Google

Roșieștiul este la limită; pentru asistență socială are bani doar pe 6 luni

Written on:martie 3, 2020
Comments
Add One

<<Treaba e interimară peste tot>> și instabilitatea creează probleme comunităților locale din Moldova. Multe administrații locale au bani să existe doar o jumătate de an, iar la centru se vorbește numai de alegeri și alte parascovenii din astea. Mai grav este că investiții mari prin PNDL sunt amânate de la plată, iar constructorii riscă să intre în blocaj.

La centru, politica mare, adică lupta pentru putere ocupă tot. Jos, oamenii așteaptă să meargă pe drumuri de asfalt, să aibă școli confortabile pentru copiii lor, să aibă în gospodării apă curentă, canalizare și chiar gaz metan. Am spus chiar gaz metan pentru că unii prind fluturi vorbind electoral de gaz metan în toate localitățțile Românei. Degeaba se bat cu pumnul în piept unii politicieni că gazul metan este încă un vis pentru majoritatea românilor din mediul rural. Altfel spus, în plan local interesele oamenilor sunt altele. Comunitățile locale s-au dezvoltat în ultimii ani, cu sprijinul statului, dar totul s-a oprit la sfârșitul anului trecut, pentru că așa e voia guvernanților. „O să aveți și PNDL 3 nu vă faceți griji”, a fost replica pe fugă a premierului interimar Ludovic Orban la o întâlnire cu primarii de toate culorile politice. Să fie așa, că-n caz contrar se ajunge iar într-o perioadă neagră. De regulă, istoria se repetă. Credem totuși că acum vor fi continuate investițiile începute prin Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru că altfel va fi jale pentru mii de localități.

Zilele trecute am ajuns într-o comună din județul Vaslui unde s-au lansat câteva investiții importante. Mai este de menționat în acest context că legislația stufoasă și birocrația dusă la extrem împiedică dezvoltarea comunităților locale. Se apropie alegerile pentru primari, dar este de spus că un primar în patru ani reușește să facă puțin tocmai din cauzele expuse anterior. „Am întocmit bugetul anul acesta asigurând, cu precădere, partea de cofinanțare la proiectele care sunt depuse. Din păcate există întârzieri la plată către constructori în cazul unor obiective care se derulează prin PNDL. Avem o școală realizată în proporție de 90% și un dispensar nou făcut cam 50%. Au fost controale în teren și totul e corect. Dacă ar fi fost bani se lucra pentru că iarna a fost blândă.

Avem apoi două proiecte cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) pentru modernizarea școlii din centru și o grădiniță. Așteptăm vizita în teren. Proiectele au fost depuse în 2018, declarate eligibile, dar  fără finanțare. Acum am primit o adresă prin care ni se comunică faptul că vor fi luate în calcul. Sunt proiecte frumoase și complete. {coala va fi dotată modern, va avea teren de sport și teren de joacă pentru copii. Prin Compania Națională de Investiții sper să prind un proiect pentru 12 kilometri de asfalt. Așteptăm următoarea etapă. Proiectul este la calamități. Un alt proiect important este cel privind extinderea conductei de gaz metan în 4 sate. E vorba de Gura Idrici, Roșiești, Idrici și Valea lui Darie. ~n maxim două luni avem studiul de fezabilitate și vom vedea unde găsim finanțare pentru această investiție”, a spus recent primarul comunei Roșiești, din județul Vaslui, Florin Anea.

Tot la Roșiești este în studiu proiectul privind alimentare cu apă și canalizare în toată comuna. Investiția este mare, dar necesară. Că veni vorba de aducțiune cu apă și canalizare, din timp în timp, se trezesc cei de prin politica mare și se miră, de parcă ar trăi în Germania, nu în România, că sunt localități multe în care apa se cară tot cu cobilița din fântâni cu nitriți, iar closetul este în fundul curții. Toți acești „neștiutori” promit că vor lansa programe naționale. Promit doar ca să câștige alegerile, iar când ajung la putere au grijă de afacerile lor. E o mare problemă încă alimentarea cu apă în localitățile Moldovei. Primarul de la Roșiești spunea că rețeaua de canalizare este o investiție mare. Așa e. De unde bani? Dacă mai funcționa Fondul pentru Dezvoltare și Investiții, comunele luau credite garantate de stat și realizau acest minim de confort pentru cetățeni. Acum șansele sunt ca și inexistente pentru că din fonduri locale e imposibil să realizezi asemenea investiții. Sunt bani însă, mai mulți ca-n țările dezvoltate, pentru apărare și servicii sercrete, ordine publică. Altfel spus, românii plătesc mai mult ca europenii pentru un stat mai polițienesc. Românii mai plătesc și profiturile uriașe ale băncilor sau companiilor private din sănătate. Dacă este de unde!

Revenind la realitatea satului moldovenesc, prioritățile sunt utilitățile și drumurile. „Elan este, să fie și fonduri, surse de finanțare. Sunt unii și pe aici care au intrat în campanie electorală, dar eu îmi fac treaba până în ultima zi de mandat. Nu ține totul de primar, ține și de comunitate. Să punem umărul toți pentru a realiza obiectivele necesare din comunitatea noastră. Să nu așteptăm să se schimbe sus, dacă noi jos nu ne schimbăm”, a concluzionat dialogul primarul comunei Roșiești, Florin Anea.

La final, reamintim că se apropie alegerile locale și comunitățile care vor alege oamenii care au făcut ceva în comuntățile lor au de câștigat, iar cei care vor alege în funcție de val cu valul vor trăi în continuare. (B. A.)

Leave a Comment