemn, Bisericii Evanghelice, toate făcând parte din patrimoniul țării. Cu această ocazie, Asociațiile din Bârlad și Reghin, cu sprijinul celor două Primării, au pus la cale spectacolul ,,Icoana țării noi o purtăm în suflet’’, în data de 29 iulie, la Casa de Cultură a Municipiului Reghin, marcând Ziua Imnului Național. Scopul a fost acela de a promova valorile morale, spirituale și culturale autentice prin manifestări folclorice, izvorâte din inima tradițiilor poporului. În acest context, reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc din Bârlad, prin conducerea Casei de Ajutor Reciproc din Reghin, au pus bazele unei frumoase colaborări cu oficialitățile Primăriei Deda și Consiliul Local.

După un an, Bârladul a primit vizita delegației din județul Mureș, formată din reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc din Reghin, Primăriei și Consiliului Local din Deda. Împreună au pus la punct evenimentul  „Mureș – doinitor pe strune de dor”, ce a avut loc în data de 27 iulie, pe scena Teatrului ,,Victor Ion Popa’’ din Bârlad, astfel încât bârlădenii să poată face cunoștință cu elementele de folclor din zona Mureșului, pe scenă urcând artiști reprezentativi.

Frumosul obicei deprins a continuat și în 2018, Anul Centenarului,  pentru a oferi publicului o reprezentație de neuitat pe scena Căminului Cultural din Pietriș, comuna Deda (spectacolul folcloric aniversar „Din Suflet Românesc”) . Anul acesta nu ne-am lăsat mai prejos, artiștii bârlădeni având sarcina de a reprezenta Asociația Casa de Ajutor Reciproc ,,Elena Cuza’’  în activitățile organizate în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Deda (spectacolul „Credința și eroismul militarilor români în făurirea României Mari” desfășurat pe 28 iulie).

Libertatea de care ne bucurăm astăzi a avut în realitate un preț inestimabil, un preț plătit cu sânge, cu vieți omenești de cei care au trăit înaintea noastră, de cei de care rar ne mai amintim atunci când deschidem o carte de istorie. Ei, cei care au realizat sacrificiul suprem, știau că lupta pentru țară nu se încheie cu trasarea granițelor, că efortul pentru o țară demnă nu trebuie să se sfârșească niciodată.

Ziua de 1 decembrie este ziua tuturor românilor, este ziua conștiinței naționale și nu poate fi celebrată altfel decât împreună. Au fost atât de mulți factori care ar fi trebuit să ne despartă ca națiune, dar totuși o legătură ce transcede lumea materială ne-a unit în tot acest timp în lupta comună pentru a da poporului granițele pe care și le-a imaginat de sute de ani.

În cuget și în simțire suntem români, așadar este timpul să ne bucurăm românește în cadrul evenimentului  literar-artistic dedicat Zilei Naționale a României – ,,După obiceiul strămoșilor, venim să ne bucurăm laolaltă!’’

Leave a Comment