Google

Românii vor avea nevoie de vize să circule în unele ţări ale spaţiului Schengen, iar autorităle române dorm?

Written on:februarie 21, 2014
Comments
Add One

PASAPOARTE - REGLEMENTARIAutoritatile din Elvetia ar putea reintroduce vizele pentru cetatenii tarilor care nu sunt membre ale spatiului Schengen, inclusiv Romania.
Consiliul federal elvetian a aprobat aplicarea unei prevederi din acquis-ul Schengen, destinata luptei impotriva unui aflux abuziv de imigranti. Aceasta prevedere da voie la reintroducerea temporara a vizelor pentru un stat, atunci cand o tara membra Schengen sufera dezavantaje de pe urma liberalizarii regimului de vize. Potrivit sursei citate, guvernul elvetian invoca sosirea in aceasta tara a unui numar mare de imigranti ilegali sau solicitanti de azil a caror cerere este nefondata. Legea europeana spune ca fiecare tara poate solicita activarea mecanismului pe langa Comisia Europeana, iar aceasta tine cont de numarul statelor care sunt afectate si de impactul asupra situatiei globale privind imigratia in spatiul Schengen. Comisia Europeana poate sa propuna reintroducerea definitiva a vizelor pentru un stat tert, daca situatia o impune. Conform sursei citate, Elvetia aplica politica statelor europene privind acordarea vizelor, autoritatile de aici considerand ca masurile sunt necesare pentru a lupta impotriva unor eventuale abuzuri din partea imigrantilor asupra sistemului de protectie sociala din aceasta tara. Comisia Europeana a anuntat ca un stat tert vizat de reintroducerea temporara a obligatiei vizelor ar putea lua aceleasi masuri pentru cetatenii unor state Schengen.

În replică România ar trebui să analizeze posibilitatea reintroducerii vizelor pentru elveţieni dar şi pentru alţi cetăţeni din statele membre Schengen. Vor fi autorităţile române în stare să adopte o asemenea măsură sau vor se vor pleca până la pământ în faţa străinilor?

Leave a Comment