Google

S-a dat startul Conferintei EU RO Governance

Written on:noiembrie 17, 2018
Comments
Add One

Vineri, 16 noiembrie 2018, la Sala Ștefan Procopiu a Palatului Culturii din Iași a avut loc sesiunea plenară de deschidere a Conferinței multiregională „EU RO Governance”.

Conferința își propune să valorifice aniversarea celor 30 de ani ai politicii de coeziune prin conștientizarea cetățenilor asupra beneficiilor în dezvoltarea regională. Astfel, panelul sesiunii a inclus reprezentanții unor instituții cu un rol important în accesarea și implementarea proiectelor dezvoltate cu fonduri prin politica de coeziune.

In prezena unui panel format din: Morel Bolea – Președinte EuroDEMOS, Costel Alexe – Deputat în Parlamentul României, Nicolae Toderas – Consilier superior Ministerul Fondurilor Europene, Gabriela Bobeanu – Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est și Ana Cristina Zacornea, coordonator proiect, cei aproape 70 de participanți și-au dezvoltat cunoștințele referitoare la oportunitățile de finanțare europeană prin fonduri și programe specifice politicii de coeziune.

Conferința multiregională „EU RO Governance”, are loc în perioada 15-18 noiembrie 2018 în Iași, România și este organizată de Asociația EuroDEMOS, în cadrul proiectului Cunoașterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identitatii europene”, proiect implementat de Asociația EuroDEMOS cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Participanți în cadrul Conferinței Multiregionale „EU RO Governance” vin din toate cele 8 regiuni ale României și sunt factori de decizie, reprezentanți ai societății civile, sectorului de afaceri, sistemului educațional formal și media.

Dintre temele abordate în cadrul sesiunilor Conferinței menționăm: rolul politicii de coeziune în susținerea dezvoltării regionale și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor; recomandări și mijloace durabile de acțiune în implementarea politicii de coeziune a Uniunii Europene în România, provocări și soluții; cele 3 fonduri principale ale politicii de coeziune: Fondul European de Dezvoltare Regională; Fondul de Coeziune; Fondul Social European și identificarea de soluții pentru creșterea nivelului de conștientizare asupra identității europene.

În cadrul Conferinței vor fi prezentate și rezultatele consultării civice despre cunoștințele deținute de cetățeni despre politica de coezine, consultare ce a fost realizată în rândul a peste 2000 de cetățeni din regiunea NE.

Proiectul EuroDEMOS are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul opiniei publice asupra rolului politicii de coeziune a Uniunii Europene prin mijloace aplicative complementare de promovare ca modalitate de creștere a sentimentului de apartenență al cetățenilor la comunitatea europeană.

Proiectul răspunde carenței de conștientizare a cetățenilor privind rezultatele politicii de coeziune și impactul acesteia asupra vieții lor. Conform Eurobarometrului, publicat în iunie 2017, se arată că doar 35% dintre cetățeni au cunoștințe despre proiectele finanțate de politica de coeziune a Uniunii Europene în regiunile lor.

 

 

 

Leave a Comment