HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea procedurilor de aplicare a mecanismului de stabilitate și de actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantată în plată
Actul normativ cuprinde reglementări în vederea stabilirii unei proceduri cât mai clar pentru aplicarea mecanismului de stabilitate și actualizarea salariului minim brut pe siguranță garantat în plată, astfel încât să protejeze salariul minim pe țară garantat în plată. Guvernul transpune, astfel, o directivă europeană în domeniul salariilor minim adecvate și îndeplinește o condiție prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. 
Conform actului normativ, salariul de bază minim brut pe țară garantată în plată se stabilește și se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, potrivit unei formule de calcul. De asemenea, se prevede că, în situația în care raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut pe nivel garantat în plată prognozată aplicând formula și câștigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 52%, se negociază în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social într-o marjă cuprinsă între rezultatul formulei și evaluarea gradului de adecvare a plății de bază brută a țării garantate de bază. 47% – 52% al ponderii de bază minim brut pe țară garantat în plată în câștigul salarial mediu brut.
În aplicarea acestei proceduri, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale sunt ca atribute, pe de o parte, stabilitatea, implementarea, monitorizarea și evaluarea mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantată în plată, pe de altă parte, prezentarea raportului anual de recomandare privind actualizarea salariului dreptului de bază a Consiliului de realizare a țării garantate și a instituției naționale garantate în plată. Tripartit pentru Dialog Social în vederea stabilirii și actualizărilor valorii salariului de bază minim brut pe țară garantată în plată.
În cadrul acestui proces, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale va beneficia de expertiza unei instituții de cercetare specializate în analiza și evaluarea impactului politicilor din domeniul pieței muncii. 
Totodată, actul normativ prevede etapele Calendarului anual de implementare și de funcționare a mecanismului de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, cu implicarea partenerilor sociali, atât în ​​Comisia de dialog social din cadrul Ministerului, cât și în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.